Hogyan érdemes egy technológiát elsajátítani? /többi lenn. /
Matematikai,OO alapok meg vannak még egyetemről,tehát nem az elméleti háttér, hanem konkrét nyelv,technológia megtanulása érdekelne. Mindig máshogy csinálom és még mindig nem tudom melyik a jobb.
1. Java-t és PHP-t(nativ)például úgy csináltam, hogy fogtam egy könyvet és oldalról oldalra haladva mindent kipróbáltam.
2. JS-nél 2 könyvet elolvastam 5nap alatt és nem kódoltam semmi, hanem utána kezdtem el.
3.html5-nél pedig webről szedtem össze az egészet.
1-esnél az előny ,hogy jobban megmarad minden ,mint 2-esnél, viszont lassabb folyamat.
2-es előnye , hogy nagyon gyorsan meglesznek a nyelv alapjai és annak ellenére ,hogy nem kódoltam semmit, tudom ,hogy mit hol keressek. Hátránya nyilván ,hogy nincs még mögötte gyakorlat.
3-as előnye ,hogy naprakészebb tudást ad ,mint egy könyv viszont valahogy a levegőben lóg az egész ,mert nem terv szerint haladok
Hogyan érdemes, ti hogy csináljátok? Melyik módszer lenne a legjobb, ha pl azt mondanám ,hogy kezdjünk bele a c#-be.
Melyikkel lehet jobb tudás/ráfordított idő arányt elérni?
Szerintem gyakorlatból.
Elkezdesz csinálni valamit, közben nyílván jönnek majd problémák amiket meg kell oldani, neten utána olvasni...
Így feltudod majd később használni, és miközben dolgozol valamin, meg is tanulod a dolgokat.
Én az 1-est ajánlanám.
Esetleg ennek a fordítottját, tehát hogy nem a könyv szerint haladva, hanem felmerül egy gyakorlati feladat, és annak az elméletének járok utána a kódolás közben.
Köszönöm a válaszokat.
Nyilván a gyakorlat teszi a mestert, de hogy egy kisebb projektbe belekezdjek ,ahhoz is kell egy alaptudás.
Most erre gondoltam(egy nyelv nulláról):
1-5. nap: egy alapozó rövidebb könyv elolvasása/gyakorlása
6-60.nap: projekt*
*egy olyan általános projekt ,ami szinte lefed mindent a nyelvről(webshop,portál,keretrendszer)
Ezzel meg lehetne 2hónap alatt közel fullosan tanulni?
Érdemes-e mindig ugyanazon a projekten keresztül elsajátítani egy technológiát(pl mindig csak webshop készítése, ráadásul ugyanazt tervet,designpattern-eket használva)? Előnye talán ,hogy jobban össze tudom majd hasonlítani a nyelveket, hátránya,hogy idővel unalmassá válhat és elvész a motiváció.
Szerintem a leginkább célravezető on-demand utánanézni dolgoknak, amik egy probléma megoldása során felmerülnek.
Pl. akarsz csinálni HTML5-ben egy videólejátszót, + gombokkal változtathatóvá akarod tenni az oldal háttérszínét.
Tegyük fel, hogy eddig csak C++-t tanultál, fingod nincs se a HTML5-ről, se a Javascript-ről.
Akkor google -> HTML5 hello world
Elolvasol 1-2 találatot, máris rájössz, hogy a HTML tag-ekből épül fel, és az alap tag-eket is megtudod.
Utána
google ->HTML5 play video
megtudod, hogy kell videólejátszót csinálni.
Utána
google -> Javascript how to change body background color
Ebből már megtanulod, hogyan kell js-t beágyazni egy HTML-be, lesz talán némi fogalmad a DOM-ról.
Ez csak egy egyszerű példa persze, de szerintem így lehet a leginkább hasznos és naprakész tudást összeszedni.
Könyveket semmiképpen sem javasolnám, mert hamar elavulnak, ráadásul csomó felesleges dolog is van bennük, amiket az életben nem fogsz használni.
Persze ez a módszer feltételezi, hogy jó vagy angolból, és van már legalább 1 programnyelven gyakorlatod.
Feltételezzük, hogy nem ez az első nyelv, amit megtanul az ember:
Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy kb egy, esetleg két napot szánok arra, hogy feltérképezzem a nyelv sajátosságait.
Nem a szintaxisra gondolok, hanem a nyelv gyengeségeire és erősségeire a többihez (amiket már ismersz) képest. Én amikor tanultam javascriptet, az első dolgom volt, hogy beírtam googleba: "javascript sucks". Az első néhány oldal után már tudtam, hogy a with és az eval veszélyes tud lenni. Találtam egy irományt arról, hogy a prototípusos OOP egy sz_r... Hoppá, mi a fene ez a prototípusos OOP? Megnéztem ezt is. Függvények, mint first class objectek? Wow!.... és így tovább...
Csak ezzel a kereséssel megtaláltam azokat a tulajdonságokat, amik:
a) Tényleg gázosak
b) vagy csak sokan szidják, mert máshogy van megoldva, mint a legtöbb nyelvben.
Ha alapból tudsz programozni, ezekre van igazán szükséged. A bevezető könyveket érdemes hanyagolni, mivel általában ezek nem csak a nyelvhez bevezetők, hanem a programozáshoz is... ugyebár erre nincs szükség. Ráadásul a papír alapú könyvek nagy valószínűséggel elavult dolgokat tartalmaznak.
Ezek után érdemes belefogni valami kisebb projektbe, ami várhatóan 2-3 ezer sorba belefér. Ez eltarthat akár 2-3 hétig is, de utána már elég jól fog menni a dolog.
Én személy szerint így tanultam a JavaScripten kívül PHP-t és Lispet... nem csinálnám másképp most se, ha egy új nyelvre lenne szükségem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!