Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Futásidő komplexitás legrossza...

Futásidő komplexitás legrosszabb eset?

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas..

Ennél a kérdésnél a 7-es válaszoló írta hogy a HashSet-es megoldás hash ütközés nélkül O(n), legrosszabb esetben pedig O(n*logn). Ez hogy jön ki? Illetve írta 1-2 ember hogy nem jól számolt, mit számolt rosszul?

2022. márc. 14. 14:46
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

"A hasító táblába az a jó, hogy O(1) a keresési ideje egyszeri keresésre akármekkora az adathalmaz, de ez csak ideális esetben. Legrosszabb esetben O(n)."

Elolvastad a 16-os kommentet? Idezem:

"ha binary tree alapu a hash bucket implementacio"

Lancolt listas implementacional lenne O(n).

Illetve zarojelben meg, a quicksort nem O(n^2) median of medians pivot valasztassal, hanem n*logn. Csak mivel a konstans faktor miatt sok esetben lassabb, mint a random pivot, igy nem hasznaljak gyakorlatban.

2022. márc. 18. 11:37
 22/27 anonim ***** válasza:
0%
Bocsánat még ez félreérthető lehet kezdőknek. AVL tree-re írtam, hogy a feladatot O(n*log(n)) időkomplexitással oldja meg legrosszabb esetben is. Erre lehetett volna írni azt a logaritmikus összegzést : log(n-1)+log(n-2)+log(n-3)+log(n-4)+...+log(1) amit az előző írt, csak nem ott nem abban a helyzetben, továbbá O(log(n!)) = O(n*log(n)). Mivel a faktoriális közelítő formulája : n! ~ gyök(2*pi*n)*(n/e)^n , ahol pi az a bizonyos Ludolph-féle szám, az e az Euler-féle szám, lényeg hogy konstansok, tudjuk hogy tetszőleges c konstas esetében O(c) = O(1). Aszimptotikusan pedig ez annyi mint gyök(n)*n^n. A gyök(n) = n^0.5, dehát gyök(n)*n^n = n^(n+0.5). Aszimptotikusan pedig O(n^(n+0.5)) = O(n^n). Eredetileg ennek a logartimusát kell venni dehát O(n*log(n)). Az pedig mindegy hogy hanyas alapú logaritmusa kell, mert csak egy c konstas erejéig tér el.
2022. márc. 18. 11:52
 23/27 A kérdező kommentje:

20-as megkérdeztem egyetemi matek tanárt is azóta és jó a log(n!). Annyitt tett hozzá hogy a kisebb/nagyobb vizsgálatnak is konstansnak kell lennie az elemek között, különben az is egy szorzó lenne.

De köszönöm azért a válaszodat.

2022. márc. 18. 12:00
 24/27 anonim ***** válasza:
0%

"Illetve zarojelben meg, a quicksort nem O(n^2) median of medians pivot valasztassal, hanem n*logn. Csak mivel a konstans faktor miatt sok esetben lassabb, mint a random pivot, igy nem hasznaljak gyakorlatban."

Legrosszabb esetről beszéltünk, egyetemi anyag is egyébként, de a wiki is írja : [link] ( Worst-case O(n^2) ).

Írtam az AVL fát is meg a hasítótáblát is melyikben mennyi. Egybéként ha már így belemegyünk : [link]

[link]

2022. márc. 18. 12:10
 25/27 anonim ***** válasza:

Ok, akkor linkelek en is wiki-t:

[link]

Meg be is idezem neked, amit leirtam:

Median of medians can also be used as a pivot strategy in quicksort, yielding an optimal algorithm, with worst-case complexity O(nlog n). Although this approach optimizes the asymptotic worst-case complexity quite well, it is typically outperformed in practice by instead choosing random pivots for its average O(n) complexity for selection and average O(nlog n) complexity for sorting, without any overhead of computing the pivot.

(Mellesleg jobb egyetemeken ez is tananyag)

2022. márc. 18. 12:13
 26/27 anonim ***** válasza:
0%

"20-as megkérdeztem egyetemi matek tanárt is azóta és jó a log(n!)."

Az oké, csak kérdés hogy egyről beszélünk e meg ő is arra gondolt meg azt közölted e vele mint itt. Azaz mi a specifikáció melynek annyi az időkomplexitása.

2022. márc. 18. 12:15
 27/27 anonim ***** válasza:
0%

"Mellesleg jobb egyetemeken ez is tananyag"

Az is igaz, az sose négyzetes idejű, de én a quicksort-ra reflektáltam rendezési algoritmus szempontjából, az is írja rá a négyzetes időt (legrosszabb esetben a quicksort-ra).

2022. márc. 18. 12:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!