Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyi esélyem van informatiká...

Mennyi esélyem van informatikán belül szakterületet váltani?

Figyelt kérdés

Az elmúlt hat évben Python programozóként dolgoztam (elsösorban devops területen), viszont szeretnék elmozdulni webes irányba. Csináltam jó pár hobby projektet, és jobban élvezem, mint a jelenlegi munkám.

Cégen belül nem támogatják a nagyobb váltásokat. Mennyi esélyem van, ha váltani szeretnék frontend/JS irányba, föleg a jelenlegi munkaeröpiaci helyzetben? Totál juniorként kellene újrakezdeni?

máj. 30. 15:03
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
0%

"Az, hogy valamit annak tartasz, nem minden esetben az. Csak nem értetted meg a döntés hátterét."

A kérdés szempontjából irreleváns, mivel nem arról beszéltem, hogy tényleg szar-e, hanem hogy te minek tartod és az alapján milyen döntést kellene hoznod.

A szakembereknek, ha tényleg értenek hozzá, akkor van egy tartásuk és bizonyos esetekben bizony azt mondják, hogy "bocs, ehhez nem adom a nevem, felmondok".

Vagyis neked nem feltétlenül kell értened - egyébként egy szakmailag hozzáértő személy azért azt is látja, hogy mikor nincs elég információja dönteni, vagyis ha nem ért valamihez, akkor nem mondja egyből, hogy szar -, hogy ténylegesen szar-e, csak arról beszéltem, hogy egy ember, ha saját meggyőződése van, akkor az alapján dönt.

"Egy új technológiában nem fog megbízni, mert"

Csak szakmailag hozzáértő személy nem is szaroz le technológiákat, amiket nem ismer.

Ez a szakmaiságnak az egyik mércéje.

"De azt a terméket nem fogják neked REST-esíteni."

Még egyszer, ettől nem lesz valami szar.

Ezt kellene megérteni.

"Így inkább átpártoltam a KKV szektorhoz, és hogy őszinte legyek jobb nekem."

Na, csak ezzel a leírással ugyanaz a bajom, hogy nem csak kkv-kra igaz, hanem multikra is.

A multik biztosítanak kötetlen munkarendet. Nyilván pár meeting-en bent kell lenni, de ez kkv-k esetében is így van. A feladat elkészítése a cél és nem az, hogy malmozzál a kezeddel 8 órát. A multik szintén adnak teljes remote lehetőségeket, amiket valaki vagy használ, vagy nem. És megfizetnek rendesen a multik.

Csak további különbség, hogy a multik ezenfelül is további juttatásokat adnak. Pl. nálunk 90 nap fizetett szabit kapsz egyből, amikor gyereked születik, 2 cég által fizetett biztosítást kapsz stb-stb.

máj. 31. 15:30
 22/26 anonim ***** válasza:
81%
Nagyon komoly ami itt megy :D. Megtudtuk hogy aki nem multinál dolgozik az selejt. Gyerekek szóljatok az összes állami intézménynél dolgozónak hogy szart se ér a munkájuk. Ez annyira magyar :D.
máj. 31. 18:15
 23/26 anonim ***** válasza:
100%
Ha már így szóba került a kkv vs multi téma én is hozzászólnék szerintem a kkv értéke céggfügő mert nyílván ha valaki valami kisebb cégeknek dolgozik akkor az nem ér sokat. De én pl egy kkvnál vagyok ami közszférának fejleszet és üzemeltet alkalmazásokat azon belül is az olyan szerveknek mint pl a nav vagy választási irodák. Ehhez azért már komoly szakmai színvonal kell.
máj. 31. 18:17
 24/26 anonim ***** válasza:
0%

"Ehhez azért már komoly szakmai színvonal kell."

Ahhoz kell komoly szakmai színvonal, hogy jól csináld. De amikor a választás napján lehal a választási rendszer, akkor ott nem beszélhetünk komoly szakmai színvonalról.

De ez nyilván inkább az állami szférához kötődik, mintsem ténylegesen a kkv-khoz, mivel állami szférában ezt azért lehet megtenni, mert nincs verseny. Nem lesz olyan, hogy A cég helyett B céget választják, így a színvonal lehet rosszabb.

Egy multi esetében egy ilyen szerver lehalással dollár milliárdokat is bukhat egy cég, nem csak klasszikus értelemben vett szolgáltatással, hanem a részvény árfolyamon is.

A versenyszféra kkv szektoráról beszélve, ott ez annyiban más, hogy ténylegesen versenyképes terméket kell fejleszteni, de ezek általában - vagy sokszor - egyszeri tranzakciók, illetve kis méretű projektek. Nem kell már a tervezés fázisában arra gondolni, hogy itt 100 milliók fogják használni az eszközt, mert nem ilyen szoftvereket gyártanak, így a legrosszabb megoldás esetén is még használható lesz a termék

Két személyes story-m is van ismerősi körön keresztül kkv-kkal. Az egyik, hogy az ismerősöm már gimi alatt programozott megrendelésre és portfóliót épített. Egyetemen gazdasági szakra ment és nem programozóira. Céget alapított és mivel sosem tanulta, értette meg a clean code lényegét, ő aktívan hirdeti is, hogy nem tartja fontosnak, neki annyi elég, hogy működjön a szoftver, mert azt már el tudja adni és onnantól kezdve mindent leszar. És ő ebben a cégben senior fejlesztő is.

A másik pedig pont ennek az ellentéte mondjuk. Az ismerősöm kkv-nál kezdett, hasonló logikával mint amit itt előadtak, hogy "áh, nem olyan rossz". Kiderült, hogy de, körül volt véve idiótákkal. Egy év alatt kb kirúgatott minden ilyen tehetségtelen embert és a cégben ő lett a CEO alatt a top 2 ember 1-2 év alatt. Azóta több cégben van részesedése, amiket milliárdokért lehet eladni.

Mindkét eset arra mutat rá, hogy mivel a kkv szektorban sokkal alacsonyabb a belépési küszöb, így sokkal felhígultabb is a szakma. A 20 éves szakácsból átképzett "fejlesztő" is alapíthat céget és onnantól a kkv szektorban van, viszont jó eséllyel ugyanennek az átképzett személynek nem lesz multija.

jún. 1. 05:19
 25/26 anonim ***** válasza:
20%
Állami helyeken dolgozó informatikusok röhögnek ezen. Igen ők minimálbérért hulladékot fejlesztenek a munkaidejükben. KAPPA
jún. 1. 10:37
 26/26 anonim ***** válasza:
0%

Igen, nagyon "KAPPA". Véletlenül sem láttuk az e-kréta kódját.

jún. 1. 11:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!