Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen backend-re alkalmas...

Milyen backend-re alkalmas nyelveket és keretrendszereket érdemes nagyon tanulni?

Figyelt kérdés

Ha csak backend érdekelne, milyen nyelveket és keretrendszereket érdemes tanulni?

Web-fejlesztésen kívül van "máshol is backend"?

Több mint 20 éve szereztem egy programozói OKJ-t, azóta "elrobogott mellettem a technika".

2023. jan. 3. 10:37
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
37%

10:

Dolgoztál már Java vagy C# fejlesztőként. Mert én PHP és Java fejlesztőként igen, illetve munkám során fejlesztettem egy keveset C#-ban is, és ezek közül nekem a PHP tűnt a legnehézkesebbnek.

2023. jan. 3. 16:14
 12/29 anonim ***** válasza:
0%
#10 nyilvánvalóan egy bohóc, nem is értem mit keres itt.
2023. jan. 3. 16:17
 13/29 anonim ***** válasza:
72%

11. Igen, PHP-ról váltottam Javára még 2004 környékén, szenvedtem vele pár évet, azóta kerülöm a Javát, ha lehet. Nyilván ebben az is benne van, hogy az még Java 4-5 volt meg J2EE, azóta fejlődött a nyelv, de… az élmény, hogy egy scriptnyelv után átváltani egy ilyen környezetre… lehangoló volt.

12. Persze, persze, nyilvánvalóan bohóc vagyok, csak mert minden célhoz neki megfelelő eszközt használok. :D

2023. jan. 3. 16:26
 14/29 anonim ***** válasza:

13:

És utána PHP-re tértél vissza vagy valami másra tértél át? Java-val mennyit foglalkoztál? Nekem is volt olyan nyelv, amivel egy rövid ideig szenvedtem, ilyen az Objective C, aztán nem emiatti munkaváltás miatt nem foglalkoztam vele többet 1-2 hónapnál, de ezen rövid tapasztalatom alapján nem tudom megítélni.

A Java egyébként kb. a 6-os verziótól vált kiforrottá, onnan viszont hagyták elavulni, majd a 8-assal elkezdték modernizálni. A C# viszont egészen jó volt az elejétől, és sokkal hamarabb kapott meg modern, főleg funkcionális elemeket, mint a Java. Szerintem mindkettő jó, csak más, a C# nagyon erős saját librarykben, Java-hoz meg széles a 3rd party library választék.

Persze lehet kifogásolni, hogy a modern nyelvekhez képest ezek már túl lettek foltozva, pl. Pythonhoz, Rubyhoz, Swifthez vagy Kotlinhoz viszonyítva, de fura, hogy épp a PHP-val állítod szembe, ami igazából semmivel sem kevésbé elavult meg foltozgatott, mint ezek.

Ami pedig általában a scriptnyelveket és az erősen típusos nyelveket illeti, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai.

Java amúgy nem akkor célszerű, ha egy tucat weblap backendjéről van szó, az esetben általában jobb választás a PHP, de összetett vállalati rendszerek esetében rengeteg előnye van a Java-nak, illetve a hozzá kapcsolódó ökoszisztémának. Persze Java esetében sokan megemlítik, higy túlsúlyban vannak a legacy rendszerek, de épp az általad említett PHP-s nagyvállalati rendszerek sem mai gyerekek, ma nagy eséllyel egyiket sem választják egy teljesen új, de nagynak szánt projektnél, ahol meg integrálni kell a régiekbe, nagyobb eséllyel lesz az Java vagy .NET.

2023. jan. 3. 16:55
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

8# Java/C# megy a komplex nagyvállalati rendszereknél. Nem egyszerű landing page-eket csinálnak veled. Meg azt amúgy nagyon nem is lehetne, hacsak nem szerver oldalon generált frontendről beszélsz, ami elég ronda és ritka.

Amúgy maga a Java nyelv rettenetesen kényelmes Java 11 felett, Lombok, Mapstruct és egyéb kiegészítőkkel. Nem értem a zsigerből jövő utálatot, amikor kb mindenhol java fejlesztőt keresnek és bármely cég weboldalára felmész szinten biztos találsz egy Java pozit.

Én személy szerint utálom a C#-ot (de érdekes mód a Typescrit és Kotlin-t szeretem, tehát elvileg azok kódolási stílusa alapján lehet a C#-ot is minimum kedvelnem kéne, na mindegy) mégis én is látom és elismerem, hogy elég gyakran használt, modern nyelv, amit szintén jó nagy rendszerekhez.

Nem értem a dinoszaurusz kifejezést :D a PHP kb ugyan olyan idős, sokkal rosszabb hírnévvel.

2023. jan. 3. 17:07
 16/29 anonim ***** válasza:
14. Utána átültem az üzleti oldalra… mostanában Pythont bűvölök és Rustot tanulok. Nem mondom, hogy rossz a Java meg a C#, csak én nem azon a piacon mozgok. A kérdezőnek tudnia kell, hogy a Java/C# speciális (nagyvállalati) piacok, hatalmas legacy kódbázisokkal, legalábbis amiket én láttam.
2023. jan. 3. 17:19
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

16# Igen, sok nagy régi kódbázis van Javában, de a vállalatok újítanak. Én például most egy teljesen greenfield projecten dolgoztam Javával.

Sok ilyen van.

2023. jan. 3. 17:41
 18/29 anonim ***** válasza:
32%

2004-ig ismeri a Javat :D :D :D

annyira tudtam, hogy valami végtelen nagy kretén :D

2023. jan. 3. 19:16
 19/29 anonim ***** válasza:

18. Miért lenne “végtelen nagy kretén” az, aki a Java5-nél abbahagyta? Ez a kreténség ismertetőjele? :D

Gondolom akkor te a COBOL 6-ban és Perl 6-ban is penge vagy. :D

Nem, nem nagyon volt szükségem Javára az elmúlt években. Nem rossz nyelv, de csinálja az, akinek ehhez kedve van. Teljesen más jellegű projekteket csinálok manapság, itt a Java nem rúg labdába.

2023. jan. 3. 19:23
 20/29 anonim ***** válasza:

Még csak nem is érted miről beszélünk. Mint amikor az óvodás kisgyerek beleszól a felnőttek beszélgetésébe.

Azért vagy kretén, mert olyan dologról alkotsz erős véleményt, amit 18 éve nem is láttál. 18 éve.

2023. jan. 3. 19:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!