Az ilyen programozó képzések (pl. Codecool, Progmasters, Green Fox, stb.) hogy viszonyulnak egy "valódi" programozó egyetemi diplomához?
Mennyire piacképesek ezek? Aki egyetemet végzett, az mennyire van előnyben a tanfolyamhoz képest?
Hallottam erről már mindent és annak az ellenkezőjét is. (Nem is számítok rá, hogy itt fog tisztázódni, de kíváncsi vagyok a véleményekre.)
Amúgy gépészmérnök diplomám van, lassan 10 éve vagyok a szakmában, de mostanában nevetségesek a lettek a fizetések. Eddig sem voltak túl magasak, de most, a válság alatt úgy érzékelem, hogy szinte teljesen kimaradtunk a fizetésemelésekből. Ezért akarok váltani. Plusz mindig is érdekelt.
Igaz az, hogy egy ilyen tanfolyam elvégzésével pár év múltán 6-800 nettót, vagy akár 1 millió felett is lehet keresni? Vagy ez csak az egyetemet végzettekre vonatkozik inkább? Mese lenne?
Mi a tapasztalatotok?
#12 Ipari cégek mondjuk ahogy észrevettem szarul fizetnek. Egyik ilyen cég megkeresett még régebben és kiröhögtem a HR est mikor mondta a tól-ig ot.
Ugyan rosszabb most fejlesztői munkát keresni de szerintem akár 50% al jobban lehet keresni ha váltasz.
A jó IT fizu kulcsa hogy merj váltani.
Egyik munkatársam gépészmérnökből lett fejlesztő. Ő udemyzett munka mellett és úgy biztosította be az első fejlesztői állását. Mérnöki diplomákat el szokták általában fogadni mert sokszor megtanítják ott is a programozás alapjait. Első munkát megszerezni azért nem egyszerű de utánna már nek kell küzdeni olyan gondokkal mint amikkel a csak bootcampezősök küzdenek.
Az én megfigyelésem: hosszútávon csak a hozzáállás számít, mert el fognak mosódni azok a határok, amik a képzések között húzódnak.
A képzettséggel azt kell elérd, hogy betedd a lábad az ajtóba, azaz szerezd meg az első állásodat. Az, hogy ezt egyetemmel, vagy bootcamppel érted el, az teljesen mindegy. Úgysem te leszel a húzóereje akkor a csapatnak, számolni fognak azzal, hogy nem te fogod ott megváltani a világot, nem téged fognak felkérni pl. az architektúrális döntések meghozására.
Ha úgy állsz hozzá, hogy a legmagasabb szintű mérnöki munkára törekedsz és folyamatosan utánaolvasol a dolgoknak, azon töröd a fejed, hogy hogyan lehetne még jobban végezni a munkádat, figyelsz arra, hogy a seniorok mit hogyan csinálnak, vagy esetleg szakmai könyveket is elkezdesz olvasni, hogy mélyen is belemerülj egy-egy témába, akkor nagyszerű mérnök lesz belőled attól függetlenül, hogy hol végeztél.
Ha egy idő után arra is rájössz, hogy nem programozó vagy, hanem egy termékfejlesztő, aki embereknek a problémáit oldja meg, akkor élni-halni fognak érted a munkaadók.
"el fognak mosódni azok a határok, amik a képzések között húzódnak."
A tapasztalat ennek ellenkezőjét igazolja.
"A képzettséggel azt kell elérd, hogy betedd a lábad az ajtóba, azaz szerezd meg az első állásodat. Az, hogy ezt egyetemmel, vagy bootcamppel érted el, az teljesen mindegy."
A bootcamp nem ad semmiféle végzettséget. A bootcamp, ha éppen nem egy lehúzó szakkör, akkor is csak egy nagyon szegényes, speciális ismeretanyagot biztosít, ami, erős jóindulattal nézve, egy betanított munkási színvonalat jelent.
Bármilyen magánszervezet, iskola (for profit és non profit) amely valamilyen képzésben érdekelt, megtehetné, hogy akkreditáltatja (államilag elismerteti) magát. Mégsem teszi ezt meg egy egyik sem. Miért? Azért, mert tudják jól, hogy a képzésük színvonala sem tananyag sem szakmaiság tekintetében nem üti meg az elvártat. Sok helyütt olyan figurák oktatnak, szakirányú képzettség híján, akik maguk is oktatásra szorulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!