16 éves lánynak nehéz lenne valami programozás?
ahogy felettem írták, ha nagyon jó vagy matekból akkor simán. kicsi programok készítését pár hét alatt meg lehet tanulni. persze nem árt némi alaptudás hogy tisztában legyél ilyen fogalmakkal mint változók, függvények, ciklusok stb. de neten rengeteg segédletet tudsz találni.
ha teljesen kezdő vagy, akkor egyszerűbb nyelveket tanulj, pl. Pascal (könnyű megtanulni, de eléggé elavult), Python (kicsit bonyolultabb, de sokkal fejlettebb), vagy Actionscript (a Flash és AIR alkalmazások készülnek ezen a nyelven, nem olyan bonyolult, bár van pár idegesítő tulajdonsága, de hamar bele lehet lendülni)
Jessy
C++al kezdeni? bátor, nagyon bátor...
C# helyett meg inkább Java, az legalább platformfüggetlen, és jobban is el van terjedve
Egyáltalán nem reménytelen egy 16 éves lánynak megtanulni programozni. Csak saját tapasztalatból tudom mondani, hogy például az ELTE informatikai karán is viszonylag sok lány van.
Ha az érettségire szeretnél felkészülni, akkor én azt ajánlom, hogy egyelőre elég a Pascal. Tökéletesen megteszi. Sokan még ennyit sem tudnak ennyi idősen.
Ha jól emlékszem, az érettségihez, fileból való beolvasás, és rekordok kellenek, meg némi logika. Ez kb, a felső szint, amit elvárhatnak egy ilyenen.
Ha van némi matematikai készséged, és képes vagy logikusan gondolkozni, megjegyezni néhány alapvető szabályt, akkor néhány hónap alatt el lehet jutni arra a szintre, hogy "komolyabb" programokat írhatsz még Pascalban is.
Mi alapján érdemes elindulni?
-Hogy néz ki egy program felépítése.
-Változók, adattípusok.
-Alapvető operátorok ( műveletek. pl: maradékos osztás, maradék egész is van asszem Pascalban, stb. )
-A standard input kezelése ( stringek, stb )
-Metódusok ( Függvények [functions], Eljárások [procedures] ), és ezek visszatérési értéke.
-Output kezelés, egyszerű fileba való kiiratás.
-Rekordok.
Ez tulajdonképpen a tömör lényeg, amivel temérdek problémát meg lehet már oldani. A többi maszlagot, ha van kedved kipróbálgathatod, de ezek mindenképpen fontosak, minden programozási nyelvben.
Interneten biztos, hogy lehet találni Pascal referenciát, példákkal. Talán még tutorial-t is.
Nem értem, mi baja van mindenkinek a C++-al. Én anno Pascal-al "kezdtem". Azért az idézőjel, mert nem úgy foglalkozott a dologgal a tanár, ahogy kellett volna, ezért csak annyit tanultunk meg belőle, hogy két szám összeadása, meg faktoriálist számoló fv. írása. Kb. ennyi.
Aztán jött az egyetem, Pascalnak se híre, se hamva, annál inkább C++. És képzeld megtanultam programozni. Osztályok? Template-ek? Majd a második félévben. Elsőben pedig változó, elágazás, ciklus, függvények. Meglepő, de a C++-ban is vannak ilyen fura dolgok, nem csak a Pascalban. Legtöbben az egyenlőségvizsgálatot '==', meg az értékadást '=' szokták kifogásolni, de ez is megtanulható, nem mellesleg a Pascal-os kis berögződés után sokkal valószínűbb egy if(i = 1){...} elcs.szés, aztán meg jó sok szopacs, hogy miért teljesül ez állandóan.
Szvsz. aki nem tud megtanulni C++-ban programozni, az nem fog Pascal-ban sem, meg semmilyen más nyelvben.
A C#-ot pedig a látottak alapján írtam, mert a feladatsorban volt valami rajzolósdi dolog, a választható nyelvek között pedig nem volt sem Java, sem pedig olyan, amivel olyan egyszerű lenne rajzolni, mint a VS C#-jával. Talán még volt Visual Basic, meg VB6 esetleg azzal lehet próbálkozni. Nem a Pascal-t akarom szidni, egyszerűen csak elavult nyelv, aminek nem sok hasznát veszed manapság. Esetleg jól jön, ha később Delphi-ben akarsz programozni, de a legfelkapottabb nyelvekhez legközelebb a C++ áll.
sok a szöveg :D
rövid válasz: nem nehezebb mint másoknak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!