Érdemes nulla tudással megtanulni linuxt használni?
Én nem "windowsos" vagyok, hanem számítógép használó.
Annyira biztos ismerem, a linuxot, mint te. De ha mondjuk tévednék, az sem vonna le semmit az állításaim igazságtartalmából.
Rólad ugyanakkor messziről világít, hogy egy megbokrosodott linux fan vagy.
A valóság meg, az elmondottakhoz fűzve még az, hogy igenis ti hazudoztok a windowsról és persze a linuxról is, csak ellenkező előjellel. Magasztaljátok azt a trágyahegyet (X11), amire, többnyire dacból, rászoktattátok saját magatokat, a windowst meg a porba alázzátok. Még saját magatokat is kábítjátok.
23-as.
Ha szerinted én Linux fan vagyok akkor nem láttál még igazi Linux fan-t. Én képes lennék visszamenni a windows-ra ha akarnák. De köszönöm nem kell kötelező Microsoft fiók. Köszönöm de nem akarok megint vírusoktól félni. Köszönöm de nem kell az erőszakos, de akkor is frissiteni fogsz hozzáállás. Ja, és nem is tudom mit fog frissiteni. Én csak megszeretem a Linux-ot. Arról nem tehetek hogy ha kiprobáltad és ez nem úgy müködik mint egy windows és ezért most neked nem jó. Ez nem a Linux hibája.
Kérdező. Nyugodtan kezdjél neki a Linux megtanulásának. Viszont nem árt ha nem ingyen windows-t keresel a Linux-ba. Ez egy teljesen más rendszer. Gyakorlatilag újra megtanulsz számítógépet használni egy másik rendszerrel.
Nincs ezen mit tanulni ha olyat fogsz használni ami otthoni desktop használatra konfiguráltak.
PL Kde plasma, Mint cinnamon ami nagyon sok beállítási lehetőséget biztosít ezért e kettő valamelyikét ajánlom. Ha nagyon gyenge a géped akkor Linux mint xubuntu.
Nem szúrom be a komplett hozzászólásodat, de azt kell mondjam, hogy egyetértek az észrevételeddel, de!
A nagyobb disztribútorok az ajánlott (alapértelmezett) desktopjukon ezeket többnyire javítják. Ami annyit jelent hogy a hivatalos repoból elérhető és nem a 3rd közösségi repókban megtalálható szoftvereket a disztribútor debuggolja.
Ezért van az, hogy pl openSuSE-t KDE-vel kell inkább használni, Mintet meg elsősorban Cinnamonnal, vagy Xfce-vel vagy Mate-tel. Tehát azt pont nem kdevel javasolt, míg openSuSE-t meg Cinnamonnal nem igazán.
Köszönöm a hsz-t. Örülök, hogy osztod a megállapításaimat. Amit mondasz, azzal is maradéktalanul egyetértek. Én pl. mivel öreg pingvinnek számítok, Slackware disztrót + Blackbox-ot használok, már amikor a linux-ot grafikus felületen használom, mert az ilyen esemény, bizony, már jó ideje elég ritka.
A gond az elmondottakkal kapcsolatban ott van, hogy a null kilométeres linuxosok a legritkább esetben sem tudják, hogy a saját igényük szerint mihez, milyen disztróhoz kellene nyúlniuk. Na de, honnan is tudnák? Nincs tapasztalatuk.
Ezen túl, a linuxnak vannak még sebezhető pontjai, mint az ezer féle csomagkezelés, a dependency-k körüli anomáliák, a rendszer adminisztráció összetettsége, körülményessége, stb.
Itt, ezeknél a folyamatoknál sarkosodik ki a linux (mint unix klón) valódi jelleme, elsődleges profilja, a szerver irányultság. PC-ket használunk. Otthon, apunak nem igazán kell több tudás a user management-hez (ha egyáltalán kell), mint amit a windows ma nyújtani képes. A dll hell is felszámolódott windózer fronton. Viszont, linux esetében ki kiváncsi az x program által megkövetelt dependency-k, egyéb, újabb függőségi igényeire, azok levadászására, stb?
Azt is meg kell említenem, hogy sajnos a linuxos community-t is megfertőzte a parvak. Ennek egyik már régi, de markáns, eklatáns példája a compiz. De ha csak ez lenne.
Na meg, bár már rég óta létezik a Wine, de azért még ezzel együtt is számos komfortos, kiforrott, win alá (és csak win alá) perfektül lefejlesztett programról kell lemondania annak, aki úgy dönt, hogy végleg becsukja az ablaxot és abszolútista/mazochista/nihilista/perfekcionista/wannabe_nerd, real_nerd vagy bármi egyébséges módon linuxra nyergel át.
Én örülök a linux létezésének, mert tartom, hogy úgy szép a világ, ha szines. Aki akarja, az használja, aktívan/passzívan támogassa a linuxos közösséget, mert rájuk fér és meg is érdemlik, de azt kérem, sőt, elvárom (és ezt most nem is neked írom), hogy az én döntéseimet is tartsák a hardcore linux fanok** tiszteletben és engedjék meg, hogy a választás jogán túl, azt is megtehessem, hogy ezzel kapcsolatos szempontjaimat az övék mellett vagy ellen, én is felvonultathassam.
** - Mi ujság, Uram? Napi több száz kilométert autózik, de unja már a suzuki swiftet? Akkor magának erre a fasza kis traktorra van szüksége, nézze csak! Van ám benne légkondi is! Na és, utána köthet bármit. Ekét, kapát, talajlazítót, ... Most hova rohan?
29
A slackware-ben tudtommal nincs package manager. Más package managerek, pl. pacman, apt, lekezelik automatikusan a függőségeket, nem kell rájuk vadászni. Így már értem én is a hozzászólásodat: egy régi disztrót használsz egy nagyon nem mainstream felülettel. A kezdőbarát disztróknál, pl. Mint, nem nagyon fogsz találkozni depency-kel (kivéve, ha belenyúlkálsz az apt forrásokba), a felület is egységes, de ez igaz a legtöbb hasonló célközönségre. A slackware az pont nem desktop elsősorban, ha csak azt használsz, akkor nem csoda, hogy úgy gondolod a linux nem való desktopra, de a linux az nem csak a slackware.
A wine meg a legtöbb dolgot jól futtatja, az elsődleges probléma ma már az anticheat, és ritkább esetben a nagyon specifikus implementáció (pl. adobe cuccok). Viszont az is igaz, hogy kb. mindennek van alternatívája, ami adott esetben még jobb is lehet, mint a mainstream - pl. LibreOffice, még windowson is sokan használ MS office helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!