Valaki esetleg phyton nyelven segítene beprogramozni?
Ezt:
13. irj programot, amely a véletlenszerű egyjegyű számokból generál egy annyi elemú listát, amennyit a felhasználó megad, majd:
a) Eldönti van-e köztük a 7.
b) Kicseréli a lista 4. és 5. elemét
c) Készit egy új listát, amelyben minden elemhez hozzáfűzi az X, az Y vagy a Z betűk valamelyikét.
Csak ma, csak neked:
from random import randint, choice
szamok = [randint(0,10) for x in range(int(input('Hány számot generáljak? ')))]
print(f"A generált számok: {szamok}")
print("Van 7 a számok között" if 7 in szamok else "Nincs 7 a számok között.")
szamok[3], szamok[4] = szamok[4], szamok[3]
print(f"Kicserélt elemekkel: {szamok}")
ujlista = [str(szam) + choice(['X', 'Y', 'Z']) for szam in szamok]
print(f"Az új lista: {ujlista}")
Tudom, hogy megint én leszek a bunkó megmondóember, de ahhoz nem fogok asszisztálni, hogy még hígabb legyen a szakma.
Ha neked most ez a feladatod, akkor feltételezem, hogy informatika szakra jársz. Gyanítom, most vagy 10.-es technikumban. Ezek azért elég alap feladatok, és tekintve, hogy a 10. osztály még amolyan alapozó év, ha itt elveszíted a fonalat, akkor a következő 2 (3) évben te csak szenvedni fogsz.
Én azt javaslom, vedd elő a füzetedet, és keresd ki benne a listákról, és a véletlenszámgenerálásról készített feljegyzéseidet! Jah, hogy "természetesen" neked sincs füzeted! Mert informatika szakon ugye derogál jegyzetelni. Főleg papír alapon. (Elektronikusan meg képtelen a tanulók 99%-a normálisan jegyzetelni.) Na, látod, itt az eredménye. Most egy tök egyszerű feladatot sem bírsz megoldani, és semmi jegyzeted nincs, amihez fordulhatnál. Ha most megírnám helyetted, annak az lenne az eredménye, hogy még kisebb valószínűséggel állnál neki ezeket megtanulni. Ezzel pedig sem neked nem tennék jót hosszabb távon, sem a szakma egészének.
Természetesen ha tényleg segítséget kérsz, és megmondod, mi az, amit nem értesz, szívesen segítek.
A jövőben pedig javaslom, hogy gyakorolj sokat (ez nem az a szakma, amihez elég az, ha kicsit odafigyelsz órán), vagy ha annyira nem fekszik az informatika, akkor most még nem veszítesz olyan sokat, ha átmész másik szakra. 18-19 évesen már fájóbb lesz 5 kidobott év után másba belekezdeni.
#5 így biztonságosabb
if len(szamok) >= 5:
szamok[3], szamok[4] = szamok[4], szamok[3]
Amúgy kösz, hogy megoldottad. Már kezdtem félni, hogy a kérdezőből programozó lesz és elveszi a munkámat.
4-es vagyok, én is reagálnék a helyzetre.
Ha érdekel a programozás, akkor tanulj meg angolul, és tanulj meg angolul keresni. A fenti programocskát pár egyszerű google kereséssel te is össze tudod ollózni stack overflowról, már amennyiben értelmesen keresel persze (pl. "generating list of one digit random numbers in python" stb.). A profi programozók is a stack overflown lógnak egész nap. Idővel nyilván a legtöbb dolgot megjegyzik, de senki nem úgy született, hogy fejből tolja az egészet.
Azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e megoldani ilyen házi feladat kérdéseket, vagy nem.
Az a pár ember, aki itt normálisan szokott válaszolni (magamat is beleértve), ha megfigyelitek, mindig haladó szerkezeteket, list comprehensiont stb. tesz bele a válaszába. Ha egy teljesen kezdő, aki még a for ciklusnál tart, használni próbálja ezeket a kódokat, akkor utána kell néznie, hogy mi micsoda, különben nagyon be tud égni az iskolában. A kódok megértése is egy tanulási folyamat. (Tegyük hozzá, hogy erős kétségeim vannak, hogy egy átlag informatika tanár tud-e ilyen szinten programozni... vagy neki is kínaiak azok az összetett szerkezetek, amiket innen kap néha.)
Nem hiszem, hogy haladó, érdeklődő emberek ilyen kérdéseket tennének fel, hiszen akit izgat a programozás, az ezeket a feladatokat játszva megoldja. Tehát a (szándékosan túlbonyolított vagy kezdők számára értelmezhetetlenül idiomatikus) kódok elsősorban kezdők számára szólnak.
6. Kösz a reviewt, teljesen igazad van!
Nem kell attól félned, hogy a kérdezőből fejlesztő lesz. Akiben van érdeklődés a programozás iránt, az ezeket izgatottan oldja meg már az óra utáni szünetben saját maga.
Köszönöm szépen a megoldást, és a kritikus válaszokat is! Amúgy gimnazista történelem tagozatos vagyok, csak az infó tanárnál már a programozásnál járunk.
De ha az informatika érdekelne és nem tudnám megoldani az tényleg ciki lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!