Miért mondják,hogy nem kell már több programozó?
Több helyen olvasom,hogy sok már az IT-s szakember, főleg fejlesztő.
Most ránéztem Magyarországon pl ELTE-re felvett hallgatók száma 500+, akkor kb országos szinten felvettek mérnöki infóval együtt 1500 diákot, ennek kb 20-30% ha jó eséllyel elvégzi a szakot, és onnan se mindenki fejlesztés felé megy.
Akkor?
"ennek kb 20-30% ha jó eséllyel elvégzi a szakot,"
Mondjuk ez szerintem nem ilyen alacsony. Néztél már BME VIK-es diplomaosztót? Kb 4-5 órás. Elég sok ember van.
Ha a dékánnak lehet hinni, akkor 30% alá csökkentették a kibukók arányát. Tehát 70% elvégzi a BME VIK-es szakokat, ami azért hirhetten nehéz és sokan szivatósnak mondják (szerintem nem az).
" ELTE-re felvett hallgatók száma 500+, akkor kb országos szinten felvettek mérnöki infóval együtt 1500 diákot,"
Ez sem igaz. Csak a BME VIK-en volt 1500 gólya. BMEn ez a legnépesebb kar. Képzeld el, hogy hány egyetemen van proginfó, mérnökinfó, villamosmérnök és gazdinfó képzés. Ezeken a képzéseken nagy részt programozónak mennek az emberek. Persze elég szerteágazó maga az IT, így aki persze nem mindenki megy vállalati szoftvereket programozni, az csak egy kis szegmens. Tipikusan ezt tekitik "programozásnak" azok akik nem értenek az IThoz.
Ezen felül még vannak üzemmérnök brof képzések, ahol már szinten mindenki programozónak akar menni. Ez az államilag támogatott program a bootcampekkel vette fel a versenyt egy olyan gazdasági helyzetben, ahol nagy IT hiány volt.
(Pl.: a BME-nek a Balatonon is van képzési centere, ahol ezt lehet tanulni.)
Meg persze ne csak azt nézzük mennyi képzése forma van, hanem hogy rengeteg nagy egyetem van, amire nem gondoltál. Nem csak az ELTE létezik.
Szerintem a tényleges valamilyen szinten IT szakokhoz kapcsolódó tanulmányokat elkezdő diákok száma többszöröse annak amit leírtál.
..........................................
Ezektől eltekintve rengeteg más szakot végzett emberek is elmennek programozónak. Pl.: Rengeteg gépészmérnök van, akik rájöttek, hogy saját szakmájukban max nettó 600k keresnek majd, de ITban ez akár egyetem utáni kezdő fizetésnek sem irreális, szóval sok gépészmérnök vált. Ha csak a gyakorin végig nézel, biztos találsz jó párat.
Ezen felül kb minden szegmensből özönlenek a váltók.
Ott vannak a bootcampek, amik szerződésbe vannak nagy cégekkel. Pl.: Continental (ha jól tudom) és oda tolják be ezerrel alacsony fizetéssel a váltókat.
Meg persze kevés otthon tanult, önfejlesztő van.
..........................................
Ezeket nézve szerintem rettenetesen sok programozó kerül a piacra most évente. Nem csak itt, külföldön is.
Ezzel csak az a baj, hogy ha telített lesz a szakma (mert 4-5 év mulval a mostani pályakezdőből is senior lesz) és esetleg pár fejlesztést segítő AI eszközzel könnyebb lesz a munka, azaz kevesebb fejlesztő kell majd ugyanannyi munka elvégzésre, akkor nagyon hamar telített lehet a szakma. Az meg ugye azt jelenti, hogy nem keresünk majd többet, mint egy villanyszerelő, ami talán már most is kezd igaz lenni.
#11 Ha megnézzük az idén szeptemberben induló top 15 sláger szakot abban benne van mind a mérnökinformatikus, programtervező informatikus és gazdaságinformatikus szakok.
mérnökinformatikus: 6666 fő
programtervező informatikus: 4918 fő
gazdaságinformatikus: 4620 fő
(Forrás: [link]
Pusztán ezen a 3 szakon idén szeptemberben több mint 16 000 (!) diák kezdi meg a tanulmányait, és ezen kívül még ott vannak a Bprofosok, FOSZKosok, bootcampesek, autodidakta módon tanulók stb...
Enyhén szólva biztos hogy nehéz dolga lesz annak aki a következő években akar junior pozíciót elcsípni, mert évente több ezer (sőt tízezres nagyságrendben) kerülnek ki az oktatási intézményekből a végzettek, nyitott junior pozíció pedig alig van plusz ront a helyzeten hogy az AI toolok fejlődésével pont abba az irányba fog elmozdulni a piac, hogy kevesebb ember is elég lesz több feladatra.
Szerintem az idei év volt a fordulópont, hogy hosszú idő után megtorpant a piac, tavaly még relatíve könnyű volt a junioroknak munkát találni, idén már szenvedés, mert az év elején sok multi bejelentette a hiring freezet így a maradék junior pozíciókra több 100 jelentkezés is érkezett.
Én ennek a folyamatnak egyhamar nem látom a végét, még ha ki is lábalunk a gazdasági recesszióból akkor is több ezer, sőt inkább 15 - 20 ezer nyitott junior pozícióra lenne szükség hogy a következő években végzős IT hallgatók mind kényelmesen el tudjanak helyezkedni. Erre viszont semmi realitást nem látok.
*Javítás: az előző hozzászólásomban benne maradt egy ")" karakter az URL cím végén, helyes link:
"Ha a dékánnak lehet hinni, akkor 30% alá csökkentették a kibukók arányát. "
Nem lehet hinni. Valóban, jelentősen könnyítettek, de azoknak a beiratkozóknak a száma, akik végül le is lediplomáznak, messze nincs meg 70 %, még a 60 sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!