Milyen alternatívák vannak informatikában, ha nem megy a programozás?
Első éves vagyok egyetemen, és C-ben tanulunk programozni, de egyre kevésbé értem, és egyre biztosabb vagyok benne hogy ez nem nekem való.
Szóval elkezdtem alaternatívákon gondolkodni, miket lehetne még tanulni informatikán belül amivel vihetném is valamire?
Esetleg grafikával érdemes lenne foglalkozni? Gondolok itt animációkra, videó szerkesztésre stb. Bár nem tudom hogy milyen iskolákban tanulhatnék ezekről...
az meg mennyire fontos ilyen téren hogy szépen tudjon rajzolni az ember? Mert bár én rajzolni nem tudok, de pl after effects-ben csináltam már 1-2 szöveg kiírást, vagy pl sony vegas-ban montázsokat, és érdekel is a dolog... és pl egyik haverom olyan rondán ír hogy még ő se tudja elolvasni, de blenderben mégis jól megtanult dolgozni...
Van jópár. Hardware-rel is foglalkozhatsz, vagy van kiadványszerkesztés, grafika, animáció, adatbáziskezelés, és meg sorolhatnám.
Tegyük hozzá, a C nem egy kezdők számára magától értetődő nyelv, ráadásul az egyetemen iszonyat rosszul tanítják az egész szakmát, így még az is lehet, hogy más nyelvvel kezdve, normális oktatás mellett akár menne is. Persze, ha nincs motivációd, akkor értelmetlen erőltetni. Ez egy hivatás: ha nem élvezed, hagyd...
Mi az, amit nem értesz belőle? Nem olyan bonyolult ám ez (legalábbis az alapok, de azokból építkezve már a többi is érthető kéne, hogy legyen) :)
A történet úgy néz ki, hogy engem igazából a zenélés érdekel, de azzal úgy vagyok, hogy ha "befutok" akkor az (zene) iskola nélkül is megtörténik, ha meg nem ,akkor azzal hogy elvégzek vmilyen egyetemet, lesz egy biztosabb alternatíva.
Pont ezért a gimi után jelenkeztem informatikai egyetemre, azért mert a zenén kívül főleg számítógépekkel kapcsolatos dolgok érdekelnek... a baj csak ott van, hogy a programozásról szinte semmit nem tudtam, szóval teljesen 0-ról indultam..
Eleinte még ment, mert minden héten kaptunk 1-2 feladatot, amiket szépen lassan sikerült megoldanom, és igazából még élveztem is, mert jó érzés ha működik amit leírsz. Később viszont egyre többször fordult elő hogy nem sikerült megoldanom, hiába próbálkoztam, most meg már ott tartok hogy az utsó 3 hétről szinte 1et sem tudok megoldani, és 2 hét mulvára olyan projektet kell kidolgozni, ahol még a feladatot sem értem...
Hogy mi konkrétan mi nem megy belőle? Hát azt szeritnem most felesleges fejtegetni, lényeg hogy túl hülye vagyok hozzá. Matekból úgy 3-4 közt szoktam teljesíteni, de az itt igazából nem jelent semmit.
Azt én is sok helyen olvastam, hogy nem kezdőknek való nyelv, de szerintem ha ennyire nem megy, akkor másban sem lesz sokkal jobb.
Amivel konkrétan foglalkoztam is egy rövidebb ideig, az pl after effects, ahol csináltam 1-2 szöveg animációt, és a blender amiben meg 3d modelleket készítettem.
De idáig nem találtam konkrét főiskolát vagy tanfolyamot, ahol ezeket tanítanák és amik érnének is valamit...
Igazából az a baj, hogy nem tudom mit kéne tennem, ha nem tanulok tovább, akkor a gimivel csak egy egyszerű melós lehetek, és úgy igazán jól nem értek semmihez és nem tudom mihez van tehetségem...
Hiába küzködök itt informatikán, ha nincs meg bennem ami ehhez kell...és kitudja, ha átmegyek más egyetemre lehet ott is ez lesz a helyzet.. még ha az a dolog komolyabban érdekelne is...
Szigorúan vastagbetűs részre válaszolva, természetesen nem minden informatikus kódol, például üzemeltetésnél nem feltétlenül kell (hálózatokkal és biztonsággal foglalkozó ismerőseim legalábbis erről számoltak be).
Viszont amit te pedzegetsz, nem ilyen. Ahogy #1 is írta, grafika jellemzően nem informatikai terület, ahol pedig mégis informatikusok dolgoznak (rendererek, effektek írása) pedig igencsak jól jönnek az erős matematikai és programozási ismeretek.
Én inkább azt tanácsolnám neked, hogy próbálj meg egy olyan területet találni, ami érdekel is, mert annak nincs értelme, hogy olyat csinálj életed végéig, amit utálsz. Informatika nagyon gyorsan fejlődik, itt folyamatosan képezned kell magad, nemritkán munkaidőn kívül is (autodidakta módon), emiatt főleg akkor érdemes rajta gondolkozni, ha valóban vonz, és nem csak az anyagi oldala. Nem tudom, melyik egyetemre jársz, de BME mérnökinfó után még sok "programozós" tárgyat kéne legyűrnöd ahhoz, hogy elvégezd.
"úgy igazán jól nem értek semmihez és nem tudom mihez van tehetségem"
Azt mondtad, szeretsz zenélni, tehát nyilván szereted és érted is a zenét. Miért nem foglalkozol hangszerekkel?
Sajnos csak 2.5 éve gitározok, és tényleg sokat foglalkozok vele, de olyan szinten még nem vagyok, hogy taníthatnám... pedig az se lehet rossz.
És igazából gitártech-ként is szívesen dolgoznék, de arról megint nem tudok hogy létezne iskola ahol ezt tanítanák, így viszont csak a saját és 1-2 haver gitárjával foglalkozhatok, az meg nem elegendő ahhoz hogy elég tapasztalatot szerezzek...
#9: Ezzel azért csúnyán mellélőttél. Ha igazad lenne, minden második ember csak zenélne és nem dolgozna. Magam is zenélgettem, illetve számos zenészt ismerek - mondhatni, reprezentatív a minta - ám igen kevés kivétellel eddig mindegyiküknek ráfizetés (és persze hobbi) a zenélés.
Kedves kérdező!
Nem az iskola a lényeg, az csak papírt tud adni, meg legfeljebb irányt mutatni, hogy merre felé keresgélj. A tudást magadnak kell megszerezned.
Az orrod előtt van a komplett internet. Szinte biztos vagyok benne, hogy az elméletet (valószínűleg némi gyakorlat jellegű információval egyetemben - ld. YouTube) megtalálod, ha egy kicsit tornázol a keresőben.
Mint említetted volt, azért akad lehetőséged gyakorlati síkon is belemerülni a hangszerek lelki világába, még ha nem is határtalan. Ha saját szabadidődből áldozva utánajársz a dolgoknak, illetve kitapasztalod azokat, bátran belevághatsz a hangszerekkel való foglalkozásba egy egyéni vállalkozóival. Hátránya a dolognak, hogy ha hangszert szeretnél készíteni, vagy javítani teszemazt, akkor abból nagy valószínűséggel nehéz lesz ismeretség nélkül érdemi pénzt kihozni, a kereskedelem pedig végzettséghez kötött.
Egy talán csak jelképes, de érdekes lehetőségként mutatkozhat még az is, hogy - némileg házasítva az informatika világát a gitározáséval - kifejezetten játékokhoz szánt zeneszámokat készíts, majd az interneten kersztül megpróbáld őket értékesíteni. Számos olyan weboldal van, amelyen keresztül eladhatod a zenéd használati licencét, de komplexebb megoldás is létezik. Mindez persze csak egy kósza felvetés, de ha érdekel a dolog, és úgy érzed, hogy még élveznéd is, akkor akár meg is próbálhatod; veszítenivalód nem nagyon van vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!