Az XML mennyire van messze a kályhától?
úgyértem, "programozáselméletileg"...
nem vagyok informatikus, de mint ahogy a "harver" szétszedése-és-újraösszerakására, úgy a "szoftver" "kibelezésére" is, úgy látszik, vannak hajlamaim.
a kérdés eredete, hogy van néhány adatbázisom (pl. fajlista, földrajzi stb.),
először nyilván xls-ben voltak, aztán átkonvertáltam html-be, sokáig azt szerkesztettem, most meg xml-re kezdek átállni.
Ez már olyan "tisztának" tűnik, hogy nem tudom, ennél lehet-e még "manuálisabban" tárolni az adatot?
Nem biztos hogy a "01011" típusú kályhára gondolok (bár végletekben annak a helyzete is érdekel), de pl. vannak ezek a linuxos betyárok, akik velejéig saját nyelveket, oprendszereket ("disztribúciókat") írnak meg minden. Nem tudom egészen azt sem, mi az a "kernel", de úgy "ezek a dolgok" milyen lépcsőfokokon át vezetnek az XML-hez?
Vagy így: Mennyire közvetett az XML dekódolása a teljes rendszer (tetszőleges) mélyebb szintjeitől számítva?
ne verjetek agyon ha szerintetek értelmetlen a kérdés, egyszerűen azt hiszem talán aki jártas annyira az informatikában, hogy átlássa a rendszer működését eléggé ahhoz, hogy egy XML nyelv felszíniességét el tudja helyezni.
Köszi a válaszokat nagyon!
Értelmetlen a kérdés, de megpróbálok írni valamit.
Az XML egy kódolása adatoknak. Egy faszerkezetet ír le. Azt elég bő nyállal teszi, nagyon beszédes. Szöveges alapú, tehát annyira nincs "mélyen".
A többi dolog amiről beszélsz meg (kernel, oprendszer, programozási nyelvek) nem adattárolás téma, hanem programozás. Teljesen más, és nem vezet egyik a másikba, inkább az egyik használja a másikat. A programok gyakran írnak és olvasnak xml fájlokat, az xml fájl egy passzív dolog, ő nem csinál semmit csak megtörténnek vele dolgok.
És lehet manuálisabban, de akkor veszítesz az általánosságból. Érdemes megnézni pl a Pythonnak a pickle modulját. Az dumpot gyárt bármilyen objektumból, ami fel van rá készítve.
Iostream jól írja. Valójában az xml nem konkrétan adatbázisokhoz lett kitalálva, hanem általában valamilyen tulajdonságokkal rendelkező objektumok hierarchijájának soros (byte-stream) leírására, "szerializálására" (ld: xml parsing and serializing).
Szóval az xml-lel kicsit zsákutcába fogsz futni, ha az adatbázisok érdekelnek. Javaslom a rekord-szervezésű fájlokat (ahogy fentebb is írtam), vagy a relációs adatbázisok alapjait, SQL lekérdezések, stb.
Én is azt javaslom, hogy adatok tárolására adatbázist használj, mert sem az xls, sem a szöveges alapú tárolás (még ha az xml-be is van szervezve), nem túl hatékony az adatok kezelésére.
Ott az access, vagy online szinten mysql, postgresql, stb...
Ezek a rendszerek "értenek" az sql lekérdezőnyelven, amit bármilyen programozási nyelven keresztül alkalmazhatsz adatkezelésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!