Milyen nagyon egyszerű programozási nyelvet ajánlotok? (lent info)
Nem minden 11 éves van elszállva és nem mind akar rögtön CS-t írni...
Én speciel 10 évesen kezdtem el programozni, Commodore 64-en, Basicben és egy év után írtam egy egyszerű szerencsekerék játékot (persze még karakteres módban).
Aztán 12 évesen kaptam az első PC-t és folytattam Pascalban.
Manapság az a gond, hogy mindent készen kapsz, és a programozás alapját nehezebb megtanulni, mert mindenre van már kész lib... Anno még nekem egérkezelést is magamnak kellett lekezelnem a DOS programomban. Viszont sokat tanultam vele.
Szóval a kályhától kell elindulni, de a 11 éves életkor tökéletes a kezdéshez.
"ha tényleg programozni akar akkor már most rá kell szoktatni erre...ha meg megunja mert nem szép látványos akkor nem tudja hogy miből áll a programozás..."
Szóval téged iskolában egyből integrálni tanítottak, halmazelméleti alapokon? Kötve hiszem. Ez nem így működik. A tanulónak, főleg ha gyerek, kell a motiváció. Motiváció a sikerélményből fakad. Sikerélmény pedig akkor lesz, ha eléri, amit szeretne. C-ben ez általában nem triviális, mert sok hülyeségre oda kell figyelni, amit magasabb szintű nyelvekben elvégez helyetted a környezet.
No meg a Python nem ilyen gyereknyelv, abban komoly dolgokat is írnak, csak szimplán az ipari nyelvek közül ezt tartom a legalkalmasabbnak a tanulásra. Azt én sem támogatom, hogy külön oktatónyelvet használjon a gyerek, annak semmi értelme. De a Python pont ideális. C-vel viszont még egyetemistákat sem sokkolnék, ha nem muszáj. ELTE-n jól csinálják, hogy egyből C++, abból lehet lefele meg felfele is menni.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a sok ötletet, már meg is szereztem neki a "Tanuljuk meg a c++ programozási nyelvet 24 óra alatt" dokumentumot. Remélem sikerül valamire mennie vele :-)
Ahelyett inkább ajánlom a Code::Blocks-ot.
A "codeblocks-10.05mingw-setup.exe"-ot töltsétek le, abban benne van rögtön egy C++ fordító is, beállítva.
Ne vicceljetek már, 11 éves gyereknek C meg C++? :D
Egy 11 éves még matematikából sem tart ott, hogy mondjuk a pointer aritmetikát könnyen megérthesse..(természetesen nem a géniusz mini-Einstein-ekre gondolok, hanem egy átlag 11 évesre)
Nem vagyok nagyon képben az ilyen nyelvek terén, így konkrét dolgot nem tudok ajánlani, de valamiféle játszva tanító programnyelv-szerűség kéne neki, aminek nem is feltétlenül kell arról szólnia, hogy programkódot kell írnia, hanem mondjuk első lépésként a probléma-megoldó/algoritmizáló készséget fejleszti valamilyen látványos formában.
Kicsit gugliztam, és ezeket találtam:
B@zmeg C++ 11 évesnek? Emberek, abba hamar bele fog unni.
Nem az a lényeg, hogy rögtön jól használható "programozói szemlélete" vagy mije legyen, hanem hogy megértse hogy működik egy program. Erre a Pascal vagy kis túlzással a BASIC is jó, és nem kell szarakodni a dinamikus tömbökkel meg pointerekkel. Eh, nem vagytok tiszták, mikor még nem is biztos, hogy programozó lesz, már úgy kezelitek, hogy odadobjátok neki a legnépszerűbb prognyelveket, hogy hadd tanulja. Olyan nyelveket, amikkel amúgy drivert meg kernelt írnak. Az szép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!