Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lehet egy más külső...

Hogyan lehet egy más külső APIját felhasználni/meghívni?

Figyelt kérdés

Nem csináltam ilyet, viszont az egyik tanórára kell.

Tehát ha pl van fent githubon/gitlaben vagy bárhol máshol egy api, azt hogyan tudom én meghívni és felhasználni a saját programomban, pl java esetén? és miköze ehhez az egészhez az api-keynek? (Tudom nagyon "amatőr" kérdés, de ilyen bele a közepébe dolog az egész óra)

2022. szept. 21. 10:56
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Az API-ok arra valók, hogy kommunikáljanak programok egymással. Tegyük fel, hogy akarsz egy személyes weboldalt, ahol be akarod mutatni a github aktivitásodat. Ha valaki meglátogatja az oldalad, azt akarod, hogy a látogató lássa a legfrissebb kommmitjaidat, vagy a repokat, amiken dolgozol. Ezt hogyan oldanád meg?

A github-nak vannak olyan API-jai, ahonnan ezeket az adatokat le tudod szedni. Ezek tulajdonképpen speciális URL-ek, amiket paraméterezni lehet. Az API-k egy része publikus, más része autentikációhoz kötött, elvégre nem akarnak minden boldog-boldogtalant kiszolgálni. Ha ilyen API-ról akarsz adatokat, akkor a kéréshez többnyire csomagolni kell API tokent vagy key-t, ami azonosítja a felhasználót.

2022. szept. 21. 12:05
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha publikus az API vagy rendelkezel bizonyos hozzáféréssel akkor fel tudod használni a saját/céges programodban ezeket a hívásokat, melyekkel adatokat kaphatsz/küldhetsz.

Nyilván nem mindent lehet elérni API-val, valahol van, valahol nincs. Teszem azt, van egy régi összetákolt weboldal, ott valószínű nem lesz elérhető API.

De például Google, Facebook, időjárás, árfolyam stb. helyeken szinte biztos kaphatsz, bizonyos feltételek mellett.

2022. szept. 21. 15:55
 3/8 A kérdező kommentje:
és ha tegyük fel itt van ez az api [link] (legalábbis nevéből adódóan elvileg az, de neten ha sok helyen url-ket, json-öket, meg egyéb hasonló dolgokat látok, nem ilyet), akkor ezt hogyan tudom felhasználni? (a git-et ismerem, tehát a clone ilyesmi megy)
2022. szept. 21. 16:01
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem egy Api. Ez egy Api kódja.

Ennek valahol futnia kell, hogy meg tudd hívni.

2022. szept. 21. 16:41
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

A nevéből adódóan ez egy repository a githubon. A kód egy primitív API bilerplate, semmi lényeges funkciót nem tartalmaz. De a lényeget szem elől téveszted: az API egy futó webes alkalmazás és közted létesít kapcsolatot. Segítségével kapcsolatba léphetsz az alkalmazás backend részével és onnan adatokat tudsz letölteni, vagy éppen új rekordokat hozhatsz létre az adatbázisban.

Nézd, teljesen irreleváns a példa, de itt egy ingyenes API: [link]

Az Ensembl a világ egyik legnagyobb genomikai adatbázisa. Ennek az API segítségével lehet különböző biológiai-genomikai adatokat az adatbázisból letölteni.

Ha megnézed a seq végpontot: [link] documentation/info/sequence_region

Itt azt láthatod, hogy hogyan lehet a genom egy általad megadott részének megfelelő szekvenciát letölteni. A dokumentáció tartalazza a végpont által fogadott paraméterek listáját és különböző nyelveken megírt példaprogramokkal is bemutatja az API használatát.

2022. szept. 21. 16:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A végpont linkjét elrontottam: [link]

És nem 'bilerplate' hanem 'boilerplate'. Bakker, munka van, megyek dolgozni.

2022. szept. 21. 16:44
 7/8 anonim ***** válasza:
A belinkelt github repó csak valami házifeladat, vagy valami félbehagyott project, semmi köze a cinema cityhez. Ha ezt nem csak példának mutattad, hanem valami cinema cityre épülő app ötleted van el kell keserítselek, de ha ők nem biztosítanak API-t (és miért tennék?), akkor ez nem igazán megoldható. Legfeljebb a honlapjukat lehet HTML-ként beparszolni, de az nagyon törékeny megoldás.
2022. szept. 22. 14:25
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a választ, kicsit tisztult a dolog. Ha lesz még kérdésem ezzel kapcsolatban majd lehet ideírom, és nem újat teszek fel
2022. szept. 24. 15:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!