Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Matek nélkül tényleg nem megy?

Matek nélkül tényleg nem megy?

Figyelt kérdés
Azt hallottam, hogy akinek a matek nehézséget okoz, az ne akarjon programozó lenni. Meg hogy aki nem jó matekból az eleve csak rossz kódot tud írni. Ez engem elkeserít mert programozónak készülök, de a matek az nem a kedvencem. Mi igaz ebből az egészből?
2023. okt. 29. 12:25
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
17%
Majd jönnek az okosak, hogy persze hogy nem kell. DE KELL! 10-es, 16-os számrendszerben illik fejben oda-vissza számolni, a legegyszerűbb geometriai feladatokhoz kellenek a szögfüggvények, meg kell érteni a ciklusokat, amelyek számhalmazok, vagyis akinek alap gondjai vannak a matekkal, annak nagyon nehéz lesz.
2023. okt. 29. 12:30
 2/26 anonim ***** válasza:
82%

Attól nagyban függ, hogy mit kell programozni. Ha pl valamilyen frontendet csinálsz, akkor általában nagyjából semmi matek nem kell az alapműveleteken kívül. Ha pl. játékprogramozó lennél, akkor kell sokféle, geometia, mátrixok, stb.

Ezen felül a konkrét feladattól is függ, ha pl valamilyen jel feldolgozást kell csinálni, oda is kell sok matek. Mesterséges inteligenciához is, stb.

2023. okt. 29. 12:48
 3/26 A kérdező kommentje:
köszi sracok. Ez most totál kiütött. :(
2023. okt. 29. 13:23
 4/26 anonim ***** válasza:
14%
Csak egy példa: ki akarsz tenni egy piros feliratot a képernyőre. Azt nem irhatod be hogy legyen piros, helyette az RGB kódja kell 16-os számrendszerben. Ez így néz ki $ff0000. Vagyis a legegyszerűbb megjelenítéshez is kell matek, számrendszerek ismerete, ide-oda váltás, alap logikai műveletek (és, vagy, kizáró vagy). És ezzel még csak igen felülről súroltuk a kérdést.
2023. okt. 29. 13:29
 5/26 anonim ***** válasza:
89%
Én ott kezdeném hogy nem biztos hogy nem értesz a matekhoz, simán lehet hogy csak rossz volt a matek tanárod. Szakközepben hármast alig tudtam összekaparni matekból, azt hittem hogy hülye vagyok hozzá, utána elmentem egy OKJ-s elektronikai műszerész képzésre és úgy hogy láttam a matek gyakorlati hasznát azon kaptam magam hogy ami logikátlan hülyeségnek tűnt évekkel korábban az teljesen magától értetődő és rengeteg területen hasznos.
2023. okt. 29. 13:32
 6/26 anonim ***** válasza:
53%

A programozáshoz és a szoftverfejlesztő munkakörhöz az egyik legfontosabb skill a logikus gondolkozásmód. Aki azt írja hogy nem kell matek annak igen beszűkült a gondolkozásmódja. Nem arról van szó hogy programozóként matematikai tételeket kell bizonyítanod papíron vagy fejben kellene deriválni pusztán ha nehézséget okoz a matematika világának a megértése akkor vélhetően nem vagy birtokában annak a logikai készségnek ami viszont NÉLKÜLÖZHETETLEN ahhoz hogy JÓ programozó legyél.

Programozási nyelv (szintaktikájának) az ismeretével van esélyed elhelyezkedni kisebb / gyengébb színvonalú cégnél, de ha gondok vannak a logikus gondolkozással / algoritmizálási készséggel akkor valóban nem lesz belőled egy top programozó aki vállalati környezetben optimalizációs feladatokat hajt végre.

2023. okt. 29. 13:58
 7/26 anonim ***** válasza:
59%

Full stack fejlesztő vagyok. Soha sem használtam matekot. Az meg, hogy a rendszereket hogy látom át, semmi köze nincs a matekhoz.

Ettől függetlenül végeztem mérnökinfós bsc-t, ahol rengeteg matekot tanítottak és egy picit fizikát. Pár ismerősöm van csak, akik olyan irányba mentek, ahol tényleg használják az ott tanultakat.

Ahhoz nem kell matek, hogy be kell kötnöm a gombot, aztán a backenden csinál valamit. Akkor sem kell ha komlexebb dolgot tervezek architekturálisan. Fizetésben meg többet kapok, mint az ismerősök, akik matekos dolgokkal foglalkoznak.

2023. okt. 29. 14:23
 8/26 anonim ***** válasza:
11%

7

Nem csak frontend, backend meg fullstack fejlesztő van. Eleve a programozás az egy eszköz, nem csak szoftverfejlesztésre lehet használni, pl. big data az egy jó példa erre.

2023. okt. 29. 14:28
 9/26 anonim ***** válasza:
71%

8# A kérdés az volt, hogy lehet-e matek nélkül programozni. A válasz az, hogy lehet, mert rengeteg terület van, ahol abszolút nulla matek kell.

Ide felhoztam egy példát.

Nem értem a fennakadást.

2023. okt. 29. 14:52
 10/26 anonim ***** válasza:
5%

9

Most még vannak ilyen munkakörök, de 10 év múlva is lesznek, amikor az MI sokkal fejlettebb lesz, mint most?

2023. okt. 29. 15:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!