Szerintetek érdemes a JAVA nyelvvel kezdeni a programozást, vagy előbb inkább valami mással kezdjem? A Javat azért gondoltam, mert manapság inkább azt használják, mint például a C, vagy C++ nyelvet.
Ha em akarsz könyvekre költeni de szerintem jobb ha megveszed őket akkor: [link]
Szerintem kezd a c++ al majd a javara azért ne kezd szerintem a Javával mert teljesen objektum orientált elsöre szerintem gyakorold a lineáris programozás, mert azt könnyebb megérteni elsöre.
"Persze jó nyelv a C, de kétlem, hogy a kérdező beágyazott rendszerekkel szeretne dolgozni, vagy nagyon alacsony szinten akar mindent kezelni."
Ez teljesen igaz, de amikor egy kezdő még magával a programozással, a gondolkodásmóddal ismerkedik, akkor érdemes olyan nyelvet választani, amivel a struktúrált programozás jól megérthető és gyakorolható. Ezen a szinten még nem az a szempont, hogy később mivel akar foglalkozni. Akár Pascallal is kezdhet, mert egy jól átlátható, könnyen tanulható nyelv, attól függetlenül, hogy a gyakorlatban nem elterjedt. Ha ott megtanulja az alapelveket, át lehet térni egy gyakorlatiasabb nyelvre.
Ezért írtam, hogy a programozás tanulása és egy programnyelv megtanulása két különböző dolog.
Respect. :)
"Ez teljesen igaz, de amikor egy kezdő még magával a programozással, a gondolkodásmóddal ismerkedik, akkor érdemes olyan nyelvet választani, amivel a struktúrált programozás jól megérthető és gyakorolható."
Na most ez a nyelv határozottan nem a C.
"Na most ez a nyelv határozottan nem a C."
Igen, ez is igaz. :)) Ilyen szempontból tényleg pl. a Pascal lenne egy jó választás. (Python is jó, csak a szintaktikája elég egyedi, nehéz lesz az átállás.) Csak a kérdező valamiért ezt a cés vonalat sorolta fel, ezért írtam az eleje felé, hogy C++. (Ha már mindenképpen ezek közül kell választani.)
És azért C++ és nem C, mert ott már talán nem fog annyira elmerülni a pointerek meg printf()-ek között. :)
"pascalban is vannak pointerek"
Igen, vannak, de nem annyira kerül előtérbe, mint C-nél. C-ben nehéz kikerülni, akár egy sima képernyőre kiiratásnál. Pascalban azért minden alapfeladat megoldható nélküle.
:)
"Python is jó, csak a szintaktikája elég egyedi, nehéz lesz az átállás."
Annyira brutálisan nem tér azért el, pusztán csak tabulálással lehet a blokkokat kialakítani, nem {}-el.
Ez nem feltétlenül hátrány, főleg ha láttál már kezdő által írt C-s stílusú kódot... (Behúzásokat és tagolást általában nem ismerik és nem látják a hasznát még.)
(Mondjuk én kopiztam már netről példa python kódot szövegszerkesztőbe, sejtheted, mennyi maradt meg a behúzásokból. Játszottam vele egy ideig, mire működésre bírtam. :DDD)
Én inkább a substring indexelésre, értékadás egyszerűsítésekre gondoltam. Amúgy tök jó kis script nyelv, de később ezeket a "kényelmi" dolgokat erősen fel kell adnia, ha áttér más nyelvre.
Ettől függetlenül persze, az is jó kezdésnek, nem akarok senkit lebeszélni róla. :)
"C-ben nehéz kikerülni, akár egy sima képernyőre kiiratásnál. "
most tényleg nem kötekedni akarok, de:
printf("%d", x);
itt a const char pointerre gondolsz, ami a format string?
(a hsz-ek alapján kezdtem elgondolkodni, hogy mikor voltam igazán kezdő, mivel belőlem sose verte ki egy tanár se a tagolt kódot, mivel nem is tanított egy se, mégis mindig úgy írtam)
nem értem, miért baj az, ha valaki már az elején megismerkedik a pointerekkel, nem kell rögtön tripla indirekció, elég, ha érted, miért &x kell a scan-be és nem x, és hogy miért működik viszont ugyanez gond nélkül print-nél
hozzáteszem én is pascalban kezdtem, és most lehet oltani, de a változóparaméter meg a var kulcsszó valahogy sokkal nehezebben fért a fejembe, mint ez a pointer cucc :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!