Konkrét elvem van a mesterséges intelligenciával kapcsolatban válemények?
"hogy a program dönti el azt éppen ezért írtam,mert ez lehetetlen"
--- Miért is?
"az én álmom egy beszélgető szoftware lenne"
--- Meg kell hogy mondjam, szerinted miért tartunk még csak ott, hogy hangvezérlés? Nem hogy hang alapú fordítás.
"ami tanul nyelveket"
--- Ezt hívják formális nyelvek témakörének, avagy nyelvi automatának. Mellesleg olyan létezik, hogy: Tanuló algoritmus
"velünk a szokásainkat profilt épít egy emberre de ez nagyon odébb van először simán szöveggel fogunk a gépekkel beszélni idővel jöhet a hangalapú mivel a hangsúlyok kezeléséhez és megtanulása rettentő nagy adatmennyiség és számítási sebességet igényel a másik probléma,hogy az interneten elenyésző az emberi beszéd hang formában mint a szöveg ezért nehezebb lessz neki megtanulni úgy gondolom kezdetben ez inkább egy walkie-talkie beszélgetéshez fog hasonl0tani a gép és ember között"
a és igazából azt elfelejtettem,hogy annak is van esélye,hogy elpusztul az emberiség emiatt csak nem magától fog életre kelni hanem a hackerek miatt nagyon kifog lengeni a biztonság az emberiségben amikor már a karóránk is a neten van és beszélgethetünk vele és áramot is képes lessz a testbe vezetni esetleg ultrahangos frekvenciát kiadni lehet,hogy egy ideig megkönnyítené az ember dolgát de a rosszindulatú emberek miatt a saját ellenségünk is lehet mivel a software nem tudja kivel van nincsennek elvei "csak" egy program és ha egy program akkor azt egy másik ember át tudja
programozni."
--- Rizsa... Nem ezt kérdeztük...
Kb. 3 mondat részlet volt belőle értelmes.
Nos akkor megkérdezzük ÚJRA!!!
Mi alapján dönti el?
Hello!
Én is foglalkoztam ezzel a témával a szakdolgozatom (és remélhetőleg az eljövendő diplomamunkám) kapcsán, és hobbiból is, de szerintem nincs olyan programozó, aki egyszer ne gondolt volna bele, hogyan is lehetne felépíteni egy klasszikus értelemben vett MI-t.
Az első, amit mondhatok, hogy nézz utána, van-e már hasonló megvalósítás, egyáltalán tájékozódj az MI-vel kapcsolatos módszerekről, gépi tanulás, tudásreprezentáció, ilyesmi, mert egyrészt a kereket nem kell újra feltalálni, másrészt nagyon hasznos mások tudása még akkor is, ha végül magad szeretnéd kitalálni a rendszered felépítését.
Így elsőre azt tudom rá mondani, hogy a bemeneti szöveghez nem ártana egy szintaktikus elemző, pl. a Stanford egyetem CoreNLP-je:
mert valahogy fel kell ismernie a szószerkezeteket és szófajokat, különben csak számára jelentés nélküli szószekvenciát látna "a banánt meg kell mosni". De írhatsz saját elemzőt is, ha nagyon akarsz, mert magyarral nem találkoztam (igaz, nem is kerestem), csak tudd, mi az a konstituens fa, környezetfüggetlen nyelvtan és dinamikus programozás.
A másik, hogy van egy ConceptNet nevű kezdeményezés, ahol egy adatbázisban tárolva vannak fogalmak, és azok közötti kapcsolatok. Le lehet kérni így pl. hogy milyen részei vannak az autónak, vagy mire használjuk a pulóvert. Ha érekel:
Egyébként a legjobb tanács, amit adni tudok, hogy ne hozakodj elő GYK-n MI-s elméletekkel, mert állandóan változik, új dolgokat találsz ki és veszel észre (velem így van). És ha kitaláltál valamit, és szerinted jó, láss hozzá, programozz, legalább tapasztalatot szerzel a nehézségeiben, és lesz is valamid ami működik, és javítgathatod, fejlesztheted vagy átírhatod a részeit, mert mire egy egész klasszikus MI elméletet felállítanál az összes komponenssel, na, szóval az rengeteg idő lenne.
Nekem most egy olyan programom van, ami le tud kérni külső adatbázisokból adatokat, végre tud hajtani parancsokat és szóban lehet vele kommunikálni (parancsot kiadni, kérdezni), persze csak egy szűk doménen, pl. felolvassa egy könyvtár tartalmát, megmutatja egy facebook ismerősöm képeit, megmondja mennyi az idő, vagy mi a fővárosunk...
(Mindkét alábbi idézet a Kérdezőtől.)
Idézet 1:
- - - - - - -
kedves 16-os
"- mit tárolsz?
- hogyan tárolsz?
- hogyan változik új inputra?
- hogyan ismeri fel a program, mit hogyan kell változtatnia új inputra?"
válasz
-program dönti el
-program dönti el
-program dönti el
-program dönti el
ha normálisan válaszolnék a kérdésre akkor az a program sima algoritmusokból állna nem tudna döntéseket hozni.
Idézet 2:
- - - - - - -
a program dönti el azt éppen ezért írtam,mert ez lehetetlen
Hozzáfűzni valóm:
- - - - - - - - - -
Érdekesen gondolkodsz. Idejössz, és azt mondod, van egy "konkrét elved". Ami eddig csak ebből áll:
- a program tárol VALAMIT, VALAHOGYAN
- ezt a program változtatja VALAMIKOR, VALAHOGYAN
- és mindezt a program dönti el VALAHOGYAN
El foglak szomorítani: ez eddig egy nagy darab NULLA. Ez se nem konkrét, se nem elv, ez a vázlat bármely programra ráhúzható.
"most komolyan azt akarod,hogy leírjam az ötletemet IDE???"
Hülyegyerek, te jöttél ide azzal, hogy van egy ötleted és mi a véleményünk róla, erre meg nem írod le. :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!