Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Való-e nekem a programozói...

Való-e nekem a programozói karrier, ha több állásomból rúgtak már ki a szakmából?

Figyelt kérdés
És valószínűleg most is ez következik.

2024. jan. 27. 22:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
88%

Kicsit nekem fura ez az egész. Csak úgy nem szoktak kirúgni embereket, persze lehetnek leépítések ahol bárkit elküldhetnek, de ha ez már a 2.-3. hely ahol ez megtörtént ott már elég erős a gyanúm hogy veled van a gond.

A képesség fontos, de a legtöbb esetben nem emiatt szoktak megválni emberektől. (Hacsak nem valami nagy gond van).

Ha nem tudsz magadtól dolgozni és döntéseket hozni vagy kommunikációval/csapatmunkával vannak gondok az sokkal inkább ehhez vezet.

A mentorálásról: Én nem programtervezői msc vel indultam, a szakomnak egy része volt csak programozás, munkahelyemen ettől függetlenül 1 év után simán nagyobb projektekben vettem részt minimális külső segítséggel.

Mentorálás lehet jó, de elvileg több év tapasztalat után senki sem fog babusgatni, neked kell utánnamenned és megtanulnod a dolgokat. Ugyanez a specifikációkkal, nem ritka hogy nincs pontos specifikáció csak cél van megadva, ez van. Vagy utánnakérdezel hogy mit akarnak, vagy kitalálod és megvalósítod. Megint csak senki nem fog babusgatni neked kell utánna menned a dolognak ha nincs meg a csapatstruktúra ami ezt elintézi helyetted.

Azt pedig tudnink kéne hogy mi volt az elbocsájtásaid oka, csak úgy ok nélkül nem fognak elküldeni.(meg törvény szerint se tehetik meg)

2024. jan. 28. 12:28
 12/15 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem sem biztos, hogy a szakmai tudással lehet a nagy gond, inkább a szoft szkillekkel. Olyasvalakiket szoktak elküldeni, akik nem elég proaktívak és nem tudnak elég önállóan dolgozni.

A mentorkodás jó lenne mindenhol, de általában nincs rá idő, és a magasabb szenioritású fejlesztőknek is meg szokott lenni a maguk baja, ezért egyszerűen nem érnek rá a juniorokkal foglalkozni. Igaz ez általában úgy is, ha azt látod, hogy amúgy mintha egész nap lábat lógatnának. (A szoftverfejlesztés még jó speci mellett is kreatív munka, ezért elég fontos a rekreáció. Ha az elmarad, az rövid távon lehet, hogy jól néz ki, de hosszú távon kiégéshez vezet.)

Viszont: a Gyakorikérdéseken nem fogjuk tudni megmondani neked a tutit, hogy mi lehet konkrétan a gond veled, ha van.

Ha hatékonyabb akarsz lenni, akkor gyakorlás. A proaktivitás hozzáállás kérdése, a kommunikáció szintén. Ritkán szoktak róla beszélni, de nagyon fontos szoft szkill a szakmai alázat.

2024. jan. 29. 13:02
 13/15 anonim ***** válasza:
77%

Nem való mindenkinek az alkalmazotti lét, főleg nem a szoftverfejlesztői. A legtöbb helyen durvák az elvárások, ami egy kevésbé pörgős embernek egyáltalán nem való. Viszont van jópár olyan webfejlesztő cég, ahol nem kell kilóra gyártani a kódot, és senki nem tapos a földbe, ha nem másfél óra alatt fejleszted le azt, amit amúgy emberi tempóban egy nap lenne.

Illetőleg érdemes lehet elkezdeni hobbi projekteket, vagy olyasmiket, amiket mondjuk ingyen közzé tudsz tenni. Adott esetben kiteszel a weboldaladra egy "donate" gombot, és akinek tetszik a programod, támogathat. Nyilván nem ebből fogsz összekanalazni másfél millás havi bevételeket (legalábbis az első jópár évben), de mondjuk egy kényelmesebb állás mellett szárnypróbálgatásoknak jó.

Aztán ha nagyon jól megy, akkor meg elmehetsz egyéni vállalkozónak. Én is most ezt az utat kezdtem el járni.

#10 "rengeteg online poszt volt, hogy a kolléga semmit sem csinál, netflixet néz egésznap még sem akarják kirugni"

Azért én ezeket fenntartásokkal kezelném. Tapasztalat. Nem szabad mindent elhinni. :-)

2024. jan. 29. 22:19
 14/15 anonim válasza:
2024. ápr. 11. 12:06
 15/15 anonim ***** válasza:
0%
Bár én nem programozó vagyok, nekem 10 év alatt 15 munkahelyem volt és van kb. 3 év bedolgozott időm amióta leérettségiztem.
2024. máj. 23. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!