Rust vagy C++? Melyik gyorsabb?
Valaki készítene egy 2D-s, és egy 3D-s játékot mindkét programnyelven, ugyan az a játék lenne mindkettőnél (minden ugyan az lenne, a grafika is), akkor melyik programnyelven megírt játék futna gyorsabban? A memóriakezelése melyiknek jobb? Melyik foglalna kisebb helyet?
Illetve a Rust mindenre lehet használni, amire a C++-t is?
Ha bennem ez megfogalmazódott, akkor nyilván sugalmazott.
Ezt éppen te nem tudod objektíven megitélni, mert te vagy a mondat szerzője.
De én nem vitázom. Számomra ennyit nem ér ez az egész.
"Mindkettőnél az adott programnyelvhez elérhető leggyorsabb fordítót használnánk."
Felejtsd el. Ez alapban hülyeség. Szirty egy jó fej, normális, nem úgy mint az itt megforduló verebek, tisztelet a kevés kivételnek, de most hülyeséget mondott.
Egy nyelv a szerkezetétől, a rá jellemző megoldásoktól lesz olyan, amilyen.
Nézzük meg, egy basicben írt basic interpreter hogy nézne ki?
Attól lenne a nyelv maga rosszabb, hogy akadt egy ember, aki arra vetemedett, hogy basicben írjon basic interpretert? Dehogy.
A fordítók ma a végletekig ki vannak hegyezve. Már nincs rajtuk mit turbózni. Csak a friss procik új utasításai nyitnak egy kis szabad terepet a polírozgatóknak, ideig-óráig.
Amellett, hogy egy nyelv alkalmasabb-e a másiknál, azt manapság a feladat határozza meg a leginkább. Ha egy nyelv eszkozkészlete zomében jól idomul a teendőkhoz, akkor oké, ha meg kevésbé, akkor a második helyre szorul.
"Ezt éppen te nem tudod objektíven megitélni"
Egyértelműen leírtam hogy a mondattal mit szerettem volna kifejezni és mit nem.
Aki a szavak között akar olvasni, hát tegye. De ne nekem magyarázza mit akartam leírni. Ez 3 szó volt!
“Illetve a Rust mindenre lehet használni, amire a C++-t is?”
Elméletileg majdnem igen. A gyakorlatban:
- Vannak feladatok, amelyekhez Rustban is unsafe kódot kell írnod, akkor viszont már ott vagy, mint C++-ban (azaz ha ez a kérdésed: nem lehet MINDENT safe kódban megírni Rustban). Itt találsz pár konkrét példát: [link]
- Vannak feladatok, például játékfejlesztés, ahol olyan fejlett engine-ek, könyvtárak stb. vannak, hogy nem éri meg Rustban barkácsolni.
Ezeket leszámítva én ma már Rustban kezdenék el egy teljesen új projektet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!