Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan legyek programozó?

Hogyan legyek programozó?

Figyelt kérdés
Láttam mindenhol hogy így cmdben írkálnak parancsokat, és az alapján törnek fel ilyen otthoni wifi jelszókat meg hasonlók. Engem mindig is érdekelt a dolog, hogy ezek mint hogy vannak, proxy, router, visszafejtés stb. Ezektől mindig forrt a vérem, és mindig is haláli kiváncsi voltam erre az egész programozós témára. Tudtok ajánlani valami kezdőlépést? Hol indul vác, pest közelében ilyen tanfolyam, vagy levelezős vagy valami?

2015. okt. 26. 20:42
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Megnyugtatlak, az nagyon csak a látszat és a dolgok legvége, és általában az ilyen illegális dolgok a legunalmasabbak, meg persze nem kicsit veszélyesek a szabadságodra nézve (ne a másik netjének lopására gondolj, az lófsz). Ha a programozás valóban érdekel, és nem netről akarod tanulni akkor OKJ alá nem lehet adni, mivel azok sem érnek kb semmit. Másik lehetőség persze a főiskola / egyetem, ami szorgalom és plusz erőfeszítések nélkül szintén elégtelen tudást biztosít.

Már rengeteg ilyen kérdés van GYK-n, válogass a keresőből ha érdekel a netről való tanulás, találsz infókat kezdéshez ajánlott nyelvekről, oldalakról és könyvekről is, többet mint amit most erre fogsz válaszként kapni.

2015. okt. 26. 21:16
 2/5 anonim ***** válasza:

Kezdőlépésnek:

[link]

És ne vedd támadásnak vagy bunkóságnak, mert nem az. :) Programozás során is önállóan oldasz meg feladatokat, és rengetegszer fordulsz majd a Google-höz, elengedhetetlen lesz. Tehát már most elkezdheted használni.

További tipp: tanulj meg angolul, szintén létszükséglet programozáshoz.

2015. okt. 26. 21:48
 3/5 A kérdező kommentje:
középfokú angol nyelvvizsgám van, és most készülök előrehozott érettségire :D ELTE-n úgy hallottam hogy van ilyen programozói szak, az se ér egy nagy kalap molylepke darát sem? ott se tanítják meg az embert ilyenekre?
2015. okt. 27. 09:38
 4/5 2xSü ***** válasza:

De, egy egyetemen meg lehet tanulni dolgokat. Leginkább szemléletet, a szaknyelvet, paradigmákat, meg ilyeneket lehet megtanulni. Meg néhány programnyelvnek az alapjait lehet megtanulni.

Viszont ahhoz, hogy programozó legyél, ez nem elég. Kell az, hogy:

1. Kíváncsi legyél. Én pl. tanultam programozást, ismertem már pár nyelvet. De nem is ez a lényeg, hanem mikor elkezdtem internetezni, akkor elkezdett érdekelni, hogy oké, hogy honlap, de azt valaki el is készíti. Mivel lehet holnapot készíteni? Milyen nyelvet kell hozzá ismerni? Hogy is van ez? Megnéztem az oldal forrását, keresgéltem programokat, amikkel lehet HTML fájlokat készíteni, aztán megnéztem, hogy amit egy WYSIWYG szerkesztőben csinálok, az mit okoz a forráskódban, aztán keresgéltem leírást a HTML formátumról, szépen végigrágtam az egészet, pusztán kíváncsiságból. Ha neked nem fordult meg a fejedben, hogy hogyan épül fel egy honlap forrás szinten és abban a különböző jelölések mit jelentenek, akkor hiányzik belőled a kíváncsiság.

2. A programozó önállóan old meg problémákat. Ez nem jelenti azt, hogy minden tudással a fejében születik, hanem tudja, hogy már más is megtanult programozni, hogy az interneten számtalan kérdést, leírás, tutorial, referencia kézikönyv, és ilyenek állnak a rendelkezésére. Ha interneten kívüli világról beszélünk, akkor meg tanfolyamok, könyvek, újságok, egyebek. Tehát első lépésként meg kell tanulnod a programozási tudást nem is igénylő eszközök használatát, mint pl. a Google, megkeresni forrásokat ahhoz a nyelvhez, ahhoz a szinthez, ahhoz a problémához, amivel foglalkozni akarsz.

3. Szükséges az, hogy önállóan tűzz ki magad elé célokat. Olyan célokat, amik összhangban vannak a tudásoddal. Oké, egyetemen mondjuk megtanulod az X vagy Y nyelv alapjait, de ahhoz, hogy igazán programozó legyél, neked olyan feladatokat kell magadnak kitalálnod, amihez majdnem megvan a megfelelő tudásod. Mert az igazán lényeges tudást ezen feladat megoldása során szembejövő problémákon keresztül fogod megszerezni. Pl. tudsz már egyszerű felhasználói felületet létrehozni, ismered egy nyelv alapjait? Akkor csinálsz számológépet, vagy egy programot, ami a képernyőn forgat egy kockát 3D-ben, perspektivikusan ábrázolva. Csak csinálsz egy több füles jegyzettömböt, stb… Tulajdonképpen mindegy, mi a feladat, a lényeg, hogy a tudásodnak megfelelő feladat legyen, de legyen benne homályos rész.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Kétféleképpen lehet mondjuk WiFi jelszót feltörni, vagy proxy mögé bújni, meg hasonló dolgokat csinálni:

1. Szaktudás nélkül. (Őt hívjuk script kiddie-nek.) Találsz leírásokat, videókat, hogy ezt töltsd le, itt ezt add meg, majd nyomd meg a gombot, stb… Ehhez semmiféle szaktudás nem kell. Viszont aki így tesz, az egyrészt lehet átverés áldozata. Pl. számtalan program kínál lehetőséget arra, hogy feltörd mások Facebook fiókját. Persze a program nem csinál semmi ilyesmit, viszont eleve ott kezdi, hogy elkéri a te belépési adataidat, és igen, hozzásegít ahhoz, hogy valakinek a Facebook fiókjába illetéktelenül belépjenek, de ez a valaki pont te leszel, a te Facebook fiókodat fogják „feltörni”, de ehhez te adtad meg önként és dalolva az email címedet és jelszavadat. Ha nem is válsz átverés áldozatává, akkor sem veszélytelen, ha illegális dolgokat csinálsz. Találhatsz pl. olyan programot, ami kémkedik a másik gépén. De mivel nem vagy tisztában a program működésével, a hálózatok működésével, az IP címek mibenlétével, stb., ezért nem érted a tetteidnek a következményét, nem tudod, hogy az adott program használatának milyen nyoma, következménye van, és milyen másik programot kell használnod még, hogy ettől megóvd magad, akkor le fogsz bukni, és alkalmasint ha illegális dolgot csináltál, akkor jogi következmény (pénzbírság, felfüggesztett vagy letöltendő börtön, fegyház) is lehet a vége.

2. Szaktudással. Hosszú évek alatt megtanulsz programozni, megtanulod, mi hogyan működik, nem csak nagyvonalakban, hanem pontosan. Mondjuk 5-10 év után eljutsz arra a szintre, hogy tudd, hogyan működik a WiFi, hogyan lehetne egy gyengébb titkosítást kijátszani megfelelő eszközökkel, sőt esetleg tudsz írni egy olyan programot, ami ezt meg is teszi. Vagy tudod, hogyan lehet úgy DoS támadást indítani valaki ellene, hogy ne bukj le, tudod, hogyan vágj taccsra egy Minecraft szervert, vagy hogyan áraszd el valakinek a levelezését egy levélbombával. Csak éppen már nem fog érdekelni a dolog. Minek bosszút állni, rombolni, ha már képessé váltál alkotni, jobbá tenni a világot? Minek pazarolnád mondjuk az idődet egy Minecraft szervert megfektetésére, ha ezzel az erővel nyithatnál egy saját profi szervert, saját plugineket írva rá? Minek akarnál WiFi jelszót lopni, ha a megszerzett tudásoddal tudnál annyi pénzt keresni, hogy a fizetésedhez képest semmiség lenne kifizetni a legnagyobb internetcsomagot? Programozóként sok bizalmi viszonyon fogsz átmenni, és megtanulod mások sebezhetőségét tiszteletben tartani, nem kihasználni azt.

Persze megtanulhatsz programozni, lehet belőled informatikus, de ne azért akarj az lenni, hogy hackelgess, mert akkor soha nem lesz belőled jó informatikus. Egyébiránt sokkal unalmasabb és macerásabb a dolog, mint amilyennek egy laikus számára kívülről látszik. Kicsit olyan ez, mint mikor a kisgyerek ámul a tűzoltón, rendőrautón, a kukásautón, de felnőttként az ember látja, hogy azért annyira nem vicces szakmák űzői használják ezeket a járműveket, látja a dolog unalmas, negatív oldalát is. Vagy olyan ez, mint a bűvészet. Nézőként lenyűgöző, de bűvészként már nem poén, semmi misztikus nincs benne, ha ismered a trükköt. Viszont gyakorolni meg elég unalmas tud lenni. Egy WiFi jelszó törő programot letölteni, aztán megfelelő paraméterekkel meghívni, majd várni, amíg végez, abban semmi érdekes nincs. Ha tudod mi az a proxy, akkor keresni egy anonim proxy-t, átirányítani rajta keresztül a forgalmadat, majd szívni, mert az egész lassú, hol működik, hol nem, az sem éppen lélekemelő dolog.

2015. okt. 27. 12:15
 5/5 anonim ***** válasza:
Az egyetem inkább elméletet tanít, de meg lehet tanulni programozni is az egyetemen, igaz, ne biztos, hogy a gyakorlatokon.
2015. okt. 27. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!