Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Az XML mennyire van messze a...

Az XML mennyire van messze a kályhától?

Figyelt kérdés

úgyértem, "programozáselméletileg"...

nem vagyok informatikus, de mint ahogy a "harver" szétszedése-és-újraösszerakására, úgy a "szoftver" "kibelezésére" is, úgy látszik, vannak hajlamaim.

a kérdés eredete, hogy van néhány adatbázisom (pl. fajlista, földrajzi stb.),

először nyilván xls-ben voltak, aztán átkonvertáltam html-be, sokáig azt szerkesztettem, most meg xml-re kezdek átállni.

Ez már olyan "tisztának" tűnik, hogy nem tudom, ennél lehet-e még "manuálisabban" tárolni az adatot?

Nem biztos hogy a "01011" típusú kályhára gondolok (bár végletekben annak a helyzete is érdekel), de pl. vannak ezek a linuxos betyárok, akik velejéig saját nyelveket, oprendszereket ("disztribúciókat") írnak meg minden. Nem tudom egészen azt sem, mi az a "kernel", de úgy "ezek a dolgok" milyen lépcsőfokokon át vezetnek az XML-hez?

Vagy így: Mennyire közvetett az XML dekódolása a teljes rendszer (tetszőleges) mélyebb szintjeitől számítva?

ne verjetek agyon ha szerintetek értelmetlen a kérdés, egyszerűen azt hiszem talán aki jártas annyira az informatikában, hogy átlássa a rendszer működését eléggé ahhoz, hogy egy XML nyelv felszíniességét el tudja helyezni.

Köszi a válaszokat nagyon!

2013. aug. 7. 23:33
 1/10 A kérdező kommentje:
ha a kérdés nem is, a magyarázkodás tökre értelmetlen lett.
2013. aug. 7. 23:37
 2/10 anonim ***** válasza:
az xml már elég mélyen van, mert plaintext alapú dologról beszélünk. ez "alatt" vagy már binárisan nézed az adatokat, vagy megpróbálod minél kisebb helyre besűríteni az adatokat (például xml helyett csv-vel vagy json-el). Emellé ugye értelemszerűen még tömöríthetődik a mezei text fájl, de az gyakorlatilag magasabb szintnek tekinthető, hiszen az már egyfajta formátum a txt adathoz képest.
2013. aug. 8. 00:07
 3/10 iostream ***** válasza:

Értelmetlen a kérdés, de megpróbálok írni valamit.

Az XML egy kódolása adatoknak. Egy faszerkezetet ír le. Azt elég bő nyállal teszi, nagyon beszédes. Szöveges alapú, tehát annyira nincs "mélyen".

A többi dolog amiről beszélsz meg (kernel, oprendszer, programozási nyelvek) nem adattárolás téma, hanem programozás. Teljesen más, és nem vezet egyik a másikba, inkább az egyik használja a másikat. A programok gyakran írnak és olvasnak xml fájlokat, az xml fájl egy passzív dolog, ő nem csinál semmit csak megtörténnek vele dolgok.

És lehet manuálisabban, de akkor veszítesz az általánosságból. Érdemes megnézni pl a Pythonnak a pickle modulját. Az dumpot gyárt bármilyen objektumból, ami fel van rá készítve.

2013. aug. 8. 10:39
 4/10 anonim ***** válasza:
Ami ennél esetleg mélyebb, és még adatbázisnak (pontosabban adattáblának) nevezhető, az talán a rekord szervezésű fájl. Annyiból mondhatjuk "mélyebbnek", hogy a gépi feldolgozáshoz közelebb áll, mint az emberhez, és inkább bináris, mint szöveges fájl.
2013. aug. 8. 10:42
 5/10 anonim ***** válasza:
Hát nézd, végső soron a mai számítógépekben minden egyesek és nullák sorozata, akár egy programkódról, akár adatról beszélünk. A fájlod a merevlemezen (vagy SSD-n), illetve az operatív memóriában is egyesekből és nullákból álló halmaz. Az XML alapú adatbázis, lévén nem relációs adatbázis elég alacsony szintű, tulajdonképpen a "kódolása" is egyszerű, hiszen puszta szövegről beszélünk.
2013. aug. 8. 10:48
 6/10 anonim ***** válasza:

Iostream jól írja. Valójában az xml nem konkrétan adatbázisokhoz lett kitalálva, hanem általában valamilyen tulajdonságokkal rendelkező objektumok hierarchijájának soros (byte-stream) leírására, "szerializálására" (ld: xml parsing and serializing).

Szóval az xml-lel kicsit zsákutcába fogsz futni, ha az adatbázisok érdekelnek. Javaslom a rekord-szervezésű fájlokat (ahogy fentebb is írtam), vagy a relációs adatbázisok alapjait, SQL lekérdezések, stb.

2013. aug. 8. 10:49
 7/10 Drone007 ***** válasza:

Én is azt javaslom, hogy adatok tárolására adatbázist használj, mert sem az xls, sem a szöveges alapú tárolás (még ha az xml-be is van szervezve), nem túl hatékony az adatok kezelésére.

Ott az access, vagy online szinten mysql, postgresql, stb...

Ezek a rendszerek "értenek" az sql lekérdezőnyelven, amit bármilyen programozási nyelven keresztül alkalmazhatsz adatkezelésre.

2013. aug. 8. 18:04
 8/10 anonim ***** válasza:
Azért ez, hogy csak a relációs adatbázis a jó, elég nagy sarkítás. Évtizedek óta használják például a csv fájlokat adatbázis célokra, kisebb adatmennyiségnél tökéletesen működnek. Mindig a célhoz választunk eszközt, van az a helyzet, amikor felesleges méretes adatbázis-réteget cipelni a programmal.
2013. aug. 9. 10:22
 9/10 anonim ***** válasza:
Dbf-ntx alapú is lehet egy adatbázis, és nincs nagy erőforrásigénye. Egy relációs adatbázishoz nem kell feltétlenül adatbázis szerver. :))
2013. aug. 28. 23:43
 10/10 iostream ***** válasza:
A csv és a relációs adatbázis nem ugyanaz a szintű fogalom. A relációs adatbázis egy tárolási, felhasználási elv a csv meg egy fájlformátum, amit például relációs adatbázis implementációjára is lehet használni.
2013. aug. 29. 09:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!