Mit tekintesz szakmai fejlődésnek?
Programozói munkakörről van szó (ha esetleg áthelyeznék a kérdést).
Szokták mondogatni, hogy szakmai a szakmai fejlődés nagyon fontos, nehogy beleragadj a cég által használt technológiákba, és így kettétörd a karriered.
Ti mit neveztek szakmai fejlődésnek? Azt, ha egyre nagyobb projekteket tudtok átlátni, megtervezni, időre leszállítani? Vagy ha megismerkedtek mindig egy új keretrendszerrel, protokollal? Vagy ha mindig egy eddig teljesen ismeretlen helyzetbe kerülsz, és fejlődik a probléma megoldó képességed?
Az lenne a legjobb, ha példákat hoznátok.
Mondjuk én kapásból elutasítom az olyan helyeket, ahol kiderül, hogy régi technológiákat használnak és 10-20 éves kódot kell foltozgatni.
Vagy éppen olyan egyedi csak cégen belül használt keretrendszert alkalmaznak, amit ők fejlesztettek, de az is már 10 éve volt.
Fejlődésre példa:
-cég által támogatott kurzusok elvégzése
-Otthon új technológiákkal ismerkedés. Pl.: Ha backendes vagy, akkor elkezdesz otthon React-al szórakozni. Vagy devops, cloud computing téren fejleszted magad. Tehát kicsit kilépsz a komfortzónádból és nem az a célog, hogy egy új terület mestere legyél, hanem legyen perspektívád.
-Saját területeden ha még tudod fejleszted magad. Elég sok dolog, azért nem jön elő 1-1 projecten, ami lehet később sokat segíthet.
(Nálunk is volt olyan probléma, amit elég furcsán oldottak meg, mert nem tudták, hogy létezik rá jobb, kész megoldás.)
Nézzük egy pék példájával, ha egy pék mindig kenyeret süt, akkor hiába süt 20.000 kenyeret, attól még mindig csak kenyér a kenyér...
Ha egyszer mondjuk fánkot kell készítenie, akkor már fejlődésnek lehet nevezni.
Itt most ezt azért írom, mert nem az számít hány projekten dolgozhatok, hanem az, hogy a projekt és projekt között mekkora a különbség.
Nekem a munkahelyemen vannak 10+ éves kódok, de van olyan amit tavaly fejeztünk be (már elavultnak számít) és van amin most dolgozunk.
Nekem van 5-6 10+ éves projektem, utálok rajtuk dolgozni, mert öregek, csúnyák, gányok sokszor.
Az újaknál jön az új tudás, új elméletek, új technológiák. Ezek megismerése, tudás fejhasználása nevezhető szakmai fejlődésnek.
Ja és a tudás megszerzés még nem biztos, hogy szakmai fejlődés. Hiába szerzek ismeretet, ha a gyakorlatban soha semmire nem tudom használni, mert nincs rá lehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!