Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Objective-C vs C++?

Objective-C vs C++?

Figyelt kérdés

Nagy vonalakban ugyanarra kínálnak megoldást: a C-t alapul véve egy objektum-orientált nyelvet létrehozni. De elég különbözően álltak hozzá.

Melyiket szeretitek jobban? Feltéve ha volt már dolgotok mindkettővel.

Az objective-C-nél hanyagoljuk most el az apple-t, nem az apple-lel kapcsolatos kérdés ez, csak magával a nyelvvel.

2014. márc. 1. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
Az objective-c esetén nem lehet annyira hanyagolni az apple-t, máshol nem nagyon láttam embert, aki önként azt választotta volna.
2014. márc. 1. 21:59
 2/9 A kérdező kommentje:

persze, a gyakorlatban akkor találkozol vele ha apple cuccokra fejlesztesz

de úgy értettem az elhanyagolást hogy ne az apple API-t, framework-öket stb. értékeljük, csak magukat a nyelvi megoldásokat :)

2014. márc. 1. 22:00
 3/9 anonim ***** válasza:
C++ a jobb, ez nem kérdés.
2014. márc. 1. 22:20
 4/9 anonim ***** válasza:
Akkor C++.
2014. márc. 1. 22:33
 5/9 A kérdező kommentje:

c++ -ban egyszerűbb létrehozni egy class-t, abból pedig egy objektumot

viszont szerintem az objective-C -ben sokkal jobb hogy a függvényeknél a paramétereknek nevei is vannak, ez megkönnyíti a használatot

meg aztán a szögletes zárójel szerintem átláthatóbb kódot eredményez pl egymásba ágyazott függvényeknél:

someObject.doSomething(someObject.doSomethingElse(someObject.getValue()+1));

[someObject doSomething:[someObject doSomethingElse:[someObject getValue]+1]];

sok dologra egyszerűbb megoldást kínál a C++, néha pedig praktikusabbnak találom az objective-C -t

2014. márc. 1. 22:50
 6/9 anonim ***** válasza:

Ki mit szokott meg.

Ennél egy Python kód meg még átláthatóbb.

2014. márc. 1. 23:30
 7/9 anonim ***** válasza:

Szerintem felesleges összehasonlítani a kettőt, mert teljesen más területeken alkalmazzák őket - azaz a fejlesztőnek nem igazán van választási lehetősége, hogy melyiket alkalmazza adott helyzetben.

Szerintem az Objective-C egy jó nyelv, de megértem, ha ellenérzéssel viseltetnek iránta, eléggé eltér (még terminológia szintjén is) a többitől. A YES/NO, @interface osztály deklaráció, class/instance metódusok jelölésének módja (avatatlan szemlélő - UML után szabadon - protection jelölésnek hiszi) elég ahhoz, hogy egy más nyelven szocializálódott fejlesztő ráncolni kezdje a homlokát. C++-szal szemben előnynek találom a property-k alkalmazását, az egyszerűbb memóriakezelést (ARC jó dolog), de nem szeretem, hogy kevésbé típusos (pl NSArray-be bármit pakolhatsz), illetve hogy pár megszokott OO elemet (pl absztrakt osztályokat) itt nem lehet szigorúan kivitelezni. Amit még imádok, az a GCD (bár ez inkább C-s API), mondjuk a blokk szintaxissal nem tudok megbékélni, nem tudom felfogni, hogy miért kellett ugyanahhoz kismillió különböző szintaxist kitalálni (ezzel aligha vagyok egyedül, legalábbis a fuckingblocksyntax.com találó neve erről árulkodik:)).

C++-ban eddig nem volt módom komolyabban elmerülni (jóformán csak annyit foglalkoztam vele, ami a BME elvégzéséhez kellett), de 11-ben megjelent újdonságok érdekesnek tűnnek.

2014. márc. 2. 00:05
 8/9 anonim válasza:

elég sok mindenben eltér a két nyelv, ha C-s szintaktikájú nyelvekben programoztál eddig, akkor halál lesz az Obj-C (ugyanakkor teljesen megértem az amögött rejlő logikát is, csak nehét átszokni rá).

attól függ mire kell, mert Obj-C-t _tényleg_ csak az Apple használ, C++ pedig egy halom magas teljesítményt, de OO paradigmákat megkövetelő feladatra jó. (Obj-C-ben pl. semmi gond ha ráfutsz egy nullpointerre, C++ meg lehal egyből)

2014. márc. 2. 17:06
 9/9 anonim ***** válasza:

"Obj-C-ben pl. semmi gond ha ráfutsz egy nullpointerre, C++ meg lehal egyből"

Pont ezt fel akartam én is hozni, de nem mint előny.

Sok esetben halál a hibát megtalálni emiatt, ha csak simán át tud siklani az ember null pointereken.

Assertekkel telerakni a kódot pedig nem túl elegáns.

2014. márc. 2. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!