Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen backend-re alkalmas...

Milyen backend-re alkalmas nyelveket és keretrendszereket érdemes nagyon tanulni?

Figyelt kérdés

Ha csak backend érdekelne, milyen nyelveket és keretrendszereket érdemes tanulni?

Web-fejlesztésen kívül van "máshol is backend"?

Több mint 20 éve szereztem egy programozói OKJ-t, azóta "elrobogott mellettem a technika".

2023. jan. 3. 10:37
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
13%
Lavarelt nagyon sok helyen használnak, de én már PHPt nem tanulnék, az biztos. JAVA vonalon elég elterjedt a Sping/Spring Boot, van egy csomó egyéb lehetőség is Python és Ruby vonalon, de nem tudom, hogy otthon ezek mennyire elterjedtek. Mivel adatelemzés vonalon mozgok, ha most kellene, én scala-t választanék.
2023. jan. 3. 11:21
 2/29 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ.

PHP-t miért nem tanulnál már?

2023. jan. 3. 11:36
 3/29 anonim ***** válasza:
13%
Kereshetsz olyan állást is, ahol a huszonéve aktuális programozási tudásodra tartanak igényt. Ezeket a régi dolgokat már sehol sem oktatják, így ha valamelyik cég legacy rendszerekkel rendelkezik, amit karban kéne tartani, képesek ezért mélyen a zsebükbe nyúlni.
2023. jan. 3. 11:37
 4/29 A kérdező kommentje:

Az a tudás már (amikor megszereztem, több mint húszéve se volt piacképes, Pascal, némi C tudás stb.

Most meg nem tudom "merre tovább" és a fizetős Delphi sem érdekel ("Pascal vonal"), valami újat szeretnék tanulni, de nem szeretnék úgy járni, hogy amikor élesben kellene, az derül ki, hogy feleslegesen tanultam mert már más van, nem az a trend.

2023. jan. 3. 11:47
 5/29 anonim ***** válasza:
57%

Java - Spring boot

vagy

C# - .Net

Ha megnézed a neten, kb ezekből van a legtöbb pozíció és különféle fizetés kimutatások is azt mondják ezek fizetnek a legjobban átlagosan. Tehát egy elég biztonságos befektetésnek tűnik.

.... de pl.: python-t is választhatsz backendre, csak jóval kevesebben használják, így ha váltanod kell majd cégek között nem az lesz, hogy van 10 szimpatikus cég (persze jóval több állás lehetőség van, de mondjuk ennyi szimpatikus) javával és olyan helyre vesznek fel, ami neked tetszik, hanem lehet python backendes cégek közül a ki választék miatt csak 2-3 szimpatikus és lehet pont sehova sem vesznek fel.

2023. jan. 3. 11:54
 6/29 A kérdező kommentje:
Ezekhez keretrendszert is kell használni mint például a web-en használt PHP-hez?
2023. jan. 3. 12:03
 7/29 anonim ***** válasza:
0%
.Net
2023. jan. 3. 13:03
 8/29 anonim ***** válasza:
63%

Igen. A Spring (Boot) is egy keretrendszer Javához, a .NET meg maga A keretrendszer.

Az jó tanács, hogy nézd meg a helyi álláspiacot, mire van igény. Javában/C#-ban webet fejleszteni szerintem rossz ötlet, csinálja, akinek két anyja van. A PHP köszöni szépen, él és virul, még egész nagy cégek is PHP-znak, ha össze kell csapni egy landing page-et stb. Plusz a PHP-hoz van két jó magyar könyv is, ha preferálod a magyar irodalmat. A PHP-ban legtöbbet használt keretrendszer a Laravel.

A Python valóban nem annyira elterjedt még, de terjed. Itt leginkább Djangót, Flasket és újabban FastAPI-t használunk webre. Amúgy 2023-ban én is inkább Pythonra fogadnék a PHP-val szemben.

Csodálkozom, hogy node.js-t még nem javasolt senki, pedig az is eléggé elterjedt. És azért az elég jó, hogy JavaScriptben/TypeScriptben tudsz frontendet is hegeszteni. Egy kis React még soha nem ártott meg senkinek. Szerintem backend fejlesztőknek is érdemes egy kis frontendet tudniuk.

Nem tudom, a Go itthon mennyire elterjedt, de az is egy jó cucc.

Szóval én a helyedben szerintem megnézném az állásportálokat, mire van igény, rangsorolnám a nyelveket e szerint, és rászállnék a TypeScript, Python és Go valamelyikére vagy mindegyikére. A Java/C# felejtős a weben, tudom, hogy sokan még erőlködnek velük, szerintem ezeket engedd el. A múlt dinoszauruszai.

2023. jan. 3. 13:14
 9/29 anonim ***** válasza:
29%

Én olyan válaszát nem venném túl komolyan, aki szerint a C#/.Net elavult webre és helyette PHP-t javasolgat.

Ilyesmit még az ellenségeimnek sem javasolnék.

2023. jan. 3. 13:52
 10/29 anonim ***** válasza:
43%
9. Hol látod te az “elavult” szót? Azt mondtam, a “múlt dinoszauruszai”. Az nem azt jelenti, hogy elavult lenne, hanem hogy túltervezett, bloated, alkalmatlan. Csak mazochistáknak ajánlott.
2023. jan. 3. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!