Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen backend-re alkalmas...

Milyen backend-re alkalmas nyelveket és keretrendszereket érdemes nagyon tanulni?

Figyelt kérdés

Ha csak backend érdekelne, milyen nyelveket és keretrendszereket érdemes tanulni?

Web-fejlesztésen kívül van "máshol is backend"?

Több mint 20 éve szereztem egy programozói OKJ-t, azóta "elrobogott mellettem a technika".

2023. jan. 3. 10:37
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

15:

"Meg azt amúgy nagyon nem is lehetne, hacsak nem szerver oldalon generált frontendről beszélsz, ami elég ronda és ritka."

De amúgy lehet, csak nem feltétlenül érdemes. Eleve van Java -> JS crosscompiler, és van olyan keretrendszer, pl. a Vaadin ilyen, ami rá épül. Jellemzően persze a Vaadin is inkább nagyvállalati szofverek fejlesztésére jó eszköz, mert nehezebben testre szabható az azzal készült webalkalmazások kinézete. De nem szerver oldalról generálja a frontendet, hanem van egy fontend része, ahol Java-ban kódolsz, amit lefordít JS-re, ami a böngészőben fut.

2023. jan. 3. 22:57
 22/29 anonim ***** válasza:
20. Mármint hogyne érteném, miről beszéltek? :D Nyomon követem a technológia fejlődését akkor is, ha éppen nem vagyok up-to-date egy nyelvben. De azt értem, hogy te arra vagy büszke, hogy megtanultál Javában kódolni. Ügyes kisgyerek vagy. Jelzem, hogy úgy ~20 éve én is megtanultam. ;)
2023. jan. 3. 23:22
 23/29 anonim ***** válasza:

22:

Te írtad, hogy rövid idő után abbahagytad a szenvedést a Java-val, és hogy mennyire jobb volt neked előtte script nyelvvel. Kétséges, hogy akkor komolyan belemélyedtél volna a nyelvbe és a platformba, illetve hogy azóta tényleg figyelnéd a fejlődési útját. Az írásaid alapján képben sem vagy az előnyeivel, csak annyi maradt meg neked, hogy te magad 2004-ben szenvedtél vele.

2023. jan. 4. 09:27
 24/29 anonim ***** válasza:

24. “rövid idő után abbahagytad a szenvedést a Java-val” vs “szenvedtem vele pár évet”

… konkrétan 2004-2010-ig, de még később is fejlesztettem pár modult. Ha ez neked “rövid idő”, akkor legyen. Sehol nem írtam, hogy nem vagyok tisztában az előnyeivel. Azt írtam, hogy számomra alkalmatlan (mivel gépi tanulással foglalkozom stb.), és hogy webfejlesztésre sem ezt javaslom. Nem mondtam, hogy nincsenek előnyei, és azt sem, hogy nem ismerem őket.

Számomra a Java azért volt visszaesés a PHP-hez képest, mert harmadára lassult a fejlesztési időm. Nyilván miután belejöttem a nyelvbe, javult a helyzet, de azért nem ok nélkül léteznek script nyelvek. A Java egy jó nyelv, de számomra nem vonzó sem ő, sem a piaci szegmens, amikben használják. Teljesen más jellegű alkalmazásokat fejlesztek.

2023. jan. 4. 09:36
 25/29 anonim ***** válasza:

25:

Pedig rengeteg webes frontendű nagyvállalati projekt backendje Java és nem véletlenül. Nem is maga a nyelv, hanem a hozzá kapcsolódó keretrendszerek, libraryk miatt.

2023. jan. 4. 09:47
 26/29 anonim ***** válasza:

27. Igen, tudom. Nálunk is. Ettől függetlenül én nem szeretnék dolgozni velük. Szerintem mindenkinek lehet véleménye egy technológiáról, hogy szeret-e vele dolgozni vagy nem.

26-os idiótával (aki más topikban már többször szarrá alázta magát) nem foglalkozom, semmi értelmeset nem tud mondani.

2023. jan. 4. 10:28
 27/29 anonim ***** válasza:
46%

PHP-val a legegyszerűbb kezdeni, a legtöbb webhoszting a PHP-t támogatja.

Ellenben pl. a Java-val, amihez rendszergazdai ismeret szükséges, ha szerverre telepíted, vagy cloud ismeret ha valamelyik cloud szolgáltatót használod.

2023. jan. 4. 16:09
 28/29 anonim ***** válasza:

27:

Egyrészt van Java webhosting is mint szolgáltatás, készen kapsz egy Tomcatet vagy egy full Java EE szervert, nem feltétlenül összetettebb, mint egy php webhosting. Persze PHP esetében valóban sokszor nagyobb a támogatás.

Ugyanakkor kérdező nem írta, hogy saját szakállra csinálna projekteket vagy tanulna, hogy később backend fejlesztő alkalmazottként dolgozzon. Utóbbi esetben irreleváns az egyszerű webhosting, mert nem kell semit sem hostolnia, a tanuláshoz localban futtathatja, amit csinál, ha elhelyezkedik valahol, ott meg a vállalat infrastruktúráját használja.

2023. jan. 4. 22:57
 29/29 A kérdező kommentje:
Tanulnék, milyen környezeteket tudnék letölteni akár Github-ról akár bárhonnan más forrásból, ahol a backend megvalósítást tudnám tanulmányozni?
2023. jan. 5. 16:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!