Megtanulható a C++ 13 évesen?
Sziasztok!
Két kérdésem lenne:
1. Előfordulhat, hogy egy 13 éves gyerek megtanulja a C++-t?
2. Ha igen, kb. mennyi idő alatt, és milyen segéd eszközöket ajánlotok hozzá? (pl. könyvek)
Az a helyzet, hogy a C++ egy eszköze a programozásnak, nem maga a "programozás". Ezt az ezsközt lehet jól és rosszul is használni. Hiába ismered az összes szintaktikai szabályt, ha a szemléletmódot nem alkalmazod közben. Olyan, mintha a malteros kanál használatát akarnád megtanulni, de attól még lazán összedől a ház, amit építesz vele. :)
Szerintem is egy egyszerűbb nyelvvel érdemes kezdeni (akár pl. C), és ne csak a programozási nyelvet tanuld, hanem magát a programozási szemléletmódot. Azt viszont a prog.nyelv könyvekben nem igazán vesézik ki.
De amúgy persze, meg lehet tanulni 13 évesen is, csak az alapoknál kezd, mert egyébként nem fogsz tudni később tovább fejlődni.
:)
A C semmivel sem egyszerûbb, mint a C++, sõt.
Ennyi idõsen talán még a Pascal is tökéletesen elégséges.
Miért kellene bármit is kezdenie a nyelvvel késõbb?
13 évesen bõven van ideje egy könnyen tanulható nyelvvel ismerkednie, lesz egy erõs alapja, aztán 15-16 évesen már jóval határozottabban kezdhet neki egy nehezebb, de hasznosabb nyelvnek.
előző: Akkor már nem egyszerűbb egy olyan szintén egyszerű nyelvet tanulni, amivel később megy is valamire? Két legyet üt egy csapásra.
És azért szerintem a C++ nehezebb, mint a C. (mert eleve C++-ban lehet objektumorientáltan programozni - ami azért egy külön műfaj)
"És azért szerintem a C++ nehezebb, mint a C."
Szerinted. Szerintem meg nem.
"(mert eleve C++-ban lehet objektumorientáltan programozni - ami azért egy külön műfaj)"
A kulcsszó a lehet. Nem kötelező. Amikor az ember programozni tanul (különösen teljesen kezdőként) sosem az a cél, hogy az adott nyelv teljes eszköztárát 100%-ra megismerje.
A cél az, hogy az alapfogalmakkal, könnyen érthető megoldásokkal egyszerű programokat írjon.
Egy alacsony szintű nyelven ez nehéz, magasabb szintűn meg könnyebb.
A Pascalt azért fejlesztették, hogy könnyen lehessen tanulni és ne terelje el a figyelmet a lényeges dolgokról.
Rengeteg olyan fiatalt láttam, aki belekezdett írgalmatlan tempóban a programozásba, pár hónap után már grafikus dolgokat meg játékokat írt, aztán ha az ember megnézte a kódját messziről látszódott, hogy fogalma sincs mit csinál és csak egy összetákolgatott, foltozgatott éppen, hogy csak döcögő valami volt az egész. Ez a szép fokozatos haladással nagyon jól elkerülhető és 13 évesen még bőven van ideje...
Nem a Pascalt akarom ezzel leszólni (én 4 évig csak azt tanultam középiskolában), de aztán eljöttem az egyetemre ééés...semmi hasznát nem veszem (jó, persze egy programozónak az ilyen dolog nem hasztalan, de azon kívül, hogy ismerek +1 nyelvet...a kódolási stílusom nem lesz szebb). Aki meg inkább önállósította magát és mondjuk megtanult egy használhatóbb programozási nyelvet jobban járt.
Kell a fokozatosság, de azért ilyen szinten felesleges. Ennyi erővel kezdje az Assembly-vel....
Látom még mindig nem érted... Hogy a fenébe jön ide az assembly??
Meg azt se mondta senku, hogy 4 évig kell Pascalban programozni, mert az tényleg baromság...
"Látom még mindig nem érted... Hogy a fenébe jön ide az assembly??" - Gondoltam lesz annyi logikád, hogy rájöjj, hogy az Assembly a gép kódhoz legközelebb álló általános célú programozási nyelv. Mert ugye "fontos a fokozatosság".
De amúgy az egyetemeken se a Pascallal kezdenek (sőt, talán nem is oktatják már). És azzal ne védekezz, hogy az egyetemre már az megy, aki tud programozni...Mert ez nem így van. A Hello World-el kezdenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!