Mennyire szükséges egyetemi végzettség programozói munkához?
Jelenleg technikusi végzettséggel rendelkezem.
El tudok helyezkedni pár éves informatikai munkatapasztalattal, nyelvtudással, referencia munkákkal?
Én egy 15+ éves tapasztalattal rendelkezõ, senior fejlesztõként - aki interjúztatni is szokott jelentkezõket - reflektálok a kérdésre.
Az a helyzet, hogy az utóbbi években nagyon felkapott lett az IT terület a magas bérek, rugalmasság, jó életkörülmények miatt és tömegesen jelentek meg különféle cégek "gyorstalpaló" képzései. A multik elõször alkalmaztak ilyen képesítéssel rendelkezõ pályakezdõket is, de sajnos be kellett látni, hogy nagyon rossz arányban tudtak tartósan beilleszkedni az ilyen gyorstalpalókat végzett egyének, a többségük ha az interjún túl is jutott, fél éven belül lemorzsolódott. Sajnos kevesen bírták felvenni a tempót, ezért a komolyabb cégeknél pályakezdõk esetén már általában elvárás a diploma megléte (vagy a releváns szakmai tapasztalat).
A releváns szakmai tapasztalat pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora, milyen és mennyire neves (imidzs) cégnél szerzi az ember. Nem egyenértékű 5 éves tapasztalat Nevenincs Kft 3 fõs falusi kisvállalkozásnál vagy 5 éves nemzetközi multinál pl. Google, Apple, SAP stb...
Szóval egyetértek a #6-os hozzászólóval, hogy a "gyakorlati tudás és tapasztalat a legfontosabb programozóknál" csak egyáltalán nem mindegy, hogy honnan és hol szerezti az illetõ ezt a tapasztalatot.
Hiába zseni valaki aki otthon gyakorolva mester szintűre fejlesztette a programozói készségét, komolyabb helyre esélye sincs bekerülni, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy 30-ból 29 végzettség nélküli egyén alkalmatlan a minõségi fejlesztõi munkavégzésre, úgyhogy nem fogják az összes jelentkezõt meghallgatni nevesebb cégeknél, tehát el sem jut a szakmai interjú részig az illetõ ahol bizonyíthatná, hogy tényleg jól tud programozni, mert a HR osztály már kukázza az önéletrajzát.
Esetleg kisebb, név nélküli helyeken tud elhelyezkedni papír nélkül az illetõ, ahol nagyon kérdéses a kód minõsége és elég nagy eséllyel elavult technológiát használva fog fejleszteni. Innen megint nagy kérdés, hogy hogyan fog tudni komolyabb helyre bekerülni, mert ahogy említettem NEM egyenértékű egy név nélküli kisvállalkozás vagy egy nemzetközileg elismert multiban szerzett x éves tapasztalat.
Vitathatatlan, hogy ha nincs diplomád de rendelkezel pl. 3 év Google + 4 év Microsoft + 2 év Facebooknál eltöltött tapasztalattal, akkor a kutyát sem fog érdekelni, hogy nincs diplomád, csak az a kérdés hogy hogy jutsz be ilyen helyekre és hogy megállod-e a sarat.
Én még mindig azt mondom, hogy a legtisztább út ha egyetemet végez az ember és kihasználja az egyetem által nyújtott lehetõségeket, gyakornoki programokat nevesebb cégeknél és onnan tényleg az illetõ képességein és motivációján múlik, hogy mennyire sikerül érvényesülnie a szektorban
Egyetértek az előzővel.
Vannak dolgok, amelyeket az egyetem tanít a leghatékonyabban. Ilyen például a matek, számítástudomány, algoritmusok stb. Természetesen mindezt meg lehetne tanulni otthon is, de valójában otthon 100x nehezebb és az emberek 99.99%-a feladja. Ebből kiindulva jogos a feltételezés, hogy az önképzettek ezeken a területeken alulképzettek.
Az egyetem is egyfajta certifikáció. Nem adják mellé a bölcsek kövét, de egyfajta garancia arra, hogy a hallgatók legalább minimálisan ismerik az elméletek alapjait.
Vannak dolgok, amelyeket otthon jobban lehet tanulni. Például programnyelveket. Ezeket az egyetemisták is otthon tanulják meg.
Összefoglalva: amit az előző mondott. 2023-ban életveszélyes arra építeni egy karriert, hogy majd önképzéssel lenyomod az egyetemistákat. Nem fogod.
10:
"Esti és levelező tagozatokoat nézd meg, a legtöbb gyakorlatilag távoktatással megy. "
Az esti képzések nagyon nem, azok gyakorlatilag nappali óraszámúak 16-21 óra közötti órákkal. A levelező meg jellemzően péntek-szombat, és a legtöbb egyetem sajnos visszaállt jelenléti oktatásra.
"A gazdaságinformatika tartalmaz programozást, de az inkább menedzserképzés"
Nagyon nem. Amelyik egyetemen van proginfó vagy mérnökinfó, ott 80%-os átfedésben van velük. A gazdasági rész másodlagos, de hasznos informatikusként, mivel a legtöbb végzett nagyvállalati környezetben dolgozik, enterprise szoftvereket fejelszt vagy üzemeltet.
"Utóbbi kivételével mind indul levelezőn"
Mindegyik indul levelezőn is, de egyetem függő melyiken.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!