Milyen programozási nyelvel kezdjem?
Sziasztok! 14 éves vagyok és nagyon érdekel a számítástechnika. Valamennyire értek is hozzá(pl: os-t telepíteni,weboldalt készíteni [persze nem a mindenkilapjára és tárasira gondolok hanem rendes html weboldal ftp szerveren) és még sokféle "trükköt":) Szeretnék megtanulni programozni (legalábbis megismerkedni a programozás világával) ,mert az minden álmom ,hogy felnőtt koromban a Google-nél legyek programozó :) Milyen programozási nyelvel kezdjek? Leginkább ezek "tetszenek" a legjobban: C, c#, C++ ,Visual Basic. Ezek közül érdemes -e és ha érdemes akkor melyiket lenne jó megtanulnom? Előre is köszi a válaszokat :)
És ne értsétek félre attól ,hogy most esetleg elkezdem tanulgatni valamelyik nyelvet ugyanúgy szeretnék menni rendesen egyetemre programozást tanulni ,csak meg szeretném próbálni elötte ,hogy tényleg ezt szeretném e csinálni :)
Hát a célod az megvan... xD
Attól függ mit szeretnél kezdeni magaddal, de én kezdetnek (ha még nem volt dolgod programozással), ajánlanám a Pascalt, (nem tudom hány éves vagy, de mi ezt tanultuk gimiben), aztán léphetsz C++-re vagy C#-ra esetleg Java-ra. Visual Basic-et esetleg akkor ajánlanám a a .NET-el valami terved van a jövőben. (én is használom a VB.NET-et, nekem eddig bevált, mindent amit szeretem volna csinálni eddig meg tudtam benne írni). Egyetemen pedig (ha jól tudom Pascal-al kezdenek utána pedig C++/C# van, nem tudom nem volt még szerencsém a magyar felsőoktatáshoz :D)
Szerintem ezek közül érdemes választani kezdésnek:
- Pascal: könnyű megérteni, de ma már nem olyan népszerű, inkább csak oktató jelleggel használják
- C/C++: ez kicsit "egyből a mély vízbe ugrás", mert nehezebb tanulni, de a mai napi nagyon népszerű és elterjedt
- Java: a C++-ra hasonlít, de annál egyszerűbb megérteni, szintén nagyon népszerű, és általában elég jól is keresnek a nagyon-nagyon profi Java fejlesztők
Ha ráérsz, akkor először Pascal, vagy BASIC, aztán C és C++.
Ha repülőrajtot akarsz, akkor Java, én azzal kezdtem, nagy előny, hogy teljesen objektumokból áll, és megköveteli a pontos programozást. Belőlem már programozó lett, jó kis szakma, csak tanulj meg kávét főzni. Rengeteg tanulás kell, de jól megfizetnek, és megbecsülnek, a "muglik" a cégnél(ha a főnököd nem ért hozzá, akkor lehet trükközni is, mert kb. varázslónak néznek). Regisztrálj egy fórumra, pl. sg.hu vagy prog.hu és ott tedd fel a kérdéseid, nem harapnak meg, csak vedd figyelembe, hogy napi 20 kérdést olvasnak, ami "taníccsatok meg programozni" témájú. Nyugodtan írj nekik, mindkét oldalon magas a tudás és a segítőkészség. Ha kérdésed van, ide is írhatsz.
Tanulhatsz BASIC-et is, ha nem bejövős a Pascal. Azt mondtad, nehezeket nem szeretnél, mégis C++?
Egyébként egymásra épülnek, vagyis inkább ami az egyikből hiányzott, azt a másik próbálja pótolni. A C ből lett a C++ és a C# ha ezek történetére rákeresel, akkor kidobja majd. Ha programozni akarsz tanulni, akkor napi 100 google keresés meglesz.
A .NET egy alkalmazás-futtató keretrendszer. Olyasmi, mint a JAVA platform, nagyjából egy virtuális gép. A forditó egy, speciálisan erre a virtuális gépre készült IL kódot állit elő a forráskódból, ami a program futása közben fordul le gépi kóddá.
Azt ne gondold, hogy a C++ könnyebb, mint a JAVA :DD C++-ban programozni bizony eléggé nehéz meló, szerintem jóval nehezebb profivá válni C++ból, mint JAVA-ból. Ugye alapból JAVA-ban nem kell foglalkozni memória-menedzsment-el, mert a keretrendszer elvégzi helyetted a piszkos munkát :D C++-ban meg minden new után kell egy delete, ha nem akarod, hogy elfogyjon a memória, ami alapból nem hangzik bonyolultnak, de ha már túllépsz a házifeladat szintü programokon, igencsak macerás dolog kézben tartani a rengeteg object-et, meg a rá mutató pointereket, sokkal nagyobb körültekintést meg odafigyelést igényel, mint a C#/JAVA.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!