Hogyan tudom rávenni az exel-t, hogy vizsgáljon meg egy oszlopot, aminek ha az eredménye 0 akkor ne csináljon semmit, de ha nagyobb mint 0, akkor hajtson végre egy bonyolultabb függvényt/képletet?
Igen, de azt elfelejtettem mondani, hogy egy név több alkalommal szerepel, ezért csináltam egy másik táblázatot, amiben egy név csak egyszer szerepel, így az adott név alatt összejött profitot tudnám kiszámolni.
A képletem így néz ki:(de ezuttal azt néztem meg ha egyenlő 0-val akkor álljon meg a képlet)
=HA(I:I=0;"Nincs bevétel";SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F))
I=eladási ár
F=vételár
Szia.
Esetlegesen az IF kritériumába ha a SZUMHA függvényt tennéd, mivel hogy I:I=0 szerintem ez sohasem lesz igaz.
valahogy igy :
HA(SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F);"Nincs bevétel";SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F))
Sok sikert.
üdv.
*Bocsi egy javitást tennék, pontosan a feltétel maradt ki :
HA(SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F)=0;"Nincs bevétel";SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F))
vagy ha forditva szeretnéd :
HA(SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F)<>0;SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F);"Nincs bevétel")
Sok sikert.
üdv.
Azért mert egy ilyen feltétel I:I=0, csak az oszlop első cellájára vonatkozik.
Ha az oszlop első cellájában van adat akkor hamis, ha ott nincs adat akkor igaz, és nem számit, hogy milyen adat van az első cellában (pozitiv vagy negativ érték - én kipróbáltam, és a fenti eredményt kaptam).
Egy oszlop 0-val való öszzehasonlitása csakis a szum-ma (egész oszlopra vonatkozóan) vagy ha feltételhez kötöd akkor a szumha függvénnyel vizsgálható (adott feltételre vonatkozóan).
"de nem jó mivel I-F nem lesz soha nulla" : Ezt nem is értem, ilyen képletet ami az I-F oszlopra vonatkozna én nem irtam, a Te képleted alapján irtam : B oszlop feltétele alapján I oszlop illetve B oszlop feltétele alapján F oszlop kivonásáról beszélünk. Ha ez nem jó akkor próbáld a szumha függvényt átalakitani a saját táblázatodnak és adataidnak megfelelően, mert szerintem az a járható út.
Sok sikert
Üdv.
Ismét kösz a gyors választ!
A részlet a képletedből.-> HA(SZUMHA(B:B;[@aru];I:I)-SZUMHA(B:B;[@aru];F:F)=0;"Nincs bevétel" <- erre gondoltam mivel itt az aru nev oszlophoz tatozo I oszlop sorában levő számból kivonja az F oszlopban levő szamot a fenti feltelek alapján.Aminek az eredmenye nem lehet nulla ezért nem teljesülhet a kritérium.
Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy soha nem tanultam exel táblázat kezelést, csak saját kútőből. Lehetezert nem ertem a problémát. :(
Na akkor fussunk neki még egyszer, mi mit is csinál :
SZUMHA(B:B;[@aru];I:I) Ez a függvény összegzi az "I" oszlop adatait a "B" oszlop nevei alapján, mégpedig azon sorokat veszi ahol [@aru] nevek vannak, úgyan ez van a másik résszel is az "F" oszloppal ott is "B" oszlop alapján történik egy összegzés.
Példában : Ha "B|F|I" oszlopokban a következők vannak :
alma|10|8
korte|20|10
alma|10|10
citrom|15|0
banán|18|9
alma|12|10
Akkor a SZUMHA(B:B;"alma";I:I) eredménye : 28 a SZUMHA(B:B;"alma";F:F) eredménye pediglen 32 a kettő kivonása után pediglen 4-et kapunk (Lehet, hogy ez a gond nem szumha "I" oszlopból kell kivonni szumha "F" osazlopot, hanem forditva, Te irtad "Vételi ár mindig van, viszont nem biztos, hogy el is lesz adva,"
Tehát a szumha képletnek müködni-e kell a Ha függvénnyel kombinálva.
Ha még mindig nem megy, akkor viszont irj példát légyszives, hogy jobban megérthessem a gondot.
Sok sikert.
üdv.
Csináltam egy képet az adatbázis egy részéről, csak a megértése miatt
remélem klikkelhető a kép.
A képlet nem működik, mivel most is kiszámolja az almát, ami -56173,7, viszont eladás nem történt, tehát nem kellene neki kiszámolnia, hanem azt írni, hogy nem volt eladás vagy bevétel. Azért vonom ki az eladási árból a vételi árat, mert a különbség lesz a profit vagy a veszteség, ha olcsóbban tudok tőle megszabadulni a szám negatív lesz. A 0,00 Ft eredményt is írtam " " köröm közé, de így se volt jó. Ha 0,00 Ft van az oszlopban, akkor ne végezze el a műveletet, hanem más jelzést adjon vissza, ez lenne a lényege a képletnek.
Előre is Köszönöm a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!