Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyi esélyem van informatiká...

Mennyi esélyem van informatikán belül szakterületet váltani?

Figyelt kérdés

Az elmúlt hat évben Python programozóként dolgoztam (elsösorban devops területen), viszont szeretnék elmozdulni webes irányba. Csináltam jó pár hobby projektet, és jobban élvezem, mint a jelenlegi munkám.

Cégen belül nem támogatják a nagyobb váltásokat. Mennyi esélyem van, ha váltani szeretnék frontend/JS irányba, föleg a jelenlegi munkaeröpiaci helyzetben? Totál juniorként kellene újrakezdeni?

máj. 30. 15:03
1 2 3
 11/26 IgaziÚriember ***** válasza:
0%

Én sem a #6-os hozzászóló vagyok, de igen, kkv-hoz és állami szférába csak a tehetségtelen, selejt emberek mennek dolgozni az IT szektorban akiknek a tudása nem éri el azt a szintet hogy normális helyen dolgozzanak.

máj. 31. 11:38
 12/26 anonim ***** válasza:
73%

#11:

Elég nagy hülyeségeket beszélsz remélem tudod. Dolgoztál te már állami szférában?

Elárulom mi a nagy előnye, ha jó helyen vagy, akkor kényelmes nyugisabb a meló, nincs hajtás 1000-el, vagy csak ritkábban. Én főállásban dolgoztam állami szférában. A kollégáim nagy része jó szakember volt, legtöbben mellette nyomták a maszekot, vagy saját vállalkozást.

Főállásban 500-1 misi körül TÉNYLEG fejlesztőként, nem himi-humi mondva csinált pozícióban! Mellette ennyi, vagy 2-3x ennyi a mellékesből.

Sok állami szoftver nem azért f0s, mert a fejlesztők hülyék, hanem mert amikor a 80 éves döntéshozónak nem tudod elmagyarázni, hogy igenis adott formátumban kellene az adatokat átküldeni 2 végpont között, de ő még a 10001 éves hülyeségeit szajkózza (0 infó tudással), akkor sajnos születnek elég nagy hülyeségek. Mivel ő a döntéshozó, ő vállalja a felelősséget, meg minden, plusz a 20 körös magyarázat sem ért semmit, akkor ráhagyod. Persze ez a legmodernebb technológiákkal lehetséges, hisz a legtöbb ingyenes, vagy úgy is van rá licenc.

Mellette vannak azok a "szakemberek" akik a döntéshozók mellett "tanácsadók", na akkor jönnek a problémák. Amikor szintén alacsony tudással ők hoznak meg fontos döntéseket.

Én találkoztam az általad említett "selejtekkel", inkább csak lusták voltak tanulni és apuci beprotestálta őket valami mondvacsinált pozícióba. Viszont vannak elég sokan akik valóban jó szakemberek még a közszférában is. Több volt kollégám dolgozott banki szektorban, páran mentek is tovább oda.

Itt most nem a 8 általánost végzett, eldugott falusi rendszergazda, takarító, karbantartó, mindenes is emberekről beszéltem. Hanem azokról akik valóban szoftverfejlesztők, de üzemeltetőkből is szerencsére a jobbik fajtával találkoztam.

máj. 31. 12:51
 13/26 anonim ***** válasza:
0%

"Elég nagy hülyeségeket beszélsz remélem tudod."

Inkább te, mert elég gyorsan önellentmondásba kerültél magaddal.

Szóval azért vannak, hogy ne legyen tényleg komoly fejlesztői munka, csak ellébecoljanak: "ha jó helyen vagy, akkor kényelmes nyugisabb a meló, nincs hajtás 1000-el, vagy csak ritkábban"

Majd sikerült azt állítani, ami ennek ellentéte, hogy: "TÉNYLEG fejlesztőként, nem himi-humi mondva csinált pozícióban"

Most akkor döntsd el, hogy mit hazudsz, mert a kettő együtt nem megy.

"hanem mert amikor a 80 éves döntéshozónak nem tudod elmagyarázni"

Ha nem tudod elmagyarázni, akkor az a fejlesztő inkompetenciája, vagyis az az általad nagyon jónak tartott fejlesztő egy medior szintet se hoz, mert medior szinten azért már tudnak technológiák mellett érvelni az emberek.

"ő még a 10001 éves hülyeségeit szajkózza (0 infó tudással)"

Itt még azt is beismerted, hogy szakmailag rosszabb a színvonal. Szép munka. Kösz, hogy igazat adtál nekünk.

"Mivel ő a döntéshozó, ő vállalja a felelősséget, meg minden, plusz a 20 körös magyarázat sem ért semmit, akkor ráhagyod"

Ha tényleg szakmailag tartod magadat valamira, akkor ilyenkor mondasz fel, mert nem adod a nevedet a szarhoz.

Itt szintén látszik, hogy bizony nem skilled fejlesztőkről van szó.

"Én találkoztam az általad említett "selejtekkel", inkább csak lusták voltak tanulni és apuci beprotestálta őket valami mondvacsinált pozícióba."

Persze, ezt mindenkire el lehet mondani. A takarító is nagyszerű fejlesztő lenne, ha beletenni 5 ezer órát, hogy nulláról megtanulja a szükséges tudást. Csak "túl lusta" hozzá.

"Több volt kollégám dolgozott banki szektorban, páran mentek is tovább oda."

A banki szektor egyébként pont a másik ilyen lepra hely, ahol gányolás megy nulla tudással.

Én pl. pont ezért hangsúlyoztam ki, hogy IT multikról beszélek, amikor minőségibb munkáról van szó, mert a banki multiknál az IT egy elhanyagolt terület. Persze jól megfizetik, csak ott se feltétlen a szakértelmet.

"Hanem azokról akik valóban szoftverfejlesztők, de üzemeltetőkből is szerencsére a jobbik fajtával találkoztam."

Mi is. Azokról beszéltünk, akik 3-szor buktál a prog 1-et és nulla tudásra felvették őket állami céghez egyetem befejezése előtt és ezért inkább az egyetemet is abbahagyták 2-3 félév után.

(Nem túlzok, személyesen ismerek ilyen embert, aki nulla tudásra kapott állami cégnél melót és kb. semmit nem kell csinálnia, de elmondhatja, hogy "fejlesztő".)

máj. 31. 13:16
 14/26 anonim ***** válasza:
73%

#13:

Szóval neked a kényelmes nyugis munka azt jelenti, hogy lébecol valaki, akkor neked a napi 10-12 órás hajtás jár amiból nettó 10-11 órát minimum keményen megfeszülve végig kell dolgoznod.

Ha így nézzük most is munkaidő van, mégis itt irkálsz gyakorin? hogy is van ez?

Én is épp dolgozok mégis tartok szüneteket, mivel kényelmesen melózom, van időm kajálni, néha 1-1 youtube videóra is (ami épp nem szakmai).

Szóval számodra az a fejlesztő amit fentebb írtam, hogy nettó 10-11 órát feszült tempóban végig dolgozik? Az szép :D Én jobb szeretem a nyugis melót amikor egy 10 órás feladatra kapok 10-12-15 órát akár és nem 3 óra alatt legyen kész, "mert kirúgnak".

3 taszkot csináltam meg most félóra alatt és most fagyit eszek és itt írok neked, mrt megtehetem. Igaz már nem állami szférában vagyok.

Na jó a további hülyeségeidet el sem olvasom, mert látszik fel sem fogod miről pofázok, látszik, hogy te nem is a szakmában dolgozol, gondolom te vagy az az idióta "deplhipapa" akit itt szidnak sokan :D bocs de hülyékre ennyi időm volt, a további hülyeségeidet ignorálom, csá töki.

máj. 31. 13:59
 15/26 anonim ***** válasza:
0%

"Szóval neked a kényelmes nyugis munka azt jelenti, hogy lébecol valaki, akkor neked a napi 10-12 órás hajtás jár amiból nettó 10-11 órát minimum keményen megfeszülve végig kell dolgoznod."

Kezdem érteni, hogy mi a problémád. Multiban jellemzően sprintekben dolgozunk, ahol határidőre kell végezni egy adott fejlesztéssel, teljesen rugalmas időbeosztással. Na most ami nekem 2 óra alatt meg van az neked a gyenge képességednek köszönhetően 12 óra kemény munkát jelent.

Hozzáteszem, hogy eddig én csak és kizárólag multiban dolgoztam, a jelenlegi br 2,2 milliós fizetésemért sem szakadok meg, az effektív munkavégzésem nagyjából átlag napi 4-5 óra munkában realizálódik, viszont annyi a különbség az állami szférához képest, hogy nem review nélküli 20 éve elavult, biztonsági résekkel tűzdelt legacy összeokádott fost kell kalapálnom, hanem modern tech-stacken, cloudifikált környezetben, megfelelő review-vel és szabályozott módon történik a fejlesztés ahol nem csak az a szempont, hogy működjön, hanem jól karbantartható, könnyen átlátható, jól strukturált és dokumentált kód kerüljön ki éles környezetbe, miután teszt környezetben megfelelő módon lett tesztelve.

máj. 31. 14:08
 16/26 anonim ***** válasza:
73%
Ja, hogy neked a bruttó 2.2 millióra (gondolom havi fizud) van ekkora arcod beosztottként. Nincs is több kérdésem. :D Persze van akinek ez is sok.
máj. 31. 14:17
 17/26 anonim ***** válasza:
0%

"Szóval neked a kényelmes nyugis munka azt jelenti, hogy lébecol valaki"

Nem, csak te pont úgy adtad elő, hogy az állami miben jobb, mint a versenyszféra. Ami mellé még hozzá csaptad, hogy azok az emberek mellette vállalkozásukon dolgoznak.

Ezt kontextusban úgy lehet értelmezni, hogy akkor kapnak 1 órányi feladatot és utána mondjuk dolgoznak 8 órát a vállalkozásukban, vagyis 9 óra alatt letudják a két "40 órás" melót.

Vagyis igen, lébecolnak ezek az emberek, ha kedvük van, mert nincs munka. Ez következik az érvedből.

Az ami nekem kényelem, az pont hogy nincs meg állami szektorban, mivel egy multi sokkal jobb juttatásokat szokott adni. Pl. az állami cégnél dolgozó haveromnak mindennap be kell mennie a melóba, mert nincs HO. Én meg itthonról dolgozhatok.

Szintén kényelemhez tartozik, hogy még ha van is munkám, akkor is leléphetek délben moziba és utána délután, este dolgozhatok tovább.

Ezeket hívjuk kényelemnek.

"Ha így nézzük most is munkaidő van, mégis itt irkálsz gyakorin? hogy is van ez?"

Úgy hogy pl. ez a kényelem, hogy beoszthatom az időmet és nem kell vigyázzban ülnöm 8-tól 5-ig egy rothadó állami cég irodájában, ahogy pl. a haveromnak kell.

"Én is épp dolgozok mégis tartok szüneteket, mivel kényelmesen melózom, van időm kajálni, néha 1-1 youtube videóra is"

Ha erre gondoltál korábban kényelem alatt, akkor ez miért is volt érv az állami cégek mellett?

Mert láthatóan nem állami cégnél is ez van. Vagyis akkor hazudtál?

Nézd, láthatóan nem vagy túl intelligens. Érvelni sem sikerült önellentmondás nélkül. Innentől kezdve nagyon nehéz elhinni, hogy szakmailag nem vagy egy rakás szar.

"3 taszkot csináltam meg most félóra alatt és most fagyit eszek és itt írok neked, mrt megtehetem. Igaz már nem állami szférában vagyok."

Szóval a korábbi érved az állami szektor mellett hazugság volt.

Köszönöm, hogy beismerted, hogy gerinctelen magatartást tanúsítottál.

"mert látszik fel sem fogod miről pofázok"

Tekintve, hogy töröd a magyart és az érveléssel sem vagy tisztában, ami középiskolás tananyag. Jah, bocs, hogy hülye vagy hozzám.

"látszik, hogy te nem is a szakmában dolgozol, gondolom te vagy az az idióta "deplhipapa" akit itt szidnak sokan"

Egyrészt, nem, nem én vagyok. Pl. azt se vetted észre, hogy két emberrel vitázol és két ember tart téged egy idiótának.

Másrészt, a világ egy vezető IT cégénél vagyok mérnök. Csak hogy tisztázzuk, hogy mennyire nem dolgozom a szakmában. :)

"bocs de hülyékre ennyi időm volt"

Gondolom ezért nem képezted soha magadat, mert hülyékre, pl. magadra, nincs időd. :)

máj. 31. 14:32
 18/26 anonim ***** válasza:
0%

"Ja, hogy neked a bruttó 2.2 millióra (gondolom havi fizud) van ekkora arcod beosztottként. Nincs is több kérdésem. :D Persze van akinek ez is sok."

Uhh, ez itt lett nagyon szánalmas. Kiderült, hogy szakmailag egy nulla vagy és a másik kommentelő fizetése alapján akarod legitimálni a hozzá nem értésed.

Rád férne egy pszichológus, ha ennyire kisebbségi komplexusod van.

máj. 31. 14:35
 19/26 anonim ***** válasza:
73%

Becsatlakozok ebben a vitába. :)

"kkv-hoz és állami szférába csak a tehetségtelen, selejt emberek mennek dolgozni az IT szektorban akiknek a tudása nem éri el azt a szintet hogy normális helyen dolgozzanak." - #11

Ezzel nem értek egyet. Nem egy elég jó szakembert láttam átvándorolni Multi-s világból KKV-s világba vagy projekt központú csapatba. Volt köztük fejlesző, de már Manager szintet is megütő "Head of" kaliberű ember. Sok dologtól függ egy ilyen váltás. Tehát, hogy valaki KKV-ban dolgozik, lehet hogy sokkal többet látott mint te.

"ha jó helyen vagy, akkor kényelmes nyugisabb a meló, nincs hajtás 1000-el" - #12

Ezzel se értek egyet. Nem szabadna a helynek toxikusnak lennie, továbbá ha toxikus, akkor eleve nem jó. Akkor menni kell. Tehát az a döntés, hogy lenyeled a hely milyenségét, az hiba. Te fogod meglátni a kárát.

Továbbá ott érdemes létezni, ahol tudsz fejlődni. "Ha te vagy a legokosabb a szobában, akkor rossz szobában vagy."

Persze, az egy mások dolog, hogy mennyi nyomás van a csapaton. De egy jó projekt menedzselés ezt feltudja oldani, hogy "nyugiban" tudj dolgozni. De, aki maga ellensége szeret lenni, annak egészségére. :)

"Ha tényleg szakmailag tartod magadat valamira, akkor ilyenkor mondasz fel, mert nem adod a nevedet a szarhoz." - #13

Ezzel se értek egyet. Az, hogy valamit annak tartasz, nem minden esetben az. Csak nem értetted meg a döntés hátterét. Persze, aki nem ért az informatikához, az abban fog bízni, amit ismer, mert ismeri a költségét és hatását. Egy új technológiában nem fog megbízni, mert: a) nem ismeri a bekerülési költségét, b) munkafolyamathoz hozzájárulását, c) hosszútávú megtérülését, stb... Ezeket el kell neki magyarázni, az ő nyelvén.

Régebben én is mindent Microservice-el akartam megvalósítani, mert "menő" technológia. De vannak olyan projektek vagy fázisok, ahol ez combon lövés. Minden technológiának és módszertannak meg van a maga leghatékonyabb helye.

Kénytelen vagy SOAP-ot használni, ha olyan szolgáltatást kell használni, ami csak SOAP-al tud kommunikálni, holott te REST-et részesíted előnybe. De azt a terméket nem fogják neked REST-esíteni.

#16, a #15-es más ember, mint akivel eddig vitatkoztál. (3 pipás míg a másik 3.5 pipás)

Én inkább a #14/#12-esel értek egyet.

Én személy szerint belefáradtam a Multik bürokratikus rendszerébe. Így inkább átpártoltam a KKV szektorhoz, és hogy őszinte legyek jobb nekem.

- Kötetlen munkarend (akkor dolgozok, amikor akarok)

- "Csak legyen kész a feladat" felfogás, így azt se nézik, hogy mennyire töltöm ki a 8 órát.

- Teljes remote. Eddig félév alatt 2x voltam az irodában. Az is összesen 10óra volt. Abból egy munkavállalói szerződés kötés.

- Mindezt 2.4M-ért, hogy kontextust adjak az egésznek. Feladat köröm pedig változó attól függ, de: Software Architect a fő irányom, de inkább BackEnd vonalon mozgok.

máj. 31. 15:07
 20/26 anonim ***** válasza:
28%

#19:

#12 vagyok.

Nem nevezném vitának, amikor fel sem fogja a másik mit írok és csak fröcsögi a hülyeséget, bár szerencsére nem tudnak a hülyék ideget verni belém :D

"Nem szabadna a helynek toxikusnak lennie, továbbá ha toxikus, akkor eleve nem jó. Akkor menni kell."

Sajnos sok hely alapjáraton tök jó hangulatú, csak van amikor 1-1 hülye főnök, vagy kolléga miatt toxikus lesz. Továbbá a nyomás sem mind1, van ahol csak szezonális a dolog. Én is találkoztam olyannal, hogy kritikus hiba miatt "dobj el mindent" parancs jött.

"Egy új technológiában nem fog megbízni"

A legszebb az volt amikor naprakész modern technológiát használtunk és olyan régi elavult elveket kellett (volna) belevinni amik a fénykorukban sem hiszem, hogy jó választásnak bizonyultak.

Plusz sokszor nem is technológiai kérdésekben volt hülyeség amit kértek, hanem felhasználói szemszögből kényelmetlen volt. Nem én döntöttem akkor és igen sajnos olyan rossz felhasználói élményt kellett "biztosítani", mert ez volt az igény.

A SOAP-os hívásokat én is imádtam :D alapjáraton, amúgy nincs vele bajom, de egy vadiúj projektnél amikor úgy kezdték, hogy SOAP Service-t kell tervezni hát...

máj. 31. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!