Operációs rendszer csinálása hogyan?
Bill bácsi is igy kezdte
de hállisten volt egy barátja aki el is tudta adni :)
Sok sikert kitartást és
Eredményekben gazdag Jövő Évet !
Az ilyen válaszokat, hogy "húzzúl pizsit, lámpaoltás", meg hogy "tegyél le róla, mert sokat kéne tanulni, és nem egy emberes munka", biztosan idióták írhatták. Nem kell foglalkozni a jelenlétükkel.
Ha tényleg az a célod, hogy írj egy operációs rendszert, akkor a következőket javaslom:
-otthon könyvekből / internetről / oktatóvideókból kezdj el C programnyelvet tanulni, mert általában ebben szoktak OS-t írni (a techsuli.hu is egy ilyen oktatóvideós oldal, szeptemberben indul, lesz C nyelv is, ajánlott!)
-mellette / utána ugyanígy könyvekből kezdj el tanulni Assembly (ASM) programozást, ez egy kicsit talán nehézkesebb
Interneten ingyen lehet találni magyar nyelvű anyagokat, könyveket, tehát nem feltétlen kerül pénzbe, de a könyv kényelmesebben olvasható.
Ha már érted a C-t és az ASM-et (Assembly), akkor interneten keress olyat, hogy "writing an own OS" vagy magyarul "operációs rendszer írása". Nagyon jó könyveket, részletes leírásokat lehet találni, csak kicsit kutakodni kell! Ajánlom még a googlebooks-ot, ahol ingyen vannak bescannelt könyvek, több millió.
Ezután kemény munkával egymagad is írhatsz egy karakteres, fekete-fehér DOS szerű operációs rendszert, amely csak egyetlen PC-t ismer fel, nem támogat kb. semmit. Elkezdhetsz rá fejleszteni programokat, grafikát, hangot, eszközkezelést, fájlrendszert, stb.
ASM mindenképpen kell a rendszerszintű dolgokhoz, de a fő programnyelv lehet C is (ez az általános) vagy Pascal, vagy más is. Ha furának tartod az Assembly-t, ezeket a részeket le lehet másolni oldalakról, és akkor ezzel nem kell foglalkoznod.
A BME VIK megfelelő weboldalait is nézd át, sőt, beülhetsz előadásokra is, úgysem vesznek észre, több százan vannak. Van kifejezetten Operációs rendszerekről szóló előadás. És továbbtanulás szempontjából is kifejezetten ajánlom a BME VIK-et, ha az országban maradnál (külföldi egyetemeket nem ismerek).
Sok sikert, és ne foglalkozz azokkal, akik el akarják venni a kedved! Addig örülj, amíg vannak álmaid, elképzeléseid, és amíg tudsz örülni dolgoknak. Van aki 80 éves korában is programozgat és NYÁK-ot forraszt.
Üdv,
F/21 BME-VIK mérnök infós
Kedves mérnök infós:
1)Az lehet hogy az elsőt hülyék,de a másodikat okosak írták.
Egy oprendszer készítése többemberes feladat.
Igaz,hogy én írtam már egyedül is,de az alap dolgokat
tudott(viszonyításképp:kb. feleannyit mint a DOS
2)Assemblyt nem kell nyomatni szegény kölökkel.
Bár én már 12 évesen már ismertem az Assembly alapjait az ő helyesírásából nem ilyen szintű intelligenciára,logikára stb. következtetek.Én is csak a kis oprendszerem kerneljét írtam abban.Egyszóval: minek,úgyse érti meg.Ráadásul az Assembly már el is avult.
3)Tényleg nem egyemberes munka.A kérdésből azt veszem ki,hogy vindóz-szerűt akar írni.Azt meg több
százan írták.Sőt még a Linuxon white-hat hackerek
százai dolgoztak(+Linus Torvalds).
4)Szerintem ő ezt nem képes felfogni.Azt,hogy ez hatalmas feladat.A Windows több millió sor C és Assembly nyelvű kódból áll.Ezt a méretet már lehetetlen fejben (és karban:) ) tartani egy embernek,akinek mindennek a tetejébe még fingja sincs az egészről.
5)Képzeljétek,én már 10 éves koromban Basiceztem,utána C jött.De képes voltam felmérni a határaimat.Na ERRE képtelen a kérdező.
Ezt az írást ne vegyétek valami gúnyolódásnak,mert szakmabeli vagyok(Java&C++ programozó egyébként) és mint már mondtam én is írtam egy kis oprendszert.
Összefoglava:
Kedves kérdező.Ha te megírsz egyedül egy műxőképes oprendszert akkor én vagyok Az Amerikai Elnök
The US President
helyett egy programozó.
Előző vagyok.
1)Annyit tennék még hozzá,hogy igen én is ilyen voltam annyi idős koromban.Azt hittem,bármit lekódolok egyedül.Aztán persze jött a hidegzuhany,hogy NEM tudok mindent egyedül.
2)Oprendszert kb. 3 okból írnak:
- Értenek pl. a C-hez és demonstráció képpen írják.Kérdésed alapján nem ez a legvalószínűbb.
- Kereskedelmi forgalomba.Ez se túl valószínű.
- Be akar vágódni a lányoknak.
-Azt hiszi,hogy ő itt a Jani,aki mindent meg tud csinálni.
Nálad az utolsó 2 keverékéről lehet szó.
azóta rájöttem sok mindenre és már letettem az operációs rendszer írásáról és egy 13 éves gyerektől ne várjatok
túl sok intelligenciát meg akkor tényleg beképzelt voltam azt hittam megváltoztatom a világot azóta eltelt 2 év
pogramozni tanulni nem szeretnék még
de a számítógépről már jóval többet tudok
pl Debian alapú Linuxt nem tudok csinál ni mert a linux a kernelnek a neve és a disztribúciók mint pl a debin csak erre épűlnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!