Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen programnyelvvel kezdjem?

Milyen programnyelvvel kezdjem?

Figyelt kérdés
Még elég kezdő vagyok a programozásban és arra lennék kíváncsi, hogy milyen programnyelv lenne az ideális egy kezdőnek.

2012. máj. 15. 19:48
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
A Python nagyon jó kezdésnek, csak ajánlani tudom. A Pascalt hobbi szinten használják, de ráépíthető a Delphi vagy az Ada, amik már elterjedtebb programnyelvek. Akár a C++-ba is belevághatsz, sok helyen használják.
2012. máj. 16. 21:17
 12/22 anonim ***** válasza:
44%
Valaki, aki a Pythont, vagy bármi mást ajánlgatja, odabiggyeszthetné, hogy ugyan mitől volna épp az a jó, hogy szegény kérdező ne csak azt lássa, hogy noname válaszoló szerint ez, vagy az a jó nyelv. Az nem valami nyomós érv, hogy mr. noname ezt javasolta.
2012. máj. 16. 21:57
 13/22 anonim ***** válasza:

A Python konkrétan azért lehet jó választás, mert elterjedt, rengeteg tutorial és modul van hozzá, kényelmes, gyors (scriptekhez képest), cross-platform és szinte bármit lehet benne írni a játékoktól kezdve a weboldalakig.

De kezdősnek bármi jó lehet.

Én annó PHP-val kezdtem, majd tanultam javascriptet, aztán C++-ban érettségiztem. Azóta Java, Python, még több C és C++, kis Assembly, stb...

Szinte minden nyelvet kipróbálgattam.

Ami a leghasznosabb volt neked, azok a Python, a Java és a C++. Na meg persze a webes cuccokhoz a PHP & javascript.

Ennyivel kb már tényleg bármit meg tud oldani az ember.

A lényeg az, hogy ráérezzen az ember és ismerje meg a technológiákat. Egy programozási nyelv csak egy eszköz, önmagában kevés.

2012. máj. 16. 23:40
 14/22 anonim ***** válasza:
Mire alapozod, hogy a python elterjedt? Tudsz mondani komolyabb megrendelőket, akik tömegesen rendelik a python programokat, vagy elterjedt hobbi programozók körében? Netán te magad is tömegesen kapod a Python megbízásokat? Nem akarok kötözködni (nagyon), de én még soha, egyik cégnél sem láttam, hogy pénzt fizettünk volna ki python fejlesztésre.
2012. máj. 16. 23:44
 15/22 anonim ***** válasza:
Egyébként én is úgy látom, hogy nem a nyelv a lényeg, csak ha már valaki javasol, legalább legyen egy indok mellette. Tied összeszedett még akkor is, ha nem értek egyet minden részével!
2012. máj. 16. 23:50
 16/22 anonim ***** válasza:

Vannak erre szakosodott cégek is*, illetve tényleg sok a leírás rá.

Amúgy talán ez is hasznos lista: [link]

(*: Sőt, olyat is tudok, akik Ruby-ban dolgoznak és folyamatosan, nagyobb cégektől is kapnak megrendeléseket.

Annó szakmai gyakoztam náluk, de nem akarok reklámozni. :) )

Lehet nem szeretni a Pythont, de ettől függetlenül jó kis nyelv az és sosem tudhatja az ember, hogy mikor jön jól. :)

(Azért kényelmes 2 sor kóddal web vagy ftp szervert írni, aztán még párral teljesen igény szerint átalakítani, főleg úgy, hogy az eredmény még régi S60-as nokiákon is működik akár. :) )

2012. máj. 17. 00:11
 17/22 anonim ***** válasza:
Nekem a szeretéssel semmi bajom. Munkát találni vele sokkal nehezebb, kezdő nyelvnek meg semmi indokát nem érzem, hogy épp python, de tartom magam ahhoz, hogy a programozás az nem a kódolásnál kezdődik, az csak egy kis ujjgyakorlat a végén! Vannak cégek, akik Cobolban programoznak, mégse csinálnék rá egy vállalkozást, mert az életben nem kapnék megbízást.
2012. máj. 17. 00:16
 18/22 iostream ***** válasza:

1. Nem is vagyok noname :)

2. Kezdő nyelvnek azért jó a Python, mert van interaktív interpretere, sok magasszintű adatszerkezet intuitív módon elérhető benne, a stílusa szép ÉS következetes, azaz ragaszkodik az elveihez a nyelv, de ezt nem úgy, hogy ettől nehézkes és logikátlan legyen. Próbáld ki: import this.

2/b. A nyelv támogat többféle paradigmát, C++-nál is többet (procedurális, object-based, object oriented, generic (ezt alapból, lévén dinamikus típusos), funkcionális (ha ciklust kell írnom, már szégyellem magam). Meg még ki tudja mit, amit még nem fedeztem fel.

3. A nyelv elterjedt. Nagyobb programokat is írtak Pythonban, érdemes körbenézni opensource toolok között, több IM program, diff tool van ebben írva, cégeknél pedig általában nem mint fő nyelv keresik, de keresik. Minden nagyobb programhoz a teszteket valamilyen scriptnyelven írják, ez általában Perl, vagy Python, vagy valami saját tool, ami scriptelhető valamilyen nyelvvel.

4. A nyelv tényleg nagyon sokmindenre jó, ahogy fentebb is írták, szerveroldaltól bonyolult asztali alkalmazásokon át telefonokig mindenre lehet vele fejleszteni.

2012. máj. 17. 09:27
 19/22 anonim ***** válasza:

A Python legnagyobb hátrányát kihagytátok: Kell hozzá a Python környezet, gyakran abból is egy adott verzió. (nekem korábban mára 2.6 és a 2.7 is inkompatibilis volt egy régebbi Blender verziónál, és azóta már van 3.x) Ez szerintem gyakorlati szempontból hihetetlenül előnytelen.

Most nyakazzatok le meg nem is vagyok python kóder sőt tudom, hogy van py2exe is, de akkor is. :)

2012. máj. 17. 09:58
 20/22 anonim ***** válasza:
Én nem ismerek olyat, aki életvitelszerűen megél Pythonból, de biztos a legjobb nyelv! Én magam ritkán használom, de bármilyen nyelven kódolva lehet gyakorolni, akár Pythonban. Úgy érzem, ha az lenne a fő irányom, kevés megrendelséhez jutnék, de ki tudja. Az ember bármennyire sokféle cégnél dolgozik, akkor is beszűkül valamennyire egy területre, és néha észre se veszi, hogy azon kívül is van világ.
2012. máj. 17. 17:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!