Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Kezdőnek milyen programozási...

Kezdőnek milyen programozási nyelvet ajánlotok, ami könnyű, de hasznosítható?

Figyelt kérdés

Nekem a freepasclat ajánlották, de az régi dos-os felületre lett kitalálva.. grafikus felületet nehezebb vele (jól) megvalósítani, viszont elvileg könnyű nyelv.

De úgy tudom vannak nyelvek (pl basic) aminek vannak "újabb verziói" (visual basic.net / small basic stb.)

Mit ajánlotok, és miért?

Olyan programozási nyelvet keresek, ami egyszerű, de hasznom is lehet belőle ha ismerem.

Ui.: elsősorban windowsra gondoltam a programozást, de akár android, vagy multiplatform nyelv is érdekelne.. csak nem tudom, mivel, s hogy' kezdjek.

2013. jan. 9. 19:12
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
55%

"Én spec láttam párat, de ez a kérdezőnek valószínűleg jó darabig irreleváns."

Szerintem annyira nem, én úgy gondolom hogy érdemes már első nyelvnek is olyat tanulni, ami piacképes, vagy legalább más szempontból hasznos tudással felvértez. A Python egyiknek sem felel meg.

"Ellenben a Python könnyen tanulható"

Ez lehet, hogy igaz, viszont sok mindent elrejt a programozó elől, amiről KELL, hogy tudjon egy magát programozónak nevező ember. Épp ezért tartom hasznosabbnak az alacsony szintű nyelveket kezdésnek, mint például a C.

Igaz, hogy mélyvíz, de igazából csak nézőpont kérdése, hogy mi a könnyebb.

Nekem személy szerint a nagyon absztrakt megoldások nehezebbek, ha nem értem, hogy PONTOSAN mi folyik a háttérben. Épp ezért én sokkal könnyebben tanultam assembly-t, mintha mondjuk JAVA-val kezdtem volna. Igaz, hogy kellett hozzá a hardware ismerete, de számomra tök egyszerű és világos volt, hogy na, itt a CPU, IP, regiszterek, memória, oszt rakosgatom a WORD-öket ide-oda a regiszterek meg a stack meg a memória között. Arra épülve könnyebb volt megérteni a strukturált programozást(C), aztán pedig az objektum-orientáltat(C++, C#).

De ez csak a személyes tapasztalatom, és persze lehet, hogy másoknak könnyebb először magas szinten az algoritmizálást megérteni, és utána leásni.

"Egy szkript nyelvre minden programozónak szüksége van."

Én nem látom be, hogy miért lenne szüksége. Én úgy gondolom, hogy a szkript nyelvek megtanulása az on-demand dolog. Ha valaki olyan helyen dolgozik, hogy épp dolgoznia kell az adott szkript nyelvben, akkor megtanulja. Legyen az akár Shell, JS, Python, Perl, vagy valami nagyon speciális cucc, pl. game engine szkript nyelve. Egyébként meg felesleges, mert jó eséllyel sehol nem fogja máshol használni. Ez alól a JS kivétel persze.

2013. jan. 10. 08:51
 12/21 anonim ***** válasza:

Továbbra is, itt egy kezdőről van szó.

Az absztrakció pedig szintén fontos egy programozónak. :)

2013. jan. 10. 09:25
 13/21 iostream ***** válasza:

"Szerintem annyira nem, én úgy gondolom hogy érdemes már első nyelvnek is olyat tanulni, ami piacképes, vagy legalább más szempontból hasznos tudással felvértez. A Python egyiknek sem felel meg."

Egyrészt sok cégnél szükséges a Python tudás (nem arra vesznek fel, de sok script van benne írva, ugyanígy a Perl, Lua, bash tudás is hasznos szokott lenni), tehát piacképes is, és hasznos is, mert magadnak tudsz nagyon könnyen összehegeszteni szkripteket, akár ablakos alkalmazásokat is, amiket más nyelven legalábbis tovább tartana.

2013. jan. 10. 09:49
 14/21 anonim ***** válasza:

"Egyrészt sok cégnél szükséges a Python tudás(nem arra vesznek fel, de sok script van benne írva, ugyanígy a Perl, Lua, bash tudás is hasznos szokott lenni), tehát piacképes is"

Mi az a sok? Lehet, hogy van a világon 1000 ilyen cég, de ezzel szemben van 300 000 másik, ahol meg azt se tudják, mi az a Python. Arányok..

Mondom ezt annak ellenére, hogy én pont olyan helyen dolgozok, ahol 1-2 beosztottam programozik IronPython-ban. De ez egyáltalán nem szempont az interjúkon egy jelentkezőnél, hogy tudjon, sőt, meg sem kérdezzük.

"és hasznos is, mert magadnak tudsz nagyon könnyen összehegeszteni szkripteket, akár ablakos alkalmazásokat is, amiket más nyelven legalábbis tovább tartana."

Jó, ezt aláírom. De az ilyen jellegű feladatok addig kellene terjedjenek, hogy x db file-t átszinkronizálok egy folderből egy másikba, meg hasonlók, és ez kb. megoldható batch-ből is.

Ablakos alkalmazásokat meg ilyen automatizálható feladatokra írni hülyeség.

Továbbra is amondó vagyok, hogy nehezebb dolga lesz KICSIT a kérdezőnek, ha a C/C++ vonalon kezd, de SOKKAL hasznosabb, mintha Python-t tanulna meg.

2013. jan. 10. 18:40
 15/21 iostream ***** válasza:
Szinte minden nagyobb helyen használnak scriptnyelveket.
2013. jan. 11. 00:00
 16/21 anonim ***** válasza:

Ismerek néhány "nagyobb" helyet, de egyiknél sincs komoly szerepe a szkriptnyelveknek. Kivéve persze, ha a JS-t nem számitjuk, mert az minden website-on ott van.

Vannak nagyon egyszerü szkriptjeik(batch, perl, shell), amit az ember egyébként az adott nyelven totál 0 tudással is képes megérteni vagy megirni, ha egyébként valamilyen más nyelven már gyakorlott programozó. Tudom, mert a fent emlitett nyelvek mindegyikén irtam már szkripteket különböző feladatokra, leginkább ilyen kis fisz-f@sz p*csölős dolgok automatizálására(folder-ek szinkronizálása, FTP-re feltöltés, buildelés, logfile-ok parse-olása, rollolása, ilyesmik), és

mindezt úgy, hogy előtte közöm nem volt az adott szkript-nyelvhez. Néhány guglizás, az ember megkeresi, ami kell neki, és meg is van oldva.

Bonyolult szkripteket csak ostoba helyeken irnak/használnak, VAGY nagyon speciális helyzetekben.

Ezért mondom, hogy teljesen felesleges szkriptnyelvek tanulásába ölni az időt. Amikor és amire épp szükség van, azt az ember megtanulja akkor, amikor kell.

Persze hobbiból, meg érdeklődésből lehet komolyan elmélyedni benne, de ha valaki totál kezdő, akkor szerintem egy értelmes nyelvet tanuljon meg.

2013. jan. 11. 00:24
 17/21 anonim ***** válasza:
27%

"Az absztrakció pedig szintén fontos egy programozónak. :)"

Persze, hogy fontos :)

Csak az is fontos, hogy értse, hogy fizikailag mi történik egy programban. Mert szép, meg jó, hogy valaki érti az objektum-orientált programozást, de ha mondjuk fingja nincs róla, mi az a heap, meg stack.. akkor mondjuk hogyan javit ki egy stack overflow hibát? :D

Láttam már ilyet, hogy vérpistike össze-vissza birta nyomkodni a Visual Studio IDE-t, meg Winforms, meg osztályok, meg minden f-szom, aztán irt véletlenül valami olyan kódot egy eventhandlerbe, hogy az véletlenül implicit módon megint kiváltotta ugyanazt az eventet. Aztán persze nem értette, hogy mitől jön a stack overflow, egyáltalán mi az, arról meg pláne nem lett volna fingja se, hogy hogyan kell kijavitani.. :)

Tipikus esete, hogy az alapok hiányoznak.

2013. jan. 11. 00:35
 18/21 anonim ***** válasza:

Azért a Python jelentősen több dolgot tud mint mondjuk egy sima shell script.

Nem fölösleges az hidd el, ráadásul van egy pár olyan dolog, amire mondjuk az ember nem is gondol, hogy kivitelezhető.

Tapasztalat, annó beadandót kellet írni még Scriptnyelvek tárgyból. 1 próbára olyan 40 soros lett a kód, mert egy halom dolgot kellett megnyitni, parsolni, ellenőrzni.

Majd újabb és újabb dolgokat találtam és finomítottam.

Az eredmény ugyan arra a kódra, a nyelv sajátos rövidítéseit használva (ugyan úgy olvasható formában) olyan 10 sorra redukálódott és még gyorsabb is volt.

Nem felesleges egy nyelvet megtanulni, de most ezen fölösleges vitázni.

Én pár olyan helyet tudok, ahova kell na és?

A kérdező szempontjából viszont TELJESEN MINDEGY, ezen fölösleges rágódni.

2013. jan. 11. 00:37
 19/21 anonim ***** válasza:
0%

"Azért a Python jelentősen több dolgot tud mint mondjuk egy sima shell script."

Ez tény, de nem az a lényeg, hogy mit tud, hanem mi az, amit érdemes benne megírni, mert valamilyen szempontból lényegesen hatékonyabb, mint más, széles körben elterjedt nyelveken(C++, C#, JAVA). És itt már elég szűk a használhatóság.

"Nem felesleges egy nyelvet megtanulni, de most ezen fölösleges vitázni."

Szerintem nem felesleges, ha eltérő álláspontok ütköznek, akármilyen témában is, mert abból tanulhat is akár az ember :)

És megint vitatkoznék, vannak teljesen felesleges nyelvek, példának okáért a Brainfuck.

De meg lehet nézni ezt a listát is pl: [link]

Minimum a fele olyan nyelv, amiről soha senki nem hallott még, sehol nem használják, ergo teljesen felesleges volt megalkotni őket, mert valószínűleg nem is jók semmi értelmes dologra, amit más nyelven ne lehetne hatékonyabban megcsinálni.

"Én pár olyan helyet tudok, ahova kell na és?"

Nekem is dolgoznak az embereim Python-ban, nagyon ritkán én is. Egy speciális frameworkben szkriptnyelvként az IronPythonra esett a frameworköt gyártó cég választása. DE : annyira egyszerű és rövid szkripteket írunk, hogy 0 Python-tudással odaültetve bármelyik nem teljesen zöldfülű programozó képes ezeket megcsinálni.

Bonyolult dolgokat meg hülyeség benne írni.

"A kérdező szempontjából viszont TELJESEN MINDEGY"

Szerintem inkább nekünk mindegy, mert ránk aztán nem lesz hatással semmilyen szinten, hogy ő milyen nyelvet kezd el megtanulni, neki viszont nem mindegy, hogy mennyire hasznosan tölti el az idejét :)

2013. jan. 11. 08:38
 20/21 iostream ***** válasza:
GUI-t vagy kb bármit pilotolni pl ideális Pythonban. CLI-t írni egy nagyobb programhoz szintén.
2013. jan. 11. 10:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!