Mi alapján válasszak szakterületet az informatikán belül?
Sok minden érdekel, és nem tudom mi alapján szűkítsem le.
Proginf szakra járok és közben gyakornokoskodom. A munka elég gagyi, SQL lekérdezéseket kell írogatni, és némi Excel meg Power BI (de nagyon alapszintű az egész).
Gondolkodtam data science-en, mert erős vagyok matekból. De állítólag ott nem a programozáson van a hangsúly, hanem adattisztításon meg hiperparaméterek állítgatásán. Egy pár napos Python vagy R kurzus elég a programozás részéhez. Ennél többre vágynék, mert szeretek programozni. Suliban szerettem a tervezéses, UML diagramos feladatokat is.
“Gondolkodtam data science-en, mert erős vagyok matekból. De állítólag ott nem a programozáson van a hangsúly, hanem adattisztításon meg hiperparaméterek állítgatásán. Egy pár napos Python vagy R kurzus elég a programozás részéhez.”
Én például ma egy pooling algoritmust fejlesztettem, amelyet végül egy összetett rekurzív függvénnyel oldottam meg. Ez része egy nagyobb alkalmazásnak, amelyet szintén én fejlesztek, GUI-val, API-val, adatbázisokból lekérdezéssel és oda visszaírással stb. Az alkalmazásfejlesztés során szép, hatékony, idiomatikus kódot kell írnunk, típusjelöléssel, unit tesztekkel, loggolással stb. stb. És mindezt (voilá) data scientistként.
"Mostani munkám adatelemző, de eltántorít ettől a területtől, hogy a cégnél érezhetően alacsonyabb a presztizsük, mint a fejlesztőknek"
A data analyst és data scientist is bohóckodás jó hogy alacsony a presztizsük. Bármilyen csirkét felvesznek akik valaha láttak adatokat. Szociológus, biológus, survey statisztikus, akármilyen gazdasági de még tesitanár végzettségűt is felvesznek ha életében számolt átlagot a diákjainak mert az is adathalmazon definiált matematikai operáció.
Ha valódi munkát akarsz akkor elmész full-stack developernek, állítom magasabb szinten kezeljük az adatokat mint az úgynevezett adattudósok pedig a munkánk egy töredéke. Másfelől sokkal izgalmasabb mint adatokat buzerálni mint valami közgázos hülyegyerek, itt valóban kibontakozik a tudás. Én Java full stack fejlesztőként napi 130k+ÁFA bérrel dolgozok vállalkozóként de 3 nap alatt megírok több tízezer soros kódot amennyit egy data scientist egész életében nem ír.
4. “vállalkozóként de 3 nap alatt megírok több tízezer soros kódot amennyit egy data scientist egész életében nem ír”
Jó nagy szeméthalmaz lehet, ha több tízezer (!) sort írsz 3 nap alatt.
Köszönöm, hogy leírtad helyettem is. Tragédia, mennyire fogalomzavarosak az emberek.
"A data analyst és data scientist is bohóckodás jó hogy alacsony a presztizsük."
Ez meg... Nálunk a kutatóink data scientistek és ml engineerek. A szakmai tápláléklánc csúcsán vannak, többet visznek haza, mint bármelyik dev egész konkrétan. Tény, hogy nem excelbohócok, hanem fokozatot szerzett matematikusok, informatikusok.
#4 Ilyen szánalmas, lenéző kommentet...
Tipikus, a magát mindenki más fölé helyező egoista okádék.
"3 nap alatt megírok több tízezer soros kódot"
Nah ezen jót nevettem :D Igen, a programozásnak pont ez a lényege, minél többet írjunk minél kevesebb idő alatt. Ha ismételjünk magunkat, az se baj, hisz karakterszámra fizetnek :D
Ha nem akarsz szopni, akkor érdeklődés alapján.
Minden más - ha nem is zsákutca - megnehezíti a dolgodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!