A Pc számítógépek korszaka, ha nem tévedek, akkor a 4.77 mhz-es órajelű gépekkel kezdődött. A maiakban meg már i5-ös, i7-es, vagy i9-es processzorok is előfordulnak, amik általában 3 gigaherc frekvencián dolgoznak.
Arra lennék kiváncsi, hogy egy korabeli 4.77 sebességű gépnél mennyivel gyorsabb mondjuk egy mai 3 Gherces i5-ös? Kérdeztem erről egy hozzáértő embert, aki azt mondta, hogy régen volt valami lanmar teszt, de az már nem megy a mai gépeken. Akkor, hogy tudnám én ezt kiszámolni?
Egész más a mai processzorok felépítése, nem lehet összehasonlítani. Valószínűleg több ezerszer gyorsabbak, de ez függ a feladattól is, amit végeznek.
2023. máj. 6. 09:54
2/17 A kérdező kommentje:
Azt gondoltam, hogy többezerszer gyorsabbak, de azt nem hiszem, hogy ne lehetne összehasonlítani. Te is összehasonlítottad, amikor azt írtad, hogy valószinűleg tözzezerszer gyorsabbak.
2023. máj. 6. 10:12
3/17 anonim válasza:
Feltételezem, hogy ugyanolyan benchmarkot kellene futtatni mindkét gépen, az elsőn nyilván DOS alatt, a másodikon elvileg van FreeDOS, de nem tudom, mennyire térnek el, és semmilyen benchmark-tesztet nem találtam a régi gépről. Mellesleg ugye a mai processzorok több magosak, de csak egymagos teljesítmény számítana.
2023. máj. 6. 10:23
4/17 A kérdező kommentje:
Azon gondokoztam, hogy lehwetne olyan programot írni mind a kettőre, ami az egész utasításkészletet felhasználja. Vagy egy másik lehetőség, hogy sok feladatot megoldatni ezze is meg azzal is és az időt lehetne mérni, hogy mikorra lesz kész.
2023. máj. 6. 10:27
5/17 anonim válasza:
Erről szól a benchmark, csak ahhoz kellene egy eredeti gép is. Gondolom akinek ilyenje van, csinálhatott róla egy videót, vagy beszámolót, írhatsz neki, és megkérheted, hogy futtasson le egy DOS-os benchmarkot, ha még nem tette, ezután te is futtatsz egy ilyet FreeDOS-on, és összeveted őket, bár lehet, hogy neki is van modern gépe is, és talán már össze is hasonlította őket.
De számold még bele hogy akkoriban még nem volt sse2, mmx stb és rengeteg plusz utasításkészlet a processorokban, illetve a cachelés is változott.
2023. máj. 6. 10:43
7/17 anonim válasza:
#6 Hát ez nagyon nem ilyen egyszerű, mert ilyen alapon egy 10 éves processzor gyorsabb mint egy mostani... és persze nem egy akkori i7 egy új Celeronnal összehasonlítva.
2023. máj. 6. 10:52
8/17 anonim válasza:
7/
ezt írtam én is. #6 vagyok.
2023. máj. 6. 12:15
9/17 anonim válasza:
És nem csak a processzor számít, maga a memória is, a memória kezelés. Amit írtak a cache-elés. Nagyon nem mindegy, hogy milyen programot hasonlítasz össze. Pl. az első XT-kben amit írtál még opcionáls volt a lebegőpontos proci (az ráadásul külső eszköz volt). Ott volt az ISA busz ami egy picit lassabb volt mint a PCI (meg volt egy halom más problémája is). Eleve az egész felépítése más volt. Ez kb. olyan mintha egy talicskát akarnál összehasonlítani egy F1 versenyautóval. Kb. annyi közös bennük, hogy mindkettőnek van kereke...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!