Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » OOP megy a szemétbe?

OOP megy a szemétbe?

Figyelt kérdés
Az MI kapcsán mostanában történt gyökeres változások arra késztettek, hogy átgondoljam a programozói státusz jelenlegi állapotát és annak jövőbeli szerepét. Arra jutottam, hogy ha a programkód generálás olyan magas szintre jut, mint az várható, akor talán maguk a programozási nyelvek is megváltozhatnak, akár meg is szűnhet a használatuk. Így látom ezt a paradigmák esetében is. Arra vagyok kiváncsi, más hogyan látja ezt? Ugye, az OOP egy emberközeli paradigma, de ami jó az embernek, az nem feltétlenül jó a gépnek. Az viszont tény, hogy az OOP nagyon erőforrásigényes, így valószinűleg ki fogják szorítani más, hatékonyabb paradigmák. Nem?

2023. aug. 2. 17:41
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
12%

Jelterjedési késleltetés (propagation delay).

A biteket tároló cellákat (akár egy, akár több bitmezőt használunk) lényegében mindenképpen két dimenzióban kell elrendeznünk, így a befoglaló négyzet oldala a bitszám (azaz a memóriakapacitás) négyzetgyökével arányos: így ha például a cache kapacitását két nagyságrenddel növeljük, akkor a jelterjedési késleltetés egy nagyságrenddel nő.

2023. aug. 4. 00:39
 22/37 anonim ***** válasza:
78%

Egy darabig még maradnak a legacy kódbázisok, egészen addig, amíg nem éri meg jobban újrairatni ezeket a szoftvereket AI-al.

Hogy ez pontosan mikor következik be, azt nem tudom. Lehet 10 év, 15 év, ki tudja, na nem is lehet erre általános érvénnyel egy dátumot mondani, cége válogatja.

2023. aug. 4. 09:01
 23/37 anonim ***** válasza:
81%
2: Alapvetően az újrafelhasználhatóságra találták ki, hogy ne kelljen 86x megírnod ugyanazt, ha előtted már megírták 2 éve.
2023. aug. 4. 17:19
 24/37 anonim ***** válasza:
7%

23. Ami állítasz, az hülyeség. Az OOP előtt sem kellett megírni ugyanazt 86-szor. Miért is kellett volna?

Az objektum-orientált programozás (röviden OOP) a természetes gondolkodást, cselekvést közelítõ programozási mód, amely a programozási nyelvek tervezésének természetes fejlõdése következtében alakult ki.

2023. aug. 5. 15:25
 25/37 anonim ***** válasza:
22%
24: Az oop (az öröklődéssel) mégis javítja az újrafelhasználhatóságot.
2023. aug. 5. 15:46
 26/37 anonim ***** válasza:
0%

Az öröklődés hogyan javítja az újrafelhasználhatóságot a procedurális paradigmához képest?

2023. aug. 5. 15:50
 27/37 anonim ***** válasza:
15%
26: Ha szeretnél két állatot, ami abban különbözik, hogy az egyiknek van tolla, akkor felhasználhatod a már leimplementált "állat" osztályod új tulajdonságokkal, anélkül, hogy elkezdenéd írni, hogy "van lába". Biztosan megoldható procedurálisan is, jó kis spagetti kóddal.
2023. aug. 5. 15:58
 28/37 anonim ***** válasza:
50%

De nem én találom ki ezeket.. "Az objektumorientált programozás egyik legfontosabb előnyeként tartjuk számon a kód újrahasznosíthatóságát. "

[link]

2023. aug. 5. 16:01
 29/37 anonim ***** válasza:
25%

Hát ez pont egy nagyon tipikus hibája azoknak a fejlesztőknek, akik azt hiszik, hogy értenek az OOP-hez.

Mert ezzel pont megsérted az LSP-t, mert lesz olyan szemantikai tulajdonsága az ősosztálynak, ami már a leszármazottra nem igaz, és így jól beszopatod magad egy idő után, és ezt vagy spagetti-kóddal leszel kénytelen workaround-olni, vagy majd kb. nulláról újragondolni a project közepén.

Egyébként a C-ben van struct, van pointer, lehet külön file-okba szervezni a kódot, innentől kezdve pontosan ugyanezt meg tudod valósítani ugyanolyan átláthatóan.

2023. aug. 5. 16:15
 30/37 anonim ***** válasza:
22%

Én elhiszem, hogy nem te találod ki, de ettől még nem feltétlenül lesz igaz.

Nem én találtam ki, hogy a gyíkemberek az Echelonnal elmeprogramozzák az embereket, hanem ezernyi weboldalon le van írva, de hiába linkelek be egy tucatot, attól még nem lesz igaz.

Illetve fogalmazzunk pontosan.

Az OOP paradigma IS segíti a kód újrahasználhatóságát, hiszen method-ok vannak ott is, de ezt a részét a procedurális paradigmából vette át, ilyen tekintetben ehhez semmit nem adott hozzá és nem vett el.

2023. aug. 5. 16:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!