Aki IT területen dolgozik mennyire félti a pozícióját, mennyire tartjátok a szakmai titkaitokat szigorúan?
Itt arra gondolok, hogy mondjuk van egy munkahely, ami aranybánya, alig kell csinálnod valamit és marha jól fizetnek. Nyilván nem fogod senkinek sem elmondani.
De arra is gondolok, hogy ha mondjuk egy új területre mész, teszem azt kimész külföldre egy céghez, és ott is nagyon jó neked, szintén nem fogod elárulni még a saját anyádnak sem, hogy pontosan mit csinálsz és mennyire jó dolgod van, mert gyorsan terjednek a hírek és nehogy esetleg valaki bepróbálkozzon egy erősebb portfólióval.
Én még el sem szoktam mondani tisztán senkinek akivel találkozom, hogy mivel foglalkozom, hanem mindig ködösítek és azt mondom, hogy szétszednek, nagyon bonyolult és nem éri meg csinálni.
Közben az ellenkezője igaz, marha sok pénzt kapok és nem kell csinálnom sokszor szinte semmit.
Mennyire életképes ez a stratégia?
Én nem szoktam titkolózni sem ködösíteni ha rákérdeznek és érdekel valakit. Nyilván céges üzleti titkokról nem beszélek és részletes specifikációt sem adok de attól legkevésbé sem félek hogy valaki beadja a jelentkezést engem pedig kirúgnak emiatt...
Azért olyan tapasztalatot halmoztam fel az évek során hogy (mindenféle beképzeltség nélkül még ha úgy is hangzik) ha valaki ismerősöm el is terjeszti hogy mit és hol csinálok kétlem hogy másnap találnának a helyemre alkalmasabb jelentkezőt nekem pedig távoznom kellene. Én sem szakadok meg a munkában és kifejezetten jól keresek seniorként viszont ahhoz hogy keveset dolgozzak épp annak köszönhető hogy igen mély és széleskörű tudással rendelkezem különböző stackekben és frameworkokban, ami nekem 2 óra az egy juniornak jó esetben 2 nap szóval épp ezért nem tartok a leváltásomtól.
Persze ha nem lenne semmi hozzáadott értékem a céghez és piacképes tudásom és ugyanannyi idő alatt bárki képes lenne elvégezni amit csinálok akkor azért én sem kürtölném világgá, de ezt nehezen tudom elképzelni hogy az ilyen pozikat annyira nagyon túlfizetnék.
Már csak azért sincs értelme a kérdésnek, mert az, hogy milyen a munkád, elsősorban nem a munkahelytől függ, hanem a közvetlen csapatodtól és a feladatkörödtől. Vannak szellempozik, de attól, hogy valaki xy poziban így melegszik épp, nem jelenti azt, hogy az egész cég laza. Illetve nekem is volt egy ritka inkompetens féreg felettesem, pont egy olyan startupnál, aminek nagyon szép eredményei vannak. Szóval egy-egy ilyen buborékban alkotott véleményből fölösleges kiindulni. De egyébként igen, szoktam mesélni másoknak őszintén a munkahelyemről, a saját feladataimról és amennyire rálátásom van, mások munkájáról is. Én egyébként nem fognám fel juttatásnak, ha semmit sem kell munka közben csinálni, mert nagyon sok ilyen pozim volt a pályám elején (azért mentem inkább vissza kutatni, mert rengeteg volt az ismétlődő unalmas szar és a holtidős agyaszalás, nekem fejlődésre és tempós munkavégzésre volt szükségem, komolyabb feladatokat pedig csak kutatóként kaptam).
A titkolás annyi, hogy az üzleti titokra ügyelek, konkrét forráskódokat és a piac által még nem elérhető fejlesztéseket nem vitatok meg külsősökkel.
Az is teljesen irreleváns, hogy ki milyen portfólióval próbálkozik be, ez nem úgy működik, hogy valaki odamegy dumcsikázni és miatta kirúgnak valaki mást, akivel semmi bajuk egyébként, dolgozzon bármennyit. Ha akar majd jön egy másik poziba, az az enyém nem veszélyezteti.
Most neked vagy komoly bajok vannak a toronyban, vagy tényleg teljesen inkompetensen ülsz egy alibi-munkakörben, és esélyed nem lenne más munkahelyen.
Egyébként ezt tényleg el kell magyarázni egy (elméletileg) informatikusnak?
Nem tudom, konkrétan melyik területéről van szó az informatikánakm, de például engem rendszergazdaként nem azért alkalmaznak, hogy napi 8 órán át mindegy, hogy hogyan, csak minél több gépet telepítsek újra, hanem azért, hogy ha valahol valami probléma adódik, akkor legyen, aki azonnal megcsinálja, vagy ha nem lehet, akkor cserélje az adott eszközt. Az informatikusi fizetésben nem pusztán azt fizetik meg, hogy te X időt aktívan dolgoztál, hanem a mögötte álló tudást és kompetenciákat is.
Az állásodat megtartani meg nem úgy kell, hogy próbálod titkolni mindenki elől még a munkahelyed létezését is, hanem úgy, hogy folyamatosan fejleszted magad, és használható munkát végzel. Tudod, attól, hogy te nem hangoztatod, hogy létezik a munkahelyed, attól mások még rá tudnak találni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!