Melyik assembly fordítót ajánljátok ma (2024 év végén, 2025 év elején) Windows és melyiket Linux környezetre? Előny ha ingyenes.
Egyiket sem.
Mit kezdenél egy assemblerrel grafikus környezetben?
2: Nem az volt a kérdés, hogy mit kezdenék vele, ez legyen az én dolgom. Én fordítót keresek, és nem kioktatást.
Továbbá: Linux esetén egészen gyakori, hogy nincs grafikus felület /sokszor még képernyő sincs a gépen, mert csak távolról érjük el VT100 emuláción, de ez megint nem tartozik a kérdéskörhoz).
Valamint Windows esetén is lehet nem grafikusan futtatni.
Nem tudom mi ez a kirohanás. Ha nem tudod a választ egy kérdésre maradj csendben.
Ez nem kirohanás, hanem értékes tanács egy olyan személy számára, aki nemigen tudja, hogy mit is akar, azt meg pláne nem, hogy mik a lehetőségei.
Azon a szinten, ahol már olyan absztrakt GUI van mint a win10 vagy az X, nem szokás assembly nyelven programozni. Már csak azért sem, mert az elemi utasítások nem kis része tiltott.
Persze ha te is operkációs rencert szeretnél berhelni, akkor azt lehet, de ahhoz egy külön munkakörnyezetet kell, hogy létrehozz.
Azaz, nem kell (nehogy még megsértődj), csak erősen ajánlott.
4: Akkor még 1x: Nem kérek kioktatást, sem "jó tanácsnak álcázott" kioktatást. Ahhoz, hogy milyen célra és miért van erre szükségem egyáltalán semmi közöd. És nem is szeretném itt kifejteni.
Továbbá a rengeteg "hasznos" válaszod alapján (ami látszik az össz hasznossági mutatódból) látszik, hogy eddig még hasznos válaszod egy sem volt soha. Nem kérek belőled. Maradj csöndben, mert amit írsz az provokáció, mellébeszélés, hazugság és terelés.
Még egyszer megismételem a kérdést (és ne kombinálj bele olyat amit nem kérdeztem):
"Melyik assembly fordítót ajánljátok ma (2024 év végén, 2025 év elején) Windows és melyiket Linux környezetre? Előny ha ingyenes."
Azaz egy/néhány darab fordító programot keresek, ami manapság megfelelő 2024 év végén, 2025 év elején és lehetőleg ingyenes. A kérdésben nem szerepel semmi "operációs rendszer berhelés", meg semmi más. Ennyi a kérdés.
És az sem szerepelt a kérdésben, hogy erre nekem miért van szükségem (amihez neked főleg ekkora pofával ami neked van) semmi közöd nincs. Én tudom az okát, azt is, hogy miért kérdezem itt (is). Ez egy "tök" egyszerű kérdés. Nem arról van szó (ami ráadásul totális mellébeszélés, hogy egyszer azt állítod, hogy "grafikus környezetben" amit meg is világítottam, hogy nem is igaz). Majd fokozod a mellé beszélést:
"Azon a szinten, ahol már olyan absztrakt GUI van mint a win10 vagy az X, nem szokás assembly nyelven programozni." (igaz itt már picit finomabban vagy teljesen hozzá nem értő) mert "nem szokás"-t írsz.
Továbbá szintén totális hozzá nem értésedet bizonyítja: "Már csak azért sem, mert az elemi utasítások nem kis része tiltott." -> És pl. ha ugyanazt a programot (véletlenül) C-ben írom meg, és egy C fordító fordítja le gépi kódra, akkor nem lesz tiltva ugyanaz az utasítás? Tehát az, hogy egy utasítás tiltott vagy sem az programnyelv függvénye? Mert itt most sikerült ezt állítsad. De ilyen vitába nem fogok belemenni egy 0%-os valakivel, aki nem képes egy kérdésre válaszolni.
Tehát még 1x kérem szépen a kioktatást (még ha "burkolt" "álcázott") fejezd be egyszer és mindenkorra. Ha nem tudsz a kérdésre válaszolni maradj csendben. A válaszod provokatív. És értelmetlen. Semmivbel nem vagyunk közelebb a "célhoz", a mellébeszéléseddel (ami nem is igaz, szakmaiatlan, és alapvető tévedésekkel tűzdelt). A kérdés nem az, hogy mire kell nekem, hanem az, hogy "mit ajánlotok". Ennyi továbbra is.
Egyébként lehet grafikus alkalmazást is készíteni, attól, hogy maga a nyelv alacsony szintű, még fordulhat a rendszerhez, hiszen ugyanolyan natív alkalmazás, mint amit bármelyik másik (natív kódra fordító) magas szintű nyelv fordítóprogramja készít.
Az már más kérdés, hogy ez elég macerás folyamat. Már eleve a WinAPI hívogatása is egy kisebb fajta öntökönszúrás, mindezt assembly háttérrel... de végső soron lehetséges.
Egyébként ha lehet hinni a forrásoknak, a RollerCoaster Tycoon játékot is natív assemblyben írták... márpedig az egyáltalán nem egy parancssoros segédprogramocska.
Szóval igen, lehet mit kezdeni assemblyvel grafikus környezetben is.
Egyébként #1 vagyok. Továbbra is azt mondom, hogy Nasm. Modern (aktuálisan fejlesztett), kiforrott (lassan már 30 év fejlesztési munka van mögötte), és kvázi minden szóba jöhető platformot támogat. Nem csak a "nagyokra", de kevésbé ismert, vagy ma már kevéssé használt platformokra (BSD, DOS, Haiku, stb.) is elérhető.
"Nem tudom mi ez a kirohanás. Ha nem tudod a választ egy kérdésre maradj csendben."
Az, hogy ő vagy egy frusztrált troll, aki ebben leli (valószínűleg egyetlen) örömét, vagy egy frusztrált, szakmájában sikertelen, és nem túl erős értelmi képességekkel rendelkező egyén.
Nem ez az első felbukkanása, egy ideje már rendszeresen telehányja a számítástechnika kategória témáit mindenféle provokatív, kötekedő, személyeskedő, vagy egyszerűen csak valótlan baromságokkal.
A kérdés csak az, hogy miért nem kapott már egy alapos bant? Másokat tizedennyiért is már töröltek innen, ő meg láthatóan szabadon garázdálkodhat, bármit megtehet, ami már csak azért sem jó, mert amikor az oldal nagyobbacska válságát éli (nagyon megcsappant most a látogatószám), akkor kifejezetten ügyelni kellene arra, hogy ne vegyék el a tisztességes látogatók kedvét az oldal használatától...
"(igaz itt már picit finomabban vagy teljesen hozzá nem értő) mert "nem szokás"-t írsz."
Tudod, vannak dolgok, kódrészek, amiket magas szinten is assembly-ben kell megoldani, mert elkivánja a sebességigény, az alacsony válaszidő, vagy valami más, de akik ilyen szinten fejlesztenek, azok tisztában vannak a korlátaikkal és a lehetőségeikkel is, ergo, önerőből képesek a megfelelő eszköz kiválasztására.
"Tehát az, hogy egy utasítás tiltott vagy sem az programnyelv függvénye? Mert itt most sikerült ezt állítsad. "
Nem. Ezt a hülyeséget CSAK TE állítod, annak okán, hogy fogalmad sincs, miről is beszélsz. De, hogy legalább ezt tudd: Azt a C fordítót pont úgy írták meg, hogy tiltott utasításokat nem fog az a kód tartalmazni, amit magából kiköp.
Vicces lenne ugyanis, ha egy kiszolgálón lehetne futtatni olyan programot, ami arra utasítja a CPU-t, hogy STOP. :)
Persze egy random, PC-re írt assembler általában nem ilyen. Ott majd a rendszer küld el a haragosba, ha futtatni próbálod a, valami csoda folytán lefordult és futtatható állománnyá linkelődött tákolmányodat.
Az én kioktatásom nem burkolt, nem álcázott, hanem teljesen nyílt. Bár, meg kell mondjam, már tisztán látom, hogy szavaimból okulni csak az utánad érkező olvasók némelyike fog, ha fog. Te ugyanis ide, nem okosodni jársz.
8: Továbbra sem semmilyen kioktatást nem kérek. Továbbra sincs semmi közöd ahhoz, hogy ezt a kérdést miért írtam ki ebben a formában. Ehhez semmi, 0, zérus közöd van. Tehát amit beleképzelsz az hazugság és kioktatás és provokáció és értelmetlen válasz: "de akik ilyen szinten fejlesztenek, azok tisztában vannak a korlátaikkal és a lehetőségeikkel is, ergo, önerőből képesek a megfelelő eszköz kiválasztására."
1./ Nem ismersz.
2./ Nem tudod miért van erre szükségem.
3./ Kioktatásra főleg egy ilyen s*fejtől, mint te vagy semmi de semmi szükségem továbbra sem.
4./ Ha már olyan dolgokat látsz a kérdésben ami nem hangzott el, akkor esetleg az nem fordul meg a fejedben. Hogy esetleg arra vagyok kiváncsi, hogy van-e esetleg hatékonyabb, jobb rendszer, mint amit eddig használtam? Az ember időnként körbe néz (a sok olyan dolog közül amihez semmi közöd, hogy miért írtam ki a kérdést, ez az egyik, hátha van jobb, szebb, kényelmesebb stb. stb. De nem ez az egyetlen oka a kérdésnek, de a többihez még ennyi közöd sincs). De ezek szerint itt tilos kérdezni. Mert aki kérdez az csak hülye lehet. Értjük ám.
Nem, nem én állítottam, hanem TE! Szó szerint ezt írtad:
"Azon a szinten, ahol már olyan absztrakt GUI van mint a win10 vagy az X, nem szokás assembly nyelven programozni. Már csak azért sem, mert az elemi utasítások nem kis része tiltott."
Azt állítod, hogy nem szokás assembly nyelven programozni. Erre akkor írtam egy "közkedvelt" nyelvet, amit fordítani szokás legyen ez a C. A második mondatod így hangzik: "Már csak azért sem, mert az elemi utasítások nem kis része tiltott.". Ez logikailag csak egyetlen egy esetben nem önellentmondó állítás, ha pontosan úgy értelmezzük, ahogy leírtad. "Ha magas szintű nyelven írod meg ugyanazt, akkor ugyanaz az utasítás nem lesz tiltott, mert a C fordító fordítja". -> Ez totális hozzá nem értés. Az, hogy egy opcode mikor tiltott és mikor nem az pl. x86 esetén attól függ melyik ringen futtatunk. És nem az, hogy én pötyögömbe egy assembly programba és egy assembler fordítja, vagy egy C programból jön ki és egy C fordító fordítja. Ha ugyanaz az opcode akkor nem fog függenni aztól, hogy ASM-ből vagy C-ből származik.
"Azt a C fordítót pont úgy írták meg, hogy tiltott utasításokat nem fog az a kód tartalmazni, amit magából kiköp." -> Ez inkább a Te totális hozzá nem értésedet mutatja. Ez azt jelenti, hogy C-ben nem fogunk tudni olyan programot írni ami Ring0-ban fut, mert a C fordító nem tud olyan kódot előállítani amiben privilegizált opcode-ok vannak. Azért remélem ezt elmondod a kernel fejlesztőknek is. Hátha tanulnak újat.
"Ott majd a rendszer küld el a haragosba, ha futtatni próbálod a, valami csoda folytán lefordult és futtatható állománnyá linkelődött tákolmányodat." -> Ezt nem minősítem. Továbbra sem ismersz. Te írtál már életedben a "Hello, World!"-nél bonyolultabb programot bármilyen platformra? Vagy azon a szinten leragadtál?
"hogy szavaimból okulni csak az utánad érkező olvasók némelyike fog" -> Remélem egyetlen egy olvasó se a Te hazugság cunamidból és értelmetlen válaszaidból fog "okulni". Mert ebből nem lehet csak egy dolgot megtanulni. Hogy hogyan nem szabad kommunikálni. Ha a való életben is így kommunikálsz akkor el nem tudom képzelni, hogy ebben a szakmában dolgozol.
Egyetlen egy hozzád hasonló s*fejről tudok ebben a szakmában, de vele sem találkoztam személyesen. Az Egyetemen keringett egy anekdota egy hozzád mérhető s*fejről aki, néhány évvel előttünk járt oda, és mindenkinél mindig mindent jobban tudott, és mindent pont fordítva csinált, mint ahogy kellett volna (soha egyetlen programja sem működött, de mindent kimagyarázott). És ezt egészen addig fokozta amíg ki nem dobták onnan. Aztán még évekig járt oda "kísérteni" és siránkozni, hogy ő a világ legjobb programozója csak nem értik meg a zsenialitását. Kezdem érezni, hogy megtaláltam.
" Az, hogy egy opcode mikor tiltott és mikor nem az pl. x86 esetén attól függ melyik ringen futtatunk."
Aha.. Biztos. :o)
"Ez azt jelenti, hogy C-ben nem fogunk tudni olyan programot írni ami Ring0-ban fut, mert a C fordító nem tud olyan kódot előállítani amiben privilegizált opcode-ok vannak. Azért remélem ezt elmondod a kernel fejlesztőknek is."
Nincs rá szükség, mert a kernel fejlesztői nem olyan hülyék, ugyanis a Kernel fejlesztői viccből sem használnak olyan fordítót, ami arra a platformra fordít, amit éppen ők berhelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!