Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Így, hogy 6 évvel később...

Így, hogy 6 évvel később kezdtem el programozni tanulni, egész életemen keresztül cipelni fogom ezt a hátrányt?

Figyelt kérdés

Lehetőségem lett volna 6 évvel ezelőtt azt választani, hogy inkább programozni tanuljak meg, de mást választottam. Ha most mégis elkezdem (némi alapok vannak, és jól passzol hozzám), akkor már 30+ leszek, mire teljes értékű munkát betölteni képes fejlesztő lehessek, és ezzel így jó sok évvel lemaradtam ahhoz képest, mint ha azt végeztem volna az egyetemen, vagy egyetem után azt kezdtem volna tanulni.

Ez a pár év tapasztalatbeli, tudásbeli hátrány egész életemen keresztül végigkísér majd a koromhoz viszonyítva, vagy ha a programozó elér egy szintet, afelett már eltűnnek a különbségek az évek számában és jobban előjönnek az egyéb kompetenciák, érdeklődések, ötletek?

Tehát például: két 36 éves fejlesztő közül, az egyik fejlesztő 6, másik 12 év munkatapasztalattal, szinte garantált, hogy a 12 év tapasztalattal rendelkező sokkal jobb szakember, ha amúgy hasonló képességűek?

2023. jan. 23. 18:59
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem lehet igazán belőni emberekről, hogy ki hány éves.

Van aki 20 évesen kopasz és van aki 30 előtt hó fehér hajú. Meg persze olyan is, aki 25 évesen olyan rossz fizikai állapotban van, hogy minimum 35-40-nek nézki.

A kor nem számít annyira, soha senki sem fog kinézni.

Inkább azt nézném, hogy amúgy milyen lehetőségeid vannak és azokhoz képest milyen döntés a programozás.

Meg amúgy ahogy látom minden betanulható pár év alatt és egy bizonyos idő után, már nincs már óriási különbség. Pl.: 1-3 között nagy, de 5-8 között már annyira nem, aztán meg 10 és 13 között kb semmi.

Meg egy idő után elég durván más sebességgel mennek az emberek más más irányba, ez nem olyan letisztázott, hogy ha valakinek X év tapasztalata van, akkor Y szintű tudással rendelkezik. Sokan megállnak a fejlődésben és berögződés, rutinból tartanak fent egy laza munkát.

2023. jan. 23. 19:16
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2023. jan. 23. 19:17
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

"Tehát például: két 36 éves fejlesztő közül, az egyik fejlesztő 6, másik 12 év munkatapasztalattal, szinte garantált, hogy a 12 év tapasztalattal rendelkező sokkal jobb szakember, ha amúgy hasonló képességűek?"

Persze!

Ahogy te is hat év lemaradással vagy ahhoz képest, ahol lehetnél. Mi az, ami nem értehő meg ezen?

2023. jan. 23. 19:43
 4/10 anonim ***** válasza:
Nyilvánvalóan.
2023. jan. 23. 19:53
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

Akkor hadd meséljek!

Én tanárként kezdtem. Minden álmom az volt, hogy középiskolai informatika(-biológia) szakos tanár legyek. Elvégeztem a tanárképzőt, aztán egy év után világossá vált előttem, hogy ez egyáltalán nem nekem való. (És nem a pénz, meg a nehezen kezelhető tanulók miatt.) Azért még 2 évet kihúztam tanárként, de utána már éreztem, hogy muszáj váltani. Rendszergazda lettem. Eredetileg csak 1-2 évre terveztem, mert igazából soha nem vonzott annyira az a pálya, de ennek ellenére úgy alakult, hogy jövő hónapban kezdem a 10. évemet. De egyre inkább azon gondolkozok, hogy valamilyen formában programozónak kellene mennem. Amikor 3 év "késéssel" (sőt, igazából 6, mert a diploma után még 3 év volt, mire munkát kaptam) elkezdtem a rendszergazdai pályát, nem éreztem azt, hogy bármi baj lenne a korommal. Igen, pályakezdő voltam, de semmivel nem volt másabb mintha egyből azzal kezdtem volna. Aztán pár év, és ugyanazon a szinten voltam, mint sok 10+ éve a pályán levő.

Vannak programozó ismerőseim. Olyanok is, akik már több, mint 20 éve a pályán vannak. Azért a szakmai fejlődést nem úgy kell elképzelni, mint egy egyenes arányossági függvényt. Az ember az első pár évben nagyon nagyot fejlődik, aztán ez szépen lelassul. Az, hogy valaki 20, vagy 25 éve van a pályán, már egyáltalán nem releváns. Nem törvényszerű, hogy utóbbi 5 évnyi tudással jobb a másiknál. Már csak azért sem, mert ez a szakma folyamatosan változik, sok dolog van, amit a "nagy öregeknek" is meg kell tanulniuk nulláról. Meg aztán egy szint után már az egyéni képességek számítanak, és nem az idő.

2023. jan. 23. 20:01
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
5. Kár volt.
2023. jan. 23. 20:04
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
45 évesen kezdtem el egyetemre járni, idén végzek, 49 évesen. Már másfél éve dolgozom is az új szakmámban. Még kérdés? :)
2023. jan. 23. 20:14
 8/10 anonim ***** válasza:

Hiába szépítünk, jobb lett volna nyílván egyetemen ezt tanulni majd elhelyezkedni a szakmában. Viszont ez egyáltalán nem számít is ne így tekints erre.

Bármit is csinálsz, 30+ leszel n év múlva. Akkor már nem jobb lenne úgy 30+-nak lenni, hogy programozóként dolgozol? Meg szerintem ennyi idősen már biztos tapasztaltad, hogy egyre csak gyorsabban telik az idő sajnos. Tehát az a pár év ameddig betanulod és juniorként dolgozol gyorsan elfog telni.

Egyébként nehézség az elején érhet, ha csak nem dolgoztál valami mérnöki vagy egyébb szellemileg megterhelőbb pozícióban. Ez nem csak a korod miatt lesz egyébként, sőt inkább a végzettség a probléma, mert ha pl rendszergazdaként filóznál ezen egy infós diplomával, akkor több interjúra jutnál be.

Nem mondom, hogy te fizetésileg a felső határokat elfogod érni, sőt, biztosan nem, de szerintem ez teljesen mindegy, mert medior szinttől kezdve ugyan úgy kiemelkedően keresel majd, pláne itthon:D

Amúgy nagyon fontos lenne tudni a végzettséged és a mostani szakmád, mert rengeteget számít. Ha egy mérnök vagy valami nagy multinál, akkor könnyen találsz munkát és fizetésileg van esélyed a top 20%-ban lenni, de az átlagot szinte biztosan eléred majd. Meg sokan váltanak ilyen reálos poziról programozni, mert sokkal jobban fizet, könnyű megtanulni átlagos szinten egy mérnöknek pl és általában sokkal jobbak a körülmények és fizetésen kívüli juttatások.

Magyarán nem leszel kirívó eset, külföldön pedig egyáltalán nem ritka, hogy sokan váltanak.

2023. jan. 23. 20:45
 9/10 A kérdező kommentje:
Gépészmérnök vagyok egy multinál, és tanultam egy kis programozást az egyetemen is, meg azon kívül is.
2023. jan. 23. 21:05
 10/10 anonim ***** válasza:

"Így, hogy 6 évvel később kezdtem el programozni tanulni, egész életemen keresztül cipelni fogom ezt a hátrányt?"

Nem, bazmeg. Hat évvel előrébb leszel.

2023. jan. 24. 12:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!