40 éves kor felett mit érdemes tanulni (programozás ill. webfejlesztés területén), amivel még lenne esély munkát találni?
Sziasztok!
A következő dilemmában kérném a tapasztaltabbak tanácsait:
44 éves vagyok, és 28 évesen kezdtem ismerkedni a programozással, mert addig - hátrányos anyagi helyzetemből adódóan - nem jutottam számítógép közelébe (persze akkor még közel sem volt annyira elterjedve, mint most - luxuscikknek számított).
Nincs semmilyen felsőfokú végzettségem, szakirányú sem (hacsak a szoftverüzemeltető tanfolyamot nem számítjuk annak).
Először egy kölcsönkapott Commodore 64-en kezdtem önállóan, könyvekből a Basic tanulását, ami 0 szintről indulva 2 hét alatt megvolt, aztán gépi kódban (assemblerem nem volt) programoztam, 3 hónap alatt már egész komoly szintet értem el, tehát nem csak felszínes kalandnak vettem a dolgot.
2009-ben lett először PC-m, akkor eleinte Pascal, majd Delphi lett az irány, ahol egy stabil alap-közép szintű tudást sikerült szereznem, szintén önképző módszerekkel.
Közben tanulgattam alapfokon a C-t is, bár sosem használtam a gyakorlatban.
Később a webfejlesztés felé vettem az irányt, HTML(5), CSS(2, 3), JavaScript (alapfok), PHP (alapfok), kicsi SQL, Flash, Photoshop. Készítettem jó néhány weboldalt, egyszerű kisvállalkozások oldalait, és néhány összetettebbet (webáruház, admin felületek) is.
Jelenleg munka nélküli vagyok, és 22.800 Ft-os segélyből vagyok kénytelen élni. Szeretném a tudásomat valahogy kamatoztatni (ez az egyetlen esélyem), de bizonytalan vagyok abban, hogy ennyi évesen, komoly referenciák és végzettség nélkül mibe érdemesebb komoly energiát és időt fektetni, amivel, ha nem is sokat, de legalább annyit tudjak keresni, hogy ne függjek a segélytől.
A tanulásra érzek képességet és elszántságot, de mivel az idő is sürget, gyorsan kell döntenem, mibe vessem bele magam. Most lenne szabadidőm rá. Mindkét terület érdekel, a (natív) alkalmazásprogramozás, és a webfejlesztés is.
Tehát, leegyszerűsítve a dolgot, 2 irány áll előttem:
- mivel a Delphi nem igazán keresett már, képezni magam C++, C#, vagy Java irányába;
- tovább mélyíteni az ismereteimet JavaScript, PHP, webgrafika, és más webes technológiák felé.
Melyik irány érné meg jobban?
Főleg korosabb, tapasztaltabb programozók/fejlesztők véleményét várom.
Az ügy nagyon fontos, létkérdés.
Köszönöm előre is!
A munkatapasztalat akkor elengedhetetlen, ha nincs semmi amit fel tudsz mutatni. Készíts(etek) portfóliót. Legyen VALAMI ami alapján eldönthető, hogy rád van-e szükség. Egy önélretrajz és egy "mese" a sok tanulásról nyilván kevés minden munkahelynek.
Te felvennél valakit aki, "sokat tanult"? Semmit nem tudsz róla, csak ami az interjú alatt kiderül, de hidd el, hogy nem lehet belőle 100%-ra megállapítani, hogy mi mindent tud (vagy nem tud). Ez -is- az oka a próbaidőnek. Na de a próbaidő alatt is viszed a pénzt, tehát nem szeret sokat kísérletezni egy munkáltató sem.
Tehát mutass fel valamit: ha nem tudsz több évnyi tapasztalatot "referenciának" akkor legyen portfóliód. Webdesignerként pl.:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!