Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mit tennétek a helyemben?

Mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

30+ fölött úgy döntöttem hogy elkezdek újra programozással foglalkozni.

Elkezdtem egy egyetemet, aztán haladok vele, 63 szakmai tantárgyam van, ebből most van meg 41 és sok fontos tantárgy megvan, tehát nem a szecska szarokat csináltam meg.

2,5 év után. Tehát mindenképpen csúszni fogok.

Félévem van még, átlag stb rendben.

De már nagyon tele van a tököm, mert család mellett azért húzós.

Most azon gondolkodok, hogy visszaállok egy lazább tempóra.

Félévente max 7 tantárgy és akkor 4 év alatt végzek.

Ti már végigcsinálnátok?

Hátra van még a Numerikus matek, Bev Gráf, Mest int, Keretrendszer programozás.

A többi már lazább, hálózat, fordítóprogramol stb.

2022. jan. 19. 19:58
 1/5 anonim ***** válasza:

Melyik egyetem? Amúgy én inkább letudnám minnél előbb, akár mennyire is fárasztó. 15 tárgy/ félév volt nekem is egyetemen utolsó évben - igaz sok más tantárgy + szabvál.

Amiket lehet azt megajánlott/zhból kimaxoltam, vizsga így nem sok maradt.

2022. jan. 19. 20:04
 2/5 A kérdező kommentje:

Áhh, nálunk ilyen nincs, hogy zh oszt jól van..

Ráadásul elég nagy parasztok a tanárok, vagyis kb az 50% de ez bőven elég, hogy leszopasson.

2022. jan. 19. 20:06
 3/5 anonim ***** válasza:
dolgozni akarsz, vagy neked az egyetem elvégzése a cél? Azért fontos kérdés, mert ha szeretnél ebben dolgozni, akkor jelenleg sokkal többet érsz célzott szakirányú tanulással, mint az egyetemen szopással 4 évig. Nagyon gyorsan fejlődnek a dolgok, vadnyugat van a piacon. Aki gyorsabban és többet tanul, az kapja a jobb pénzeket és ajánlatokat. Az egyetem jelenleg elég elavult, és nem követi sajnos a piacot. Természetesen van értelme, de ha 30 vagy, akkor a 4 év az RENGETEG idő.
2022. jan. 19. 20:47
 4/5 A kérdező kommentje:

De már csak másfél év.

Tehát most júniusig meg utána még egy év.

Egyelőre el vagyok a munkahelyemen.

2022. jan. 19. 21:12
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez elég komplex probléma, megosztanám az én helyzetemet is, mert jó alapul szolgálhat a döntésedben.

Jelenleg proginfó msc-zek (levelező), mellette pedig főállásban és mellékállásban is dolgozom. Kemény dió, de teljesíthető. Egy félévem van még hátra, ha minden jól megy. Amikor el akartam kezdeni az msc-t, akkor ugyanígy feltettem egy kérdést itt. Egy válaszoló írása váltotta ki bennem azt, hogy elkezdjem. Ő pont ugyan ezekkel a paraméterekkel indult, csak volt még mellette 2 gyerek. Neki sikerült, akkor mondom én is belevágok. Még nem bántam meg, bár igazán csak akkor tudok ez utóbbiról állást foglalni, amikor már kezemben a diploma, de ez mindegy is.

Ami nagyon sokat számít nekem, hogy a szakmai látóteret megfelelően bővíti, olyan dolgokba is belekóstolok, amiről eddig fogalmam sem volt, hogy létezik, de nem is biztos, hogy magamtól rájöttem volna. Akadtak területek, amikor a mindennapi munkába is sikerült bevinnem azt a szemléletet amit az egyetem adott (nem csak nekem, több kollégámnak is jöttek már elő ilyen felismerései). Fontos megjegyezni, hogy az egyetem nem a való életre készít fel, ezt neked kell megtenned, az egyetem csak kinyitja azokat a kapukat a szemed előtt, amikbe egy egyetemet nem végzett fejlesztő "bele veri az orrát", mert ő csak így tudja megtapasztalni azt, hogy milyen akadályok vannak előtte. Van egyébként olyan kollégám is, aki 2 félév után otthagyta a bsc-t a fenébe, ennek ellenére nagyon jó fejlesztő lett belőle és szeretek vele dolgozni. De ez nem mindenkinek megy így, ritkaság az ilyen és inkább az a jellemző, és az a "kényelmesebb" út ha az egyetem mutatja meg azt, hogy hogyan működik madártávlatból a fejlesztés.

Az egyetem szerintem sosem rossz választás, csak megfelelően kell kezelni az általa adott lehetőségeket. A "megérés" kérdése pedig több tényezős dolog, egyénenként eltérő. Függ a céljaidtól, a tanulási hajlandóságodtól, a környezetedtől, a munkahelyedtől, a képességeidtől, a kapcsolataidtól, a családodtól, stb. Van aki el tud helyezkedni egy sima okj-vel is, de már belekezdtél valamibe, miért hagynád ott? Innen éles kanyart venni már veszélyes, inkább fejezd be. És minél előbb, nem érdemes addig lazítani a hurkon, amíg bírod szusszal - az, hogy már kivagy tőle nem feltétlen azt jelenti, hogy nem bírod, eddig is bírtad, csak eltelt egy hosszú idő, aminek a hasznát még nem látod. A gyakorlati anyagot garantálom, hogy 1-2 év alatt felszeded magadra egy cégnél. Utána már jöhetnek a magasabb fizuk is természetesen - ha hosszú karriered nem is feltétlen lehet, de jó nyugdíjas éveid nagy eséllyel lehetnek.

Ez még mindig nem egyértelmű válasz a kérdésedre, de nem is akarlak én befolyásolni, csak szerettem volna sorba rendezni az előtted álló döntési lehetőségeket. A döntés rajtad áll, de, hogy ne hagyjam, hogy elvessz a döntésképtelenség mocsarában adok egy tippet, ami nekem sokszor segített már:

Van egy ún. decision matrix nevű nagyon egyszerű, de annál inkább segítőkész analízis, amely pont az ilyen komplex problémák tisztázására alkalmas. Egy ilyen táblázat segítségével tisztázhatod magad előtt az akadályokat és a lehetőségeket és könnyebben el tudod dönteni mi a megfelelő választás számodra. Érdemes a családoddal összeülni és elkészíteni ezt az analízist, hiszen ők is része ennek a döntésnek, valamint segíthetnek is. A végeredmény nem mindig adja meg a helyes választ, de a folyamat rengeteg dolgot letisztáz előtted. Gondolom olyan tényezők is vannak az életedben, amit ide nem írtál le, ezeket is vedd számításba az analízis során.

Decision matrix:

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=j2HtqQjyt5s

Tanulni pedig sosem késő, hajrá, szorítok. :)

2022. jan. 19. 22:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!