Saját programozási nyelv kifejlesztése érdemes, hasznos, tanulhatok-e vele?
Persze kisméretű, kevés funkcióval bíró nyelvre, otthonra gondolok...
Ne azt írjátok, hogy hű de lehetetlen, hanem, hogy pl. mik a nehézségek, milyen területre érdemes figyelni, mi ami hasznosabb időtöltés... :)
Hát új nyelvet kitalálni kezdőként elég fölösleges.
Egyetemen volt fordítóprogramok tárgyunk, ahol írtunk komplett, működő programot egy C-szerű, nagyon leegyszerűsített nyelvhez, amiből azért valóban lehetett tanulni, de még így egyetemi szinten és voltak olyan részfeladatok, amiket csak másoltunk, mert olyan szinten nem volt idő belemenni és elmagyarázni.
Ahogy az ábrán is látszik a magasszintű programozási nyelvek a hardverközeli assembly-re épülnek.
Ez annyit takar hogy amit lekódolnak php,java,c++-ban azt a futattó programok egy ilyen assembly nyelv szerűként futtatják.
Amit te szeretnél az egy hasonló dolog ami annyiból áll ki hogy amit lekódolsz azt egy program tovább fordítja erre a gépi kódra, vagy valami hasonlót találsz ki.
Ehhez szükséges egy assembly nyelv ismerete, mi egyetemen a HLA-t vettük.
Az eredmény néhány eseteben hatalmas, nálunk volt olyan eset hogy egy sima for ciklust amit ansi c-ben írtunk ami ugye már alapból gyorsabb a fejlettebektől arra vert rá 130x egy ilyen assembly-ben megírt ciklus.
Érdemes vele babrálni ha kedvet kaptál rá sok sikert kivánok hozzá.
Mi egyetemen majdnem hogy előbb vettük a HLA-t. Szerintem ha megvannak az alapok, c esetén már nem nagyon emlékszem de talán ezek:
- ciklus
- switch / if
- metódus vagy eljárás orientáltság
és kb ennyi. Aki mondta hogy nem kezdőként kellene kezdeni az elmondani hogy mit értett ez alatt? Mert HLA-val pont hogy hamarabb lehet kezdeni mert nem kell hozzá magasabb informáltság (teszem azt design patterns) és a többi haverja.
Kérdező: nyugodtan kezdj neki, mi egyetemen ennyit kb ennyit vettünk át hla-ban de szerintem már ciklusokat is támogat az újabb verzió ha jól tudom. Ha meg már ennyire belejötték akkor mélyebbre is tudod ásni magad az adott célnak megfelelően.
Továbbá:
"Viszont nem lehetsz saját programnyelv nélkül király programozásból."
Ezt nem tudom hogy honnan, miként, miért vetetted fel de valószínűleg csak tippeltél a vak világba, de ha tudsz felmutatni erre vetőlegesen tanulmányt annak nagyon örülnénk, de szerintem csak játszod itt az eszed.
Egyébként ezek szükségesek egy senior szoftverfejlesztői szinthez:
O, akkor annyira rossz nem is vagyok...
Bar van egy rakas dolog amit tisztaznom kell meg, na meg tanulnivalo is akad...
Magasabb szinten hol lehet C/C++-t tanulni???
Koszi!
#2: Bocs, de nagyon gáz amit írtál. Még gázabb, hogy 100 %-ra húztak, pedig.. én pl. szénné röhögtem magam rajta.
A kérdezőnek: Saját nyelv kifejlesztése ma már aligha volna hasznos, amikor legalább 200 ismertebb van használatban.
Az jó dolog, hogy írsz egyet, mintegy gyakorlásképpen, sokat lehet belőle tanulni, de az a baj, hogy egy ilyen nyelv megtervezése is elég komoly előismereteket kiván.
Magyarán, mélyrehatóan tudni kell ,hogyan működik a számítógép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!