Van itt ilyen programozó?
Aki legbelül nem is azért választotta a szakmát, mert annyira érdekli, hanem a többi tényező miatt.
Pl én is így vagyok ezzel, ezek a tényezők amiért ezt a szakmát választanám:
-Itthonról tanulható, akár teljesen ingyen
-Szociális fóbiám van, ezért jó, hogy nem kell bejárni tanfolyamokra emberek közé
-Magas fizetés egy idő után
-Sokkal jobb ezt csinálni mint kint kapálni a kertet pl
-Piszkos és életveszélyes munkák elkerülése miatt (amiben már volt részem)
-Szeretem is néha csinálni, főleg mikor sikerélményen van (próbáltam már), de hát szerelem nem lesz belőle, csak néha szeretem.
-Később akár itthonról dolgozhatok és ez megint megfelel a szociális fóbiámnak.
Elegek ezek az okok arra hogy elkezdjem a programozást? Vagy ha nem nyűgöz le annyira, akkor ne is próbálkozzak? De más szakma sem érdekelne különösebben
Én egy kicsit rátok cáfolnék..
Mindenki azt állítja, hogy motiváció nélkül nem megy. Na ezzel teljesen egyet is értek!
Ugyanakkor lehet mindenkinek más a motivációja. Amiket felsorolt (na jó, van benne egy-két pont ami picit problémás lehet, főleg a programozóvá válás folyamata során leginkább), de alapvetően motiválhatják. Miért gond ha pl a pénz motivál? Vagy pl a rugalmas munkaidő? Vagy, hogy nem kell a tetőn ugrálni egész nap mint egy ács (aki amúgy szintén nem keres rosszul)? Miért nem lehet más motiváció csak a kódolás szeretete?
Én pl nem élevezem. Eleve hálózatos szakirányon végeztem, de a gyakorlaton fejlesztőként dolgoztam így abban is helyezkedtem el. Nincs panasz a munkámra, lelkiismeretesen dolgozom és igényesen: tehát sose álltam úgy semmihez, hogy "jóvanazúgyfőnök". Sőt, többnyire a magánéletemben is törekszem az igényességre: bármi amit csinálok azt a képességeimhez mérten a legjobban csinálom.
Tehát nem vagyok rest órákon át keresni egy hibát vagy csak szimplán igényes, clean code-ot kiadni a kezem közül ami miatt nem kell szégyenkeznem. De ennek semmi köze ahhoz, hogy ezt szeretem-e.
A vacsorához is úgy pucolom a krumplit, hogy ne maradjon rajta sehol barna rész, ha megnyomódott, akkor kivágom (bár állítólag nem kell). Szerintem ez szimpla életfelfogás kérdése: ha valamit csinálsz, akkor azt normálisan csináld, vagy neki se kezdj.
És így vagyok a munkámmal is. Nem a kedvencem, van amit 1000x szívesebben csinálnék, de sajnos ez stabilabb megélhetést hoz, így a hobbim az maradt hobbim, ez pedig a munkám.
A legrosszabb, hogy ez az általános tévhit, hogyha nem szeretem annyira, akkor biztos szar munkát végzek... így nyílván minden állásinterjún be kellett hazudnom, hogy ez álmaim hivatása és ezzel kelek-fekszek-álmodok, különben elzavarnak a fenébe. Szóval az igazságot megtartom magamnak... :)
Nekem elegendő motiváció az igényesség és a pénz, na meg persze a kényelmes munkakörülmények (utálok ingázni).
#12: Ezzel egyet lehet érteni. De a helyzet az, hogy a ritka kivételhez tartozol, mert a legtöbb esetben aki nem szereti a programozást, az nem is csinálja jól.
"ha valamit csinálsz, akkor azt normálisan csináld, vagy neki se kezdj."
Ez nekem is mindig a filozófiám volt.
:)
Nem bántásból, de picit akkor én is belemennék a szőrszálhasogatásba:
"Ezt élvezni kell, nem szeretni."
"Ha nem szereted, akkor nem leszel jó programozó. Motiváció és az egész kódolás szeretete nélkül..."
Többen tettetek olyan állításokat, amire cáfolatként felhoztam a saját példámat. Nem tudom melyiket írtad Te (különösképpen nem is fontos), de tény, hogy egyik kijelentés esetén sem merült fel, hogy lehet esetleg kivétel ezalól. Tényként kezeltétek, mindenkire vonatkozólag. (Nincs ezzel semmi problémám, tiszteletben tartom a véleményeteket, de ezért írtam amit írtam. Nem minden fekete-fehér és rá szerettem volna erre világítani.)
Tisztában vagyok vele, hogy egy példa nem reprezentatív, viszont ha Neked mérnöki szemléleted van, akkor nyilvánvalóan Te is tisztában vagy vele, hogy kutatás és tényleges reprezentatív mérés nélkül ilyen kijelentést tenni, hogy "Ha nem szereted, akkor nem leszel jó programozó." éppen annyira hibás, mintha azt feltételezném, hogy minden ember maximalista a munkáját illetően. Van rá bármilyen megalapozott kutatási eredményed vagy csak az élettapasztalat beszélt belőled (vagy aki írta, mindegy) és épp úgy nem reprezentatív ebben az esetben? :)
Ezt követően levontad a konzekvenciát: "nem vagy top fejlesztő". Szeretnék vele vitatkozni, de sajnos nem tudok, hiszen nem is definiáltad a "top fejlesztő" kifejezést, (a pongyola megfogalmazás pedig felér egy mértékegységek nélkül levezetett fizika példával) tehát ezt rádhagyom. Valóban nem vagyok "top fejlesztő", mert nem vagyok elég precíz hozzá. :)
A szezont a fazonnal pedig nem hiszem, hogy én kevertem volna össze, hiszen a kérdés, amit a kérdező feltett: "Elegek ezek az okok arra hogy elkezdjem a programozást?" arra utalnak, hogy valójában lehet-e más motivációja egy fejlesztőnek a szakma szeretetén kívül, pontosabban: lehetsz-e úgy fejlesztő (bármilyen), hogy más motivál. Az, hogy csak egy mezei távközlési cégnél leszel medior vagy senior fejlesztő (mint nem "TOP" fejlesztő) vagy hogy a Graphisoft-nál leszel-e ugyanebben a pozícióban az nem szerepelt a kérdésben, tehát olyan dolgot is beleláttál, amiről rajtad kívül senki sem beszélt.
Ezek fényében -és nem bántásból- megkérdőjelezném részedről is a mérnőki beállítottságot, hiszen azt már tudjuk, hogy én nem vagyok az! :)
Egyszerre vagyok hardveres és programozó. Azért, mert ezt szeretem. Szeretek szerelgetni, szeretem a számítógépeket, a programozásban és a grafikai munkákban kiélem a kreativitásomat. Ezek a fő motivációm.
Főiskolán tanultam informatikát, de az is igaz, hogy csak az alapokat, utána képeztem magamat. Már nem sok köze van annak amit iskolában tanultam és ami tudást most alkalmaznom kell. Tehát valahol aláírom, hogy részben autodidakta műfaj a számítástechnika.
Ha csak a sok pénz lenne a fontos, akkor szerintem bankárnak, brókernek, vagy ingatlanosnak mentem volna. Igaz, hogy az IT-ben is van pénz, ha jól csinálod, és, vagy jó helyre kerülsz. Ha vállalkozol, akkor már attól is függ, hogy milyen üzleti érzéked van.
Szeretek kertészkedni, vagy csak kint lenni ha tehetem.
Nem életveszélyes az IT munka, de egyszer egy hibás tápegység ügyesen megrázott. Még a Vargáné és Tettestársa Bt. és Mercury Inc. gyártotta táp időkben. Azóta nagyon figyelek a földelésre.
Programozni lehet otthonról, a számítógép szerelés már inkább helyszínre járós, mondjuk a járványos időszakokban én ezt hanyagolni kényszerültem.
Nem vagyunk egyformák, mert a motivációk és az életeink is eltérnek. Ahány IT-s, annyiféle ember.
"-Itthonról tanulható, akár teljesen ingyen"
Hú, bazmeg...
12-es:
"A legrosszabb, hogy ez az általános tévhit, hogyha nem szeretem annyira, akkor biztos szar munkát végzek.."
Hát nem. Ez nem tévhit. Tévhited neked van, ugyanis te vagy a kivétel, de attól még a legtőbb ember szarul csinálja azt, amit nem szeret, ha erre lehetősége van. Mert nem mindig van, hiszen egy takarítót is kirugnak, ha nem végzi el a munkáját legalább valami nagyon alap minőségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!