Egy programozási nyelv mitől nehezebb a másiknál?
Például a pascalt miért könnyebb megtanulni mint a c++?
Mindkettőben ugyan az van változók függvények ciklusok stb...
"Nem könnyebb a pascal-t megtanulni."
Ezt pont egy programozó állítja?
"Csak néhány nagyokos kitalálta. Én is pascal-al kezdtem 10+ éve, azóta se találkoztam vele :)"
Ez lenne az indoklás, ez áligazság.
Nagy valószínűséggel az első programozási nyelv megtanulása a legnehezebb,a legelső programozási nyelv elsajátításához el kell sajátítani az algoritmikus gondolkodásmódot,megtanulni a változók, függvények stb fogalmát és használatát és el kell sajátítani olyan képességet ami képesé tesz adott probléma (program/algoritmus) megfogalmazására az adott programozási nyelven.
Második programozási nyelv megtanulásakor már egy csomó olyan képességgel rendelkezünk amikkel az első nyelvnél még nem rendelkeztünk.
"Például a pascalt miért könnyebb megtanulni mint a c++?"
Vagyis ez olyan értelemben igaz, ha még semmilyen programozási ismerettel nem rendelkezünk.
"Mindkettőben ugyan az van változók függvények ciklusok stb..."
A c++-ban van namespace scope, operátor overloading, többszörös öröklődés, template-k ezeknek nincsen pascal-os megfelelője. (A template-k segítségével írhatunk polimorf típusokat, ugyanakkor elég elfajult dolgok jöhetnek ki.)
A pascal típus biztosabb.
C++-ban a programozók "kedvenc" hibája if (x=1) {...}, ami a pascal-ban nem fordulat elő.
Jó közelítéssel igaz hogy minden c-s program egyben c++-os program is.
Például: c++-ban lehet kiíratni printf-el meg cout-al is.
for ciklus:"A számláló (vagy iteráló) ciklus általánosságban olyan előltesztelő ciklust jelent, amely egy felsorolható típus adott intervallumán léptet végig, speciálisan egész számokon."
Ezt a szabályt c++-ban fel lehet rugni, ha akarom vagy csak véletlenül egészt mást csinál. pl.: véletlenül ezt írom for(int i=1;++i i<20;)
Még sorolhatnám.
Azt mondanátok:
-Ááá for meg if (x=1) meg hasonlók apróságok.
-Pont hogy kezdőnek nem az.
"A template-ekről, meg namespace-ekről csak annyit, hogy mindent a maga idejében. Gondolom te sem a tetővel kezded a házépítést."
Azt azért írtam mert a kérdező azt írta hogy "Mindkettőben ugyan az van".
"viszont nekem az volt vele a legnagyobb problémám annak idején, hogy a compiler-e eléggé vacak abból a szempontból, hogy ha a 10. sorban volt a hiba nem mindig a 10. sort jelölte annak"
Mert a c++ fordító mindig azt a sort jelöli meg ahol a hiba van(, különösen igaz a template-knél).
"Én azért tartom előnyösebbnek a C/C++ nyelvet, mert ha esetleg tovább akarod fejleszteni a dolgot, és másodiknak a legkeresettebbek közül választasz (C# Java, ...) akkor nem kell új szintaktika megtanulásával vacakolni."
Könnyebb C/C++ nyelvet megtanulni semmi programozási ismerettel vagy előbb pascal aztán C/C++ ? (Költői kérdés)
Aki programozással szeretne foglalkozni annak ne legyen akadály új szintaktika megtanulása, illik sok programozási nyelvet ismernie, programozási elméletet ...
"A második, ami nem tetszett, hogy eléggé gyér a dokumentációja, és fórum sem igazán sok van, ami ezzel foglalkozna."
Az igaz hogy a c/c++ sokkal jobban dokumentált meg több fórum van róla, meg igen előkelő helyen vannak a programozási nyelvek népszerűségi ranglistáján.
"Szóval szerintem el lehet kezdeni C++-al is, csak nem kell rögtön az elején mindent megtanulni egyszerre."
Lehet, de itt az volt a kérdés hogy melyik a könnyebb.
"Egyébként az előzőtől kérdezném meg: miből gondolod, hogy programozó vagyok? :)"
..."Én is pascal-al kezdtem 10+ éve, azóta se találkoztam vele :)"
Arra lehet következtetni hogy 10 (vagy 10-x) év óta több prg. nyelvel találkoztál, de pascal-lal nem programozási feladataid során.
Persze lehet hogy csak hobbiból foglalkozol vele vagy lehet egyéb lehetőség is, nem állítottam hogy programozó vagy, a mondat végén ott van a kérdőjel.
A C++ tobb szabadsagot add a programozonak,ezert tobb a hiba lehetoseg is,peldaul a memoria lefoglalasba,tipus konvertalasba stb.PL:A pascalba ez nem mukodik hogy
while (1) do
begin
{utasitas}
end;
a C++ problema nelkul atkonvertalja az 1 est bool tipusra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!