Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » 25 évesen késő elkezdeni...

25 évesen késő elkezdeni programozni?

Figyelt kérdés
Eléggé megtetszett a programozás, már megvolt az első Hello World-öm :D Nagyon élvezem a tanulását, szerintetek nem késő már belevágni? Mit ajánlotok, milyen nyelvvel érdemes kezdeni? (Én most c#-ot kezdtem el)
2021. nov. 14. 12:54
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
25 évesen még nem késő.
2021. nov. 14. 12:54
 2/23 anonim ***** válasza:
82%
Dehogy.
2021. nov. 14. 13:00
 3/23 anonim ***** válasza:
9%

25 még nem késő, bár jobb lett volna korábban.

A C sharp viszont NAGYON nem jó választás. sőt, a lehető legszarabb.

2021. nov. 14. 13:08
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

34 évesen kezdtem. Nem tűnik túl későnek.

#3 miért rossz a C#? A legtöbb álláshirdetésben azt várják el, amiket láttam mostanában.

2021. nov. 14. 13:12
 5/23 anonim ***** válasza:
0%

>>A legtöbb álláshirdetésben azt várják el, amiket láttam mostanában.

Na és?

Tanulni akar. Ő még hosszú évekig a közelében sem lesz annak, hogy programozóként dolgozzon.

Az, hogy te 34 évesen kezdted, neked megfelel, mert eleve, nem is tehettél mást, de az emberek jó részének biztosan nem.

Ez a szakma még el is várja a korai kezdést, mert minél később kezd bele valaki, annál több hátrányát látja.

2021. nov. 14. 13:18
 6/23 anonim ***** válasza:

Miért lenne késő 24 évesen elkezdeni?

50 évesen sem késő elkezdeni, ha valaki nagyon elszánt, és teljes gőzzel nyomja neki.

Én 33 vagyok, úgy komolyabban 1 éve kezdtem el, de a képzésen volt olyan aki 70+ os volt, és lám, elvégezte a képzést és nagyon okos is ráadásul.

Szóval valahol viccnek érzem a kérdést is.

A C#-ot lehet kezdésnek tanulni, de én nem javaslom, és ez az én szubjektív véleményem:

Én Python-t vagy Javascriptet tanulnék inkább a helyedben.

Mindkét irányzatnak van létjogosultsága, és jó kezdőnyelv.

A Python megtanulása után el lehet sajátítani rengeteg hasznos és piacképes library-t, amivel utána szinte bármit meg lehet csinálni.

Javascript esetén utána jöhet a Typescript, és a webes irányzat, persze előtte/közben érdemes mellé nyomni a HTML-t, CSS-t is, a legvégén pedig egy jó kis frontend keretrendszert vagy library-t. Ez lehet React, Vue.js vagy akár Angular is. Mindnek van előnye, és hátránya is, de ez ezen ráérsz gondolkodni később is.

A C#-ot én elengedném, kivétel akkor, ha életed minden vágya asztali appokat készíteni és/vagy Unity-ben játékot csinálni, ne adj Isten a .NET szerelmese vagy, és .NET backend fejlesztő akarsz lenni mindenáron!

2021. nov. 14. 13:41
 7/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem késő, de ne a programnyelvre fókuszálj, hanem algoritmizálni tanulj meg először.
2021. nov. 14. 14:07
 8/23 anonim ***** válasza:
0%

>>Miért lenne késő 24 évesen elkezdeni?

Azért, amiért nem 24 évesen kezdenek el műkorcsolyázni, vagy úszni, atletizálni sem az emberek, ha csak nem amatőrként akarják nyomni, mert akkor persze lehet 70 évesen is.

Azt a 70 éveset meg, akit te említesz, tudom sajnálni, hacsak nem ez volt a szíve vágya, mert hogy a programozásbéli tudásából megélni nem fog, az több mint biztos.

Az egyetemen a hallgatókkal éveken át azt csinálják, hogy a korábban, rendre rosszul kialakult gondolkodásmódot, problémalátást lebontják és kialakítani igyekeznek egy megfelelőt.

Nos, ez a folyamat akkor eredményes, ha az agy még képlékeny. Egy idő után, egy életkor felett már vagy nagyon nehéz ezt a restruktúrálódást elvégezni, vagy lehetetlen.

Ha valaki úgy született, hogy eleve ilyen, az elvárthoz közeli a gondolkodásmódja, akkor szerencsés lehet, ez az emberek kb. 1/2 1 %-a, de ha nem, akkor sírás lesz a vége, vagy bukás és kudarc.

A legjobb amit egy ember tehet, ha programozó szeretne lenni, hogy elvégez készség-felmérő teszteket.

Ezekből is olyanokat, amik valamennyire hitelesek. Ha ezeken a teszteken is megerősítést nyer az, hogy az alap képességei megvannak, akkor és csak akkor kezdjen bele, mert máskülönben rá fog ba..ni.

Mindenki maga dönt a sorsáról, de én biztos, hogy nem biztatnék huszonhárom év fölöttieket arra, hogy programozónak álljanak, mert az ő tanulásra szánható idejük már eleve kurtább, az agyuk is kevésbé felel meg a célnak, mint egy 12-19 évesé.

A dolgot vegyük úgy, mint az ideális iránytól való, valamilyen szögű eltérést. Ha az origót a 14. életévben határozzuk meg, akkor az ideális iránytól való eltávolodás az évek sorával nő, és az origóhoz való visszatérés ugyanannyi időt vesz igénybe, mint az eltávolodás.

Ha két év a plusz, akkor kettő plusz kettő után (18 évesen) fog ott tartani, mint egy 14+2 éves. Ha négy év, akkor meg 22.

Kutatások igazolják, hogy az ideális az, ha valaki egy erős, matematika-logika orientált alapképzést kap az általános iskolai évei alatt, ezt követi egy szakma orientált középiskola és ebben az esetben válik jó szakemberré, azaz szerez diplomát, halasztás és bukás nélkül a jelölt.

2021. nov. 14. 14:08
 9/23 anonim ***** válasza:

#8-as:

Egyáltalán nem értek veled egyet. Ha valaki végtelenül elszánt, és napi szinten tanul kódol, életkortól függetlenül bárki lehet utána sikeres.

Ma már pár év alatt senior programóvá válhat bárki, aki kellő energiát, és időt beletol ebbe az egészbe. Persze nyilván nem hülyeségekkel kell foglalkozni, hanem valódi hasznos piacképes dolgokkal.

Egy 50 éves is simán lehet akár 55 éves korára senior fejlesztő, ami után akár nettó 800 ezer Ft-ot vagy még többet is kereshet. Szép számmal vannak idős programozók is a világon! A legtöbb mai dolog az a webfejlesztés, amire nagy igény van. Na most egy frontend fejlesztő vagy egy backend fejlesztő miért ne lehetne sikeresen 50+ évesen is.

Nyilván a 70+ os emberkére nem úgy gondoltam, hogy az a követendő példa :) Nyilván nem! De még egy 50 éves simán lehet sikeres pár év alatt. Nem kell ide hihetetlen egyetemen szerzett szuper tapasztalat. Már csak azért sem, mert a legtöbb helyre nem C++ kell, és tudományos gondolkodásmód. Egy React-tel, vagy egy Typescipttel, vagy egy NodeJS-szel egy jobb képességű átlagember is elboldogulat. Persze kell hozzá a szorgalom, és a tenni akarás, de nem gondolom, hogy ez mindenképpen korfüggő.

2021. nov. 14. 14:28
 10/23 anonim ***** válasza:
35%

Amikor én kezdtem, akkor még nem volt törvényszerű, hogy a gyerekek számítógép segítségével nőjenek fel, sőt, akkor még mi számítógépesek voltunk kisebbségben. Ennek ellenére, ahova én jártam, kivétel nélkül mindenkinek volt számítógépe. Holott, az általános iskolában számítástechnika nevű tárgy akkor még nem is létezett.

Ma már elvárt, hogy legyen egy egyetemre pályázó fiatalnak számítógépes előélete, ismerete.

Emellett, az is elvárható, legalábbis szerintem, hogy ha programozó akar lenni, akkor gólyaként úgy üljön be az előadóba, hogy az első, hello world-ön már legalább valami kevéssé túlmutató programocskáin túl legyen.

2021. nov. 14. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!