Hogyan hivatkozhatok egy tömb elemének karakterére Pascalban?
Ez talán sikerültebb, mert a karakterindex csökken, míg a mátrixéi növekednek, jobban kitűnik, hogy nincs közük egymáshoz:
program stringtombelem;
var
a: array[1..22, 1..22] of string;
i, j : integer;
begin
for i := 1 to 22 do
for j := 1 to 22 do
a[i,j] := '#kr#f #kc#l#md#v #kr#t';
j := 22;
for i := 1 to 22 do
begin
if a[i,i,j] <> '#' then
Write(a[i,i,j])
else
Write('a');
Dec(j);
end;
ReadLn;
end.
Egy megjegyzést még észrevételeznék, ha szabadna :
Ha stringben keresünk valamilyen karaktert (és a többi karakter nem érdekes - úgy látom nem történik semmi sem a többi karakterrel) akkor a általában a POS függvényt használjuk, ami visszadja a keresett karakter pozicióját a stringben, valahogy igy :
pozicio:=('#',m[j,i]);
if pozicio<>0 then begin
_ _ write(m[j,i,pozicio]);
end ;
Igy egy ciklust megspóroltál.
Ha esetleg több ugyanolyan karakter is van a stringben és mindet meg szeretnénk keresni akkor whille ciklus és string darabolás (vagy a keresett karakter másik karakterrel történő ideglenes helyettesitése második keresés idejére)
Sok sikert.
üdv.
köszönöm, a segítségetekkel sikerült megoldanom. Igazából azt nem sikerült tudatosítanom, hogy egy tömb elemének karaktere, az már egy háromdimenziós tömb, és én még csak érettségire készülök, ezért nem találkoztam eddig ilyennel, de most már tudni fogom.
Mindenkinek köszönöm, a számomra nyerő megoldás: m[j,i,x]
Kizárólag akkor háromdimenziós, ha annak deklarálod.
A mátrix maga kétdimenziós, a vektor pedig egy.
tomb : array [1..3,1..3,1..3] of string;
Na ez egy háromdimenziós tömb.
Szerintem bőségesebb magyarázatot, segítséget is kapnál, ha megosztanád velünk teljes egészében, miről lenne szó.
SimkoL kódja szebb.
A pythonos kódban pedig nem értem, miért így csinálná:
"#6. feladat, 2. megoldás: így csinálnám Pythonban, ha szabad kezem lenne
def szame2(szo):
return True if szo.isdigit() else False"
Simkol: lehetne egy két kérdésem a megoldásodhoz?
1. Mi az a classes unit, vagy legalábbis itt mihez kell.
2. Az 5-ös feladatot egyáltalán nem értem:
auzenet[n + 1].message := osszefesul(auzenet[n].message, auzenet[n + 1].message);
ezt a sort elmagyaráznád? Csak az kellene, hogy mit jelent az osszefesul, ez egy függvény?
Még egyszer nagyon köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!