Programozóként mennyi docker, kubernetes ismeret kell?
Itt arra gondolok ha valaki cloudos alkalmazást fejleszt, kontéreziált környezetben, kubernetessel meg AWS-el.
(Nem értek hozzá. Konkrétan egy pozíció leírásból másoltam)
Mennyire fontos neki a docker fájlok ismerete, parancsok tudása meg ilyesmik?
Vagy ilyen esetben a fejlesztő nem fog docker imageket összerakni, meg komolyabb dolgokat készíteni? Tehát csak elindítani kell neki tudni a containereket?
A specifikus cégnél van devops pozíció, így feltételezem fejlesztőnek nem kell 100%ban csinálnia, de mennyire kell pontosan ismerni ezeket a technológiákat?
Elég csak koncepcionálisan ismernem ezeket?
Azaz elég ha veszek egy +20 órás Udemy kurzust, amit végig nézek. Koncepcionáisan megértem a működést, de igazán alkalmazni nem tudom. Viszont az nem is baj, ha csak futtatni kell dolgokat meg időnként megnyitni 1-1 yml fájlt és értelmezni.
Pontosabban C# backend pozícióról van szól.
Hát azt kell tudnod, amit a pozícióban elvárnak. Ez általában le van írva, hogy szeretnék, ha legyen mondjuk x év - jelen esetben - C# tapasztalatod stb.
Ha nem kérik külön, hogy legyen kubernetes tapasztalatod, akkor nem kell, mondjuk ártani nem árt.
Ilyen esetben a pozícióban, legalábbis ha nem kell kifejezetten, de a környezet ilyen, azt írják, hogy "jó ha van", de nem kötelező.
Az inkább arról árulkodik, hogy te milyen fejlesztő vagy. :)
Docker az elég alap és hasznos is valamint könnyű megtanulni. Komolyabb cégeknél ez olyan "alapismeret"-nek számít mint a git verziókezelő ismerete például, szóval nem árt ha az alapokat ismered belőle, de szerintem egy pár órás videósorozatból és 1-2 projektből bőven meg lehet tanulni.
Kubernetes az jóval nagyobb falat, ebből szerintem elég ha csak a koncepciót érted meg. Plusz ezt készség szinten elsajátítani nem olyan egyszerű és backend fejlesztőként normális esetben túl sok dolgod nem is lesz vele, külön szakemberek konfigurálják ezt (DevOps mérnökök általában)
"Az inkább arról árulkodik, hogy te milyen fejlesztő vagy. :)"
Inkább ne szólaltál volna meg, balga-birge. *sóhajt*
Mindentől függetlenül kezdd el tanulni ma délután, hogy legalább az alapfogalmakkal tisztában legyél.
Én data scientist vagyok. Próbálom lepasszolni a docker, cloud services stb. témát a data engineereknek, de van egy erős nyomás, hogy mi is értsünk hozzá. A webfejlesztésben ugyanez van. Az a közkeletű nézet, hogy a backend és full stack fejlesztőknek érteniük kell az infrastruktúrához is.
Köszi a válaszokat!
Hát itt igazából arra gondoltam, hogy maga a fejlesztéshez milyen szintű ismereteket kell tudni?
Nyílván gondolom ha van 10 microservice, mindegyik saját docker image-el bír, azokat futtatni kell tudni, mert tegyük fel olyan microservice-t fejlesztek pont, amit valami csinál más servicekkel.
Meg integrációs tesztírása stb....
Feltételezem egy nagy vállalati rendszerben nem egyesével kell valahonnan letöltenem ezeket az image-eket és dorcker run -al elindítani, előtte docker network create-el networköt létrehozni, hogy tudjanak kommunikálni stb...
Feltételezem ennyire mélyen nem kell ismerni (Ezeket is csak azért tudom, mert közben vettem egy Udemy kurzust és már átrágtam magam a legalapabb dolgokon)
Tehát hogy megy egy ilyen környezetben a fejlesztés? Milyen szinten kell tudni a dolgokat?
Azért akarok erre most ráfeküdni, mert 1,5 hónap mulva kezdek egy új helyen és ott ezzel kell foglalkoznom. A mostani munkahelyen meg már kb semmit sem csinálok.
Muszáj leszel valamennyire érteni hozzá, ha ilyen környezetbe kell fejlesztened a cuccaidat.
De nyilván nem kell feketeövesnek lenni.
8# Köszi, ennyire gondoltam én is, de úgy konkrétabban mi az a tudás ami kell?
Konkrétan mit kell tudnom csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!