Milyen elso laptopot ajanlotok, ha programozni szeretnek megtanulni?
Anno vettem egy műanyag lófsz Dell Inspiriont és a 8. évben döglött meg az alaplapja. Frankón a műanyag burkolatról anyagig felkopott a festék és az alapozó :D
És mennyivel lassabb egy 2-3 éves csúcs kategóriás i5 vagy i7? Sokkal, ugyanis csúcskategóris i5 soha nem is létezett, i7-ből ebből a korszakból pedig max Coffe Lake-et veszel, "olcsón" abból is csak az alját. Azokhoz képest egy Alder vagy egy Zen3 az qrvadurván jobb, mind teljesítményben mind energiagazdálkodásban mind körítésben.
170-185 000 között újra kapni belépő Ryzen5 5500U-s laptopokat és biztos vagyok benne hogy ennyiért nem veszel 2-3-4 éves ex-csúcskategóriás i7-es laptopot.
Pont az a bibi a használt üzleti gépekkel, hogy drágák és teljesítményben meg sem közelítik az újakat, cserébe a zsanér biztos jó még ennyi idősen is - nálam sem volt gond vele a 8 év alatt :D
Kicsit érdekes tálalás ez a használt i7 vs új Celeron,amikor használt i7 árban majdnem Ryzen7-et kapsz újonnan.. :) ( vagy akár új i5-öt..)
Aley Fly:
Nagy divat lett egy ideje ez a hashnált üzleti laptop dolog, egy kollégám is rabeszélt egy másikat, aki azóta meg is banta.
Az a gond, hogy a közhiedelemmel ellentétben nincs akkora várható élettartambeli különbség a business és a consumer szegmens között, hogy egy sok éves agyonhasznált üzleti gép még többet kibírjon. És nem Celeronnal célszerű összevetni, mert egy Celeronos laptop árából csak nagyon régi üzleti laptopot kapsz, ahol már más gondok lehetnek. Egy új, i3, i5 procis laptop meg lehet hogy puszta erőben nem erősebb az 5 éves üzleti gépnél, csakhogy pl. az integrált VGA-ja egy rakás feladatot megold, amit a régi proci erőből csinál, de azonos CPU terhelés mellett is keveyebb hőt ad le az új, így hiaba jobb az üzleti gép hűtése.
Dell Inspironokra meg 3 év garit adnak, noha nekem sosem volt gondom Dellekkel ezidáig. Most ebből van a második, korabban volt egy 5, egy 6 évig, egyok sem ment tönkre, csak lecseréltem, majd egy HP Probook 455 G2 7 évig, ami félüzleti megoldás, de nem láttam jobbnak, mint a consumer gépeket. A mostani Inspironom kicsi (15.6-os, de kicsi a kávája), könnyű, vékony, mégis stabil a kávája, és jó az anygahasználata, nem is melegszik túlzottan (U-s Ryzen 5 proci van benne), valószínűleg ezzel is elleszek 5-7 évig. Van egy céges Latitude-om, 2-3 éves, hoába nagyobb, nehezebb, semmiben nem jobb (még dokkolasban sem, mindkettőhöz ugyanazt a dokkolót használom itthon), és a használtpiaci értéke ugyanott van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!