Melyik programozási nyelvet lenne érdemes megtanulnom?
A Java és a C# szerkezete elég hasonló, és egyikkel sem fogsz mellé. De mindenki a kedvenc nyelvét fogja ajánlani. Persze egy ideig el lehet játszogatni az Assembly nyelvekkel, de hamarosan rátérsz valami másra.
Itt egy csomó nyelv, nézd meg:
továbbá Java, az nincs benne:
[link] (magyar, ezért tart még mindig az 1.5-nél)
# 10.
Remélem tudod, hogy most egy nagy rakat baromsígát írtál.
Inkább megmutatom semmint megmondom.
Tessék:
1) Írjunk egy "Hello Gyakkerdesek!" szöveget a terminálra. Legyen ez C nyelven, de lehetne C++ban is. Mivel a szóközöket visszatörölné, így "... "-al egészítem ki az elejét.
#include <stdio.h>
int main() {
... printf("Hello Gyakkerdesek!");
... return 0;
}
2) Mivel GCC-t használok Linux-on, de Windowson se lenne másképp az ottani fordítóval.
Futtassul a: "gcc -S hello.c" parancsot, magyarán fordítsuk le a programot. Így Assembly-t kapunk. Mivel a szóközöket vissza törölné "------- "-el egészítem ki az elejét.
------- .file "hello.c"
------- .section .rodata
.LC0:
------- .string "Hello Gyakkerdesek!"
------- .text
------- .globl main
------- .type main, @function
main:
.LFB0:
------- .cfi_startproc
------- pushq %rbp
------- .cfi_def_cfa_offset 16
------- .cfi_offset 6, -16
------- movq %rsp, %rbp
------- .cfi_def_cfa_register 6
------- movl $.LC0, %edi
------- movl $0, %eax
------- call printf
------- movl $0, %eax
------- popq %rbp
------- .cfi_def_cfa 7, 8
------- ret
------- .cfi_endproc
.LFE0:
------- .size main, .-main
------- .ident "GCC: (Ubuntu 4.9.2-10ubuntu13) 4.9.2"
------- .section .note.GNU-stack,"",@progbits
3) Ebből a következő fordításnál csinálna object állományt
4) Majd abból kerül futtatható állapotba, vagy Windows-on .exe-vé.
Nos, ha forrás kódot Assembly-ben kapod, és debugoltatni kéne, akkor hajrá. Persze az Assembly Architektúránként más és más. Azért operációs rendszerek között is látható a különbség, de nem akkora a változás.
És ennek mi értelme volt, kedves utolsó? Miért használjon valaki C helyett Assembly-t?
"Inkább megmutatom semmint megmondom."
Inkább mondd meg, feltéve, ha tudod.
Most azt mondják, hogy a Python tört az élre (nálunk is azt használják a suliban), de a C++ is elég népszerű, de szerintem az meg túl nehéz.
A szkreccsről nem tudok nagyon sokat, de nekem a Minecraft Command Block a kedvencem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!