Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van itt ilyen programozó?

Van itt ilyen programozó?

Figyelt kérdés

Aki legbelül nem is azért választotta a szakmát, mert annyira érdekli, hanem a többi tényező miatt.

Pl én is így vagyok ezzel, ezek a tényezők amiért ezt a szakmát választanám:

-Itthonról tanulható, akár teljesen ingyen

-Szociális fóbiám van, ezért jó, hogy nem kell bejárni tanfolyamokra emberek közé

-Magas fizetés egy idő után

-Sokkal jobb ezt csinálni mint kint kapálni a kertet pl

-Piszkos és életveszélyes munkák elkerülése miatt (amiben már volt részem)

-Szeretem is néha csinálni, főleg mikor sikerélményen van (próbáltam már), de hát szerelem nem lesz belőle, csak néha szeretem.

-Később akár itthonról dolgozhatok és ez megint megfelel a szociális fóbiámnak.

Elegek ezek az okok arra hogy elkezdjem a programozást? Vagy ha nem nyűgöz le annyira, akkor ne is próbálkozzak? De más szakma sem érdekelne különösebben

2021. dec. 7. 09:02
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

"Vargáné és Tettestársa Bt"

Ez találó! Teccik. :D

2021. dec. 7. 20:15
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

OK, elmondom, hogy én hogy sodródtam erre a pályára. Biológusként végeztem és szereztem doktorit. Amikor amerikában voltunk a feleségemmel kutatni, jött az első gyerek. Akkor eldöntöttem, hogy hátat fordítok a kísérletes tudománynak és inkább informatikával/adatelemzéssel fogok foglalkozni. Otthon teljesen egyedül (gyerekkel voltam otthon kb 8 hónapig, mikor a feleségem visszament dolgozni), coursera kurzusok nyomatásával hoztam fel statisztikai tudásom, programozó tudásom R, Python, Bash nyelveken (Perl-t már korábbról tudtam). Csináltam mindenféle hobbi projectet, még egy gyakori kérdések parsert is írtam, és mindenféle statisztikai elemzéseket csináltam a lehúzott adatokon.

Végülis úgy döntöttem, hogy nem hagyom veszni a biológiai ismereteim, és bioinformatika/biológiai adattudomány felé lépek, ahol fontos a domain ismeret, fontos a statisztikai jártasság és a kódolás. A lényeg az, hogy nekem a programozás sosem cél volt, sose gondoltam azt, hogy programozni akarok, mert az olyan húde fasza. Azért akartam programozni, mert létbiztonságot ad és megfelelő flexibilitást a munkavégzés során. A programozás csak eszköz a kezemben arra, hogy válaszokat találjak biológiai adatokban, és egy eszköz, hogy releváns "data product"-ot hozzak létre. Ettől még fontos számomra, hogy a kód amit írok az jó minőségű legyen, fontos a good practice-ek követése. Tehát úgy lettem a területemen elismert programozó szakember, hogy alapvetően nem érdekel a programozás, nem érdekelnek absztrakt algoritmusok, engem csak az eredmény érdekel. Ha ezek eléréséhez éppen absztrakt algoritmusok kellenek, akkor megtanulom, de amúgy nem érdekel. Ahogy már előttem írták, az ember számtalan dologból meríthet motivációt, és nem is kell, nem is lehet folyamatosan szuper motivált lenni. És nem is csak szupertehetéges, szupermotivált emberekre van szükség.

VISZONT.

"Szociális fóbiám van, ezért jó, hogy nem kell bejárni tanfolyamokra emberek közé"

Ezen viszont változtatni kell, mert a csapatban való jó munkavégzés abszolút alapvető ebben a szakmában is.

"De mindig ott volt az a fejemben hogy mi van akkor ha befizetem a tanfolyamot aztán rájövök hogy mégsem akarom ezt csinálni, kidobott pénz és idő lesz csak?"

Közhely, de az idő pénz. Az időd, amit a tanulásra fordítasz fordíthatod másra, amivel pénzt kereshetsz. Illetve a tanulással a jövőbeli magasabb fizetésedbe fektetsz. És mint minden befektetésnek, ennek is van kockázata. De kockázat nélkül nincs semmi. Amiben nincs kockázat, abban hozam sincs. Ilyen egyszerű.

"Nekem amikor tanulok, mindig kell valaki aki átnézi amit csinálok és megerősíti hogy "igenis szép munka, jól csinálod"

Ez nem jó. Nem jó a visszajelzéseket externalizálni. Nem várhatod folyamatos külső visszacsatolást. Ha elmarad a pozitív visszacsatolás, az nem feltétlenül jelenti, hogy rossz úton jársz. Kell legyen benned annyi önnbizalom és a munkáddal szembeni igényesség, hogy el tudd dönteni, hogy mikor jársz a jó úton. Mindent számos módon meg lehet valósítani a programozásban, de a legtöbb megoldás nem helyes/nem célszerű/nem javasolt. Utána kell nézni, hogy mik javasolt megoldás, és azt kell csinálni mindig (legalábbis addig, amig ki nem alakul egyfajta intuíciód). Amikor látsz valami példa kódot addig nem szabad nyugodni, amíg meg nem érted minden részletét, meg kell érteni, hogy mi miért van úgy, el kell dönteni, hogy az egyes mintázatok célszerűek-e, és ha igen, akkor használni kell őket. És folyamatosan felül kell vizsgálnod a gyakorlataid.

2021. dec. 7. 22:00
 23/27 anonim ***** válasza:
0%

"Tehát úgy lettem a területemen elismert programozó szakember,"

Dehogy lettél te szakember.

Megdöbbennél, ha tudnád, hogy mennyi rengeteg dolgot nem tudsz, amit pedig tudnod kellene, legalábbis akkor, ha tényleg szakember lennél.

Te csak összetákolsz programokat, amik jó esetben meghozzák az elvárt eredményt.

De azt nem tudod, talán nem is érdekel, hogy mennyivel jobb, hatékonyabb programot írna más, egy valódi szakember.

Az lehet, hogy te abban a közegben, ahol mozogsz, most jól elvagy, eredményes is lehetsz, de attól te nem váltál szakemberré. Mert a konfortzónádból kibillentve, könnyen lehet, hogy sírnál, menekülnél, jó eséllyel, aligha állnád meg a helyedet.

2021. dec. 8. 01:18
 24/27 anonim ***** válasza:
0%

"alapvetően nem érdekel a programozás, nem érdekelnek absztrakt algoritmusok,"

Na, a végéről a lényeg lemaradt.

Ha téged nem érdekel a programozás, a dolog maga, akkor te az életben nem leszel jó programozó, de még programozó sem.

Olyan nincs, hogy valaki kiváló építész, de nem érdekli az építészet maga. Olyan sincs, hogy jó fotós, de nem érdeklik a fotózással kapcsolatos dolgok, a megvilágítás, a perspektíva, a látószög, a környezeti hatás, stb.

Te egy toldozó-foltozó emberke vagy, aki arra, amire szükség van, talán megfelel.

Te semmiben nem különbözöl azoktól a kutatóktól, akik nem akarnak programozók lenni, mert megvan a maguk hivatása, de használnak számítógépet és megtanulták a pythont, mert az segíti őket a munkájukban és jól, rosszul, de megírogatják a maguk kis alkalmazásait, amik még úgy, silányságukban is segítik őket adatfeldolgozásban, rendszerezésben, kisérleteikben, egy szóval, a kutatómunkában. Ha nem fut le náluk egy analyser 15 perc alatt, akkor majd lefut három óra alatt, számukra ez nem lényeges, nekik ez nem szempont.

Csak, hogy ez a hozzáállás professzionális, ipari közegben már nem csak, hogy nem fér el, de egyenesen káros.

2021. dec. 8. 01:38
 25/27 anonim ***** válasza:
90%

@24 "Csak, hogy ez a hozzáállás professzionális, ipari közegben már nem csak, hogy nem fér el, de egyenesen káros."

Ki mondta, hogy az akadémiában vagyok? Magyarországon természetesen ilyen terület nem létezik, de külföldön van nem is kevés cég, amik biológiai adatokra alapuló precíziós medicinát végeznek.

Te, agy 10es skálán mennyire zavar téged az, hogy úgy osztod az észt, hogy a valósághoz egy kanyi közöd nincs? :D Fingod sincs, hogy a szobádon kívül hogy megy a világ. Az ostoba magabiztosságod miatt sok érdekes dologról maradsz le.

2021. dec. 8. 07:01
 26/27 anonim ***** válasza:
0%

25: Képzeld el azt, hogy te orvos vagy. Végigjártad az egyetemet, letudtad a rezidensi éveidet, már önállóan praktizálsz, mondjuk sebészként.

Épp jössz ki egy hat órás műtétről, a fáradtságtól alig állsz a lábadon, téped le magadról a szájmaszkot, veszed le a még véres sebészeti kesztyűt, ejted a szemétbe és ledobod magad egy székre. Erre eléd penderül egy svájcisapkás parasztember, aki kollégaként üdvözöl téged, és elmondja, hogy ő is elismert szakember, orvos, sőt, sebész, akinek a karrierje úgy kezdődött, hogy kiherélte a kutyáját, az meg nem döglött ebbe bele. Ekkor vette észre a magában szunnyadó tehetséget és azóta túl van már négy magzat-elhajtáson, számos kisebb beavatkozáson de olykor ajakfeltöltést is vállal.

Te mit szólnál egy ilyen 'kollégához'?

Tudod ki a szakember?

Az, aki ezt okirattal képes bizonyítani és emellett a gyakorlatban is megfelel, helytáll. Ez a szakember. Senki más.

Lehet itt hivatkozni 'szakmában' eltöltött évekre, évtizedekre, de az nem jelent semmit, csak kék-galléros, betanított munkási szintet.

Egy autószerelő nyilván tud gumit is szerelni, tehát egy defekttel elbír. A huszonöt éve a sarki gumisnál dolgozó, képesítés nélküli ember nyilván százszor profibb, gyorsabb egy defekt esetén, mint az autószerelő, de ettől még nem válik autószerelővé.

2021. dec. 8. 15:51
 27/27 anonim ***** válasza:
90%

@26 "Ez a szakember. Senki más."

Azt, hogy neked, Gipsz Jakab bivalybasznádalsói lakosnak milyen seggfájásod van, és mit gondolsz a világról, azt a világot nem érdekli különösebben.

2021. dec. 8. 18:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.