Csak az lehet jó programozó, aki tehetséges, vagy nagyon jó matekból?
Csakhogy a programozáshoz más típusú absztrakt gondolkodás kell. Le merem fogadni, hogy attól, hogy valaki jó programozó, még nem biztos, hogy felfogja a differenciálható sokaságokhoz szükséges matekot.
Ja, hogy nem érdekli? Azt mifelénk lustaságnak hívják. Lehet menni bölcsészkarra is. Vagy csak programozónak. Aki mérnöknek tanul, ne legyen finnyás.
"A differenciálható sokaságok elméletét nem a programtervező szakon szokták elemezni"
Ezzel mondjuk vitatkoznék, analízisből az ELTE progtervmat elsőrangú képzést adott (8 + 2 félév analízis 2 + 2 félév numerikus analízissel), a vegyészekéhez mérhetőt.
Én eddig sem a programtervező szakról beszéltem, hanem kb. egy műszaki informatikai szakról. Ott van matek dögivel, és nem csak annyi, amennyi a programozáshoz kell.
Egyébként meg valóban, sajnos a mai diákokon néha nehéz tesztelni, hogy mihez milyen tehetség meg tudás kell, mert egyeseknél éppen azok az alapkészségek hiányoznak, amelyek miatt 50 éve még kb. 3 hét után nekifutásból és páros lábbal rúgták volna ki őket az egyetemről. Ma meg 3-asokkal és cserébe egész tűrhető ösztöndíjjal végigdöcögik mind az 5 évet.
Na jó, mivel szünetet tartok, azért röviden leírom a tényállást:
- A jó matekosból nagyon könnyen válhat jó programozó.
- A gyenge matekosból nagyon könnyen válhat gyenge programozó.
Én hobby szinten űztem a programozást a fősuli után, aztán rájöttem, hogy ez az egyetlen dolog, amit igazán élvezettel csinálok és ezt akartam, hogy legyen a munkám.
Bár diplomám nem volt róla, de értettem hozzá. Ez elég is volt, hogy felvegyenek havi 2000 euróért egy brit céghez bedolgozni. 3 hónap után ki is rúgtak. Ez kissé letört, de nem adtam fel.
Még keményebben neki álltam, de most már beszereztem szakkönyveket is. Napi 8 órát tanultam minden nap egy fél éven át.
Utána napi 12-14 órát programoztam gyakorlásképpen minden nap.
Jelenleg itthonról dolgozom. Több cég is két kézzel kap utánam. Folyamatosan jönnek a megrendelések, amikre 10 óra becsült idő van adva és 20 perc alatt kész vagyok vele. A beidegződés, a megszokás hatalom. A munkáltatóim imádnak és ez rendkívüli elégedettséggel tölt el.
Most leírhatnám, hogy mennyi pénzt keresek, de nem ez a lényeg. A programozó nem jár bulizni, nem költ csak minimálisat. Legyen otthon kávé, pizza, csoki és valami érdekes meló. Mondjuk kell vigyázni, az se jó, ha az ember kocka lesz, szóval Én kéthetente rendezik itthon ilyen kis lazítós esteket a haverokkal. Azok nagyon jók.
Na a lényeg, ha igazán elhatároztad, hogy ez az életforma bejön, akkor nem kell más, mint szakkönyvek és óriási önfegyelem. Nem baj, ha az elején nagyon nehéz. Mire belejössz, már élvezetes lesz.
1 év alatt kemény munkával meglehet tanulni egy jó alapot és utána gyakorlás-gyakorlás-gyakorlás. Napi 14 óra. Facebook, Youtube, sorozatok, MMORPG-k, ezeket mind-mind sürgősen elfelejteni. Csak rabolják az idődet.
3 év után, ha igazán kitartó vagy és nem adod fel olyan életed lesz, amilyet csak szeretnél.
Kívánok sok sikert és kitartás hozzá!
Köszönöm a választ!
Még csak jővőre leszek 11.-es, matek fizika faktra fogok járni, de ebben az évben kezdtem el a programozást szakköri szinten (előtte csak olvasgattam, kisebb programokat irogattam). Őszintén szólva még általános iskolás koromba meg pár éve is még mentek az MMORPG-k meg hasonlók, de ezek miatt találtam rá a programozásra is, mert érdekelt mi van mögötte, hogyan működik, miket lehet még... Most már persze a programozás jobban leköt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!