Mit érnek a mostanában nagyon sokat hirdetett programozó tanfolyamok a munkaerő piacon?
#10: van hiány, tapasztalt jó fejlesztőkből.
kezdőkből annyi van, hogy nem lehet még érdemben szelektálni se.
Viszont ahhoz elég, hogy azt hiszik a munkáltatók, hogy ha ennyien vannak, akkor alacsonyabb bér is elég.
Csak azért meg egy értelmes fejlesztő nem fog elmenni, és inkább nyugatra dolgozik, mint én is.
"#10: van hiány, tapasztalt jó fejlesztőkből."
Igen, csak ezt valahogy a tanfolyam reklámokon elfelejtik közölni.
#10-11: "van hiány, tapasztalt jó fejlesztőkből"
Mikor és hogy tanulja meg a szakmát egy kezdő fejlesztő?
"Viszont ahhoz elég, hogy azt hiszik a munkáltatók, hogy ha ennyien vannak, akkor alacsonyabb bér is elég."
Ez sajnos több területen is így van.
13#
Egyetem. Nagyon szeretik szídni az egyetemet, de rengeteg nagyon jó kötelező tantárgy van és persze a szabválokat úgy veszed fel, ahogy akarod érdeklődésednek megfelelően. Meg nálunk volt 2 év után specializáció választás, ahol jobban arra tudtam fókuszálni, ami érdekel.
Egyetem alatt ott a diákmunka, amit elég egyszerű szerezni, mert:
-Olcsó van a munkáltatónak. A bruttó béren felül csak egy 15%-os díjjat kell a diákszövetkezetnek fizetniük.
Tehát nagyon olcsó egy kompetens diákot felvenni és mediort előállítani belőle pár év alatt, úgy hogy mindig picit a piaci értéke alatt tartják a bérét, de ő mivel nem interjúzik máshol, így boldogan veszi, hogy folyamatosan emelnek neki.
-Bármikor kirughatnak vagy fizetetlen szabadságra küldhetnek, ha éppen nincs rád szükségük. Tehát nem nagyon durva rossz döntést hozni, mert nem kell elköteleződniük. Nem fogja az óránként br 2.000 (valós kölség a cégnek 2300 ft) csődbe vinni a céget, ha nem válsz be.
-Kell hallgatói jogviszony, így azért ha nem is sokat, de feltételezhetnek egy minimális rátermettséget vagy alap informatikai tudást, tudva hogy például egy mérnökinformatikus képzésben eljutottál a 5-6. félévig.
Diákmunkákat még most is egyszerű találni. Juniort nem, főleg tapapsztalat nélkül.
Csatlakoznék 2/14-hez, annyival kiegészítve, hogy sok HR-es az utóbbi fél évben (?) eléggé szemtelennek tűnik, nyilván nem függetlenül attól, hogy megborult a kínálat/kereslet arány a "munkaerőpiacon".
Szomorú, hogy épp azok, akiknek munkakörüknél fogva némi empátiával kellene lenniük, néha a minimális emberi tiszteletet nem adják meg.
Jelentkezel egy olyan junior állásra, amire a kiírás szerint egyébként bőven túlkvalifikált vagy, és az a válasz, hogy "sajnos nem a legjobb egyetemen végeztél" (a kompetenciád, az hogy mit tudsz elvégezni, nem számít ezek szerint)... a másik kétszer elhalasztja az 1 héttel előre lefixált interjút, gyakorlatilag az utolsó percben, és ha szóvá teszed, hogy jobb lenne előbb szólni, akkor "persze" durcás lesz... a harmadik megígéri, hogy kiközvetít XY céghez, aztán megnémul és nem válaszol a megkeresésekre stb.
Sokat érnek, hiába fanyalog itt a sok "mérnök egyetemista". Az én ismerősöm középiskolai végzettséggel lett web fejlesztő Ausztriában. 1 évet tanult online, utána nyitott egy webfejlesztő céget magának, amivel 22 ügyfelet szolgált ki, különböző projektmegbízásokkal. Ezután jelentkezett külföldre és meg is kapta a munkát.
Jómagam ezen felbuzdulva váltottam gazdasági szektorból web fejlesztésre. 1 év udemy + saját projektek, utána CodeCool bootcamp 2,5 milláért. Persze mellette ezt függtem 0-24. Rengeteg energiát raktam bele és meg is lett az eredménye. A Siemens-nél dolgozom Németországban 1,6 milla nettóért havonta.
Ne hagyd hogy lehúzzon ez a sok műmájer egyetemista. Semmit sem ér. Semmi értelmeset nem tanulnak, a legtöbbjük programozni sem tud, épp hogy áttolják az egészen. Aztán ezek magyaráznak, hogy hogyan működik a piac meg az álláskeresés. Röhej. Szánalmas az összes. Pont ezért nem talál a nagy részük munkát.
Saját magad 3 év alatt a számítógép előtt ülve, otthon, jobban megtanulsz programozni mint a legtöbb egyetemista (sőt). Ha ez mellé bevágsz egy bootcampet is, az plusz pont, mivel ott megtanulsz csapatban dolgozni (ez az egyetlen érvem van egyébként a bootcampek mellett, ez viszont BRUTÁL fontos érv).
Nem azt mondom, hogy haszontalan az egyetem, mert nem az, de az ott végzettek 90%-a egy semmirevaló. A bootcamp sem ér semmit, ha nem jó a hozzáállásod, egyedül meg anélkül úgy sem tudnál megtanulni programozni, szóval azt hagyjuk is.
Légy eltökélt, csináld, programozz minden nap és meg lesz az eredménye. Méghogy egyetem nélkül esélytelen. Úristen.
#16 Nem nyertél felvételt egy egyetemre sem olyan alacsony pontszámot értél el, ezért van benned ekkora frusztráció?
Látod, meg is mutatkozik a hozzád hasonló végzettség nélküliek alacsony szellemi kapacitása, te magad sem tudod, hogy épp mit állítasz, mert teljesen ellentmondásos az írásod, idézem:
"Ne hagyd hogy lehúzzon ez a sok műmájer egyetemista. Semmit sem ér. Semmi értelmeset nem tanulnak, a legtöbbjük programozni sem tud, épp hogy áttolják az egészen."
2 mondattal később:
"Nem azt mondom, hogy haszontalan az egyetem, mert nem az"
Ilyen agyi kapacitással te is sokra fogod vinni, ha szerencséd van, kifogsz egy olyan munkahelyet, ahol nem kell Szenteste a gyártósor mellett robotolnod, mert másnap reggelre osztanak be 🤣
Üdv: egy bruttó 1,8 milliót kereső, teljes home officeból dolgozó alkalmazott matematikus MSc végzettségű, elit V. kerületi intelligens és művelt Úriember
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!